Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dakota (2): Lékaři z Číny jí vrátili zrak!

Autor: INT, vk, jch - 
3. května 2009
05:00

Malá Dakota Clarke (2) ze Severního Irska se narodila s vážným onemocněním, které mimo jiné způsobuje nevidomost. Její rodiče se s tím ale odmítli smířit a díky jejich vytrvalosti a speciální péči čínských lékařů se teď Dakota poprvé podívala na svět svýma vlastníma očima.

Malá Dakota se narodila s nemocí zvanou septo-optická dysplazie. Pravděpodobnost, že se narodí dítě s touto vývojovou poruchou, je 1:50 000. Obvykle se stejně jako v Dakotině případě k léčbě používají steroidy, které ale mají řadu nepříjemných vedlejších účinků.

Dakota navíc každý den před spaním dostává injekce s růstovým hormonem. Její tělíčko ho neprodukuje tolik, kolik by potřebovala. Nemoc jí ale nezpůsobila pouze slepotu, Dakota má zdravotních problémů hned několik – trpí záchvaty, těžkou dehydratací, křečemi... Od dětství má cukrovku, i na ni užívá třikrát denně léky. Dalším projevem nemoci je spánková porucha. Dívka je schopná vydržet dokonce i tři dny vzhůru! Kvůli všem lékům, které bere, také nikdy nebude mít svoje vlastní děti.

Nevzdávat se!

Rodiče Wilma (28) a Darren (34) chtěli své dceři pomoci, ale dlouho se zdálo, že zůstane už navždy slepá a ani další problémy se jen tak nezlepší. Pro svoji dceru by však udělali cokoliv a odmítli se vzdát. „Vždycky jsem si říkala, že žádná situace nemůže být naprosto bezvýchodná. A jak se říká, naděje umírá poslední. Naděje na alespoň částečné uzdravení naší dcery bylo to, co nás drželo několik let nad vodou,“ říká dojatě máma Wilma. Přes internet tak nakonec našli nemocnici v Číně, na níž prováděli speciální léčbu, která by mohla umožnit, aby se jí vrátil zrak. Přáli si, aby jejich holčička konečně poprvé v životě viděla tvář svých milujících rodičů. Jenže náklady na léčbu činily téměř 900 tisíc korun! Sehnat tolik peněz byl zpočátku problém, ale nakonec se to povedlo. „Museli jsme to zkusit. Museli jsme to udělat pro dceru. Nenáviděla bych se, kdybychom se aspoň nepokusili peníze sehnat,“ říká Dakotina maminka. „Tolik jsme se snažili naší holčičce pomoci a teď by to mělo ztroskotat na penězích?“ ptala se sama sebe.

Qingdao, místo spásy

Nemocnice v městě Qingdao v jižní Číně je jediným místem na světě, kde tuto náročnou léčbu provádějí. Zatím ji podstoupilo jen 15 pacientů.

Základem je vstřikování kmenových buněk do páteře. Kmenové buňky, které jsou například v pupeční šňůře, mají totiž neuvěřitelnou schopnost: Samy nemají žádnou vlastní »specializaci«, a tak se po umístění na jakékoliv místo v těle, zjednodušeně řečeno, změní v ten správný typ. V Dakotině případě se po vstříknutí do páteře změní ve zdravé nervové buňky.

Dakota musela tuto náročnou proceduru podstupovat denně celých 14 dnů. Naštěstí ale víc než úspěšně. „Dakotin stav se tak dramaticky měnil, že to bylo až neuvěřitelné,“ říká mluvčí nemocnice Jona Hakim. „Víte, to, že naše malá holčička zase vidí, je obrovský zázrak. Teď teprve vidí poprvé svět.

Uviděla třeba kartáč a na celé kolo radostně křičela Hele, štěteček! Štěteček! Úplně jsem plakal štěstím,“ říká roztřeseným hlasem Dakotin táta Darren. „Navíc se teď konečně učí chodit sama, zvládá přidržovat se mě jen jednou rukou. Dřív by se takhle jen motala v kruhu a spadla,“ dodává Darren hrdě.

To, že chodí, má navíc pozitivní vliv na její metabolismus a střeva, která najednou mohou pracovat mnohem samovolněji. Časem se tak Dakotě mohou výrazně snížit denní dávky dalších léků a ona bude moci žít stejně jako její vrstevníci.


MODELKA KATIE JORDAN PRICE: Můj syn je slepý!

Tak tohle byla bohužel jedna z prvních věcí, které britská prsatá modelka Katie Price (30), známá spíše jako Jordan, mohla říct o svém synovi Harveym Danielovi (7). Ten totiž trpí stejnou poruchou jako malá Dakota – je slepý a má další, především růstové problémy.

Katie i během těhotenství hojně pila a užívala si drogových radovánek, takže se oprávněně značně spekulovalo o tom, že za postižení svého chlapce může ona. Harvey Daniel je totiž navíc autista. Jordan ale jeho zdravotní stav celé roky odmítá komentovat.

Syn Katie Price je nejen slepý, ale navíc autista Syn Katie Price je nejen slepý, ale navíc autista | profimedia.cz

Syn Katie Price je nejen slepý, ale navíc autista


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi