Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeští piloti chrání gripeny evropské nebe

Gripen JAS 39C
Gripen JAS 39C  (Autor: Jiří Hadač, Armáda ČR)
Autor: ČTK - 
1. května 2009
17:49

Piloti českých stíhaček Jas-39 Gripen jsou od pátku odpovědní za ochranu vzdušného prostoru čtyř evropských členů NATO. Nově hlídají Lotyšsko, Litvu a Estonsko.

Na litevském letišti Siauliai totiž od svých dánských kolegů na čtyři měsíce převzali odpovědnost za klid na nebi tří pobaltských států, tedy Estonska, Lotyšska a Litvy. Pro letce z čáslavské základny to znamená především spoustu práce navíc, pro jejich velitele nutnost vyrovnat se s komplikovanými logistickými problémy a některými nezvyklými omezeními.

"Prostor, který tady chráníme je přibližně třikrát větší než Česká republika, jsme tady na výspě NATO," poznamenal na litevské letištní ploše velitel pětasedmdesátičlenného českého kontingentu Jaroslav Míka, jinak šéf 211. taktické letky, jejíž piloti tvoří páteř čtyřměsíční mise. Po dvou měsících se většina kontingentu vystřídá, velitel a jeho nejbližší tým ale v Siauliai zůstane.

Češi se čtyřmi gripeny budou v Pobaltí spadat pod stejné operační velitelství Severoatlantické aliance jako při práci v ČR. Omezením navíc je pravidlo, že se nesmí přibližovat blíž než na 14 či 15 kilometrů k ruské a běloruské hranici a také, že nesmí zasahovat proti civilním cílům. "Kdyby se tady opakovalo 11. září, budeme situaci jen monitorovat, zasáhnout nesmíme," vysvětlil Míka.

Pilot Radoslav Matula už v kokpitu gripenu strávil 650 hodin. Blízkost Ruska má podle něj především psychologický vliv, případná chyba by mohla vyprovokovat diplomatický konflikt. Jinak prý bude práce v Litvě srovnatelná s tou doma. "Jsme ale v jiném prostředí, relativně neznámé krajině. Budeme se ještě seznamovat se způsobem létání, řízení, procedur," dodal jedenačtyřicetiletý pilot.

Z ruské strany ale nečeká žádné komplikace. Jeho slova potvrzuje i litevský velitel letiště Audronis Navickas, podle kterého za celou dobu členství Litvy v NATO nebyla zaznamenána žádná ruská provokace.

České letectvo má v pronájmu 12 jednomístných a dva dvojmístné švédské gripeny, počet plánovaný jen pro ochranu českého nebe a nutný výcvik. Podle velitele vzdušných sil Jiřího Vernera je začínající úkol důkazem, že po deseti letech v alianci jsou čeští piloti plnoprávnými členy NATO. Celou operaci podle něj podporuje i švédská strana, se kterou musely být podepsány určité doplňující dohody. Pro Švédy, kteří gripeny vyrábějí, je jejich premiéra na nebi tří dalších aliančních států dobrou reklamou.

"Viděli jsme tu mirage, časté jsou F-16, které mají i Dánové. Nyní jste tu vy s gripeny a po vás přijedou Němci, snad s letadly Eurofighter," řekl novinářům velitel litevského letectva Arturas Leita. Velí asi 1500 lidem s třicítkou letadel, mezi kterými jsou i české L-39 Albatros

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi