Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Archeologové našli chrám boha plodnosti. Jeho oběti kněží stahovali z kůže

Archeologové v Mexiku objevili první chrám zasvěcený Xipe Totekovi, bohu plodnosti (3. 1. 2019)
Archeologové v Mexiku objevili první chrám zasvěcený Xipe Totekovi, bohu plodnosti (3. 1. 2019)  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pal - 
3. ledna 2019
19:10

Archeologové v Mexiku objevili první chrám zasvěcený Xipe Totekovi, bohu plodnosti, který byl zobrazován jako z kůže stažené lidské tělo. Podle zpravodajského serveru BBC mu kněží vzdávali hold tím, že po několik dní nosili na sobě kůže lidských obětí, jež mu přinášeli.

Pozůstatky svatyně, které pochází zřejmě z období 900 až 1150 našeho letopočtu, byly objeveny při vykopávkách ve státě Puebla ve střední části Mexika. Archeologové objevili mimo jiné i dvě kamenné lebky a trup zobrazující Xipe Toteka. Socha měla jednu volně visící ruku navíc, která má zřejmě naznačovat, že bůh má na sobě kůži oběti.

„Je to velmi krásný sochařský kousek,“ uvedla v prohlášení šéfka archeologických vykopávek Noemi Castillová. „Měří zhruba 80 centimetrů a má díru v břiše, do níž se podle dostupných zdrojů vkládal během rituálů zelený kámen,“ dodala. Obě kamenné lebky jsou zhruba 70 centimetrů vysoké a váží 200 kilogramů, uvedla archeoložka.

Archeologové v Mexiku objevili první chrám zasvěcený Xipe Totekovi, bohu plodnosti (3. 1. 2019) Archeologové v Mexiku objevili první chrám zasvěcený Xipe Totekovi, bohu plodnosti (3. 1. 2019) | ČTK

Xipe Totec byl podle serveru televize CNN spojován s plodností, obnovou, zemědělským cyklem a válkou. Kněží, kteří ho uctívali, mu přinášeli lidské oběti, které následně stáhli z kůže a nosili na sobě. Rituál vnímali jako způsob, kterým zajistí plodnost a obnovu v přírodě. Tohoto boha uctívaly mnohé kultury už před vznikem aztécké říše, za svého ho převzali i Aztékové.

Starověké popisy rituálů naznačují, že oběti byly zabity v boji podobném gladiátorskému nebo šípem na oltáři, na dalším oltáři pak byly staženy z kůže. Podle expertů tomu nasvědčuje i rozvržení nalezeného chrámu. Podle agentury AP bylo dříve nalezeno několik vyobrazení Xipe Toteka, nikdy však jemu zasvěcená svatyně.

Zobrazit celou diskusi