Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jourová „zaklekne“ na firmy, které podvádějí Čechy: Obří pokuty, žaloby a odškodné

Autor: bud - 
11. dubna 2018
12:30

Podvádět Čechy a prodávat jim nekvalitní zboží nebo potraviny? To by se velkým firmám už nemělo vyplatit. Tvrdí to aspoň eurokomisařka Věra Jourová (ANO), která představila novou evropskou legislativu pro ochranu spotřebitelů a nazvala ji „Nový úděl“. Lidé budou mít nově možnost hromadně žalovat firmy a žádat odškodné například při skandálech typu „dieselgate“, podobně jako je to běžné třeba v USA. A tvrdší budou také sankce za podvody – až čtyři procenta ročního obratu korporace.

Brusel dlouho přehlížel například dvojí kvalitu potravin, která je realitou v řadě východních států, jako je Česko, Slovensko nebo třeba Maďarsko. Kvůli ní lidé z těchto zemí kupují méně kvalitní jídlo než třeba v Německu, aniž by se mohli jakkoliv účinně bránit. Formálně je vše v pořádku, ale běžné lidé na to doplácejí – pod stejnou značkou dostanou například pizzu obsahující méně šunky a sýra nebo ovocné džusy s výrazně nižším podílem ovoce.

Pokuty až do čtyř procent obratu

Nová legislativa, kterou ve středu představila Evropská komise, bude právě různou kvalitu potravin považovat za nekalou obchodní, kterou bude možné trestat. A totéž platí i pro ostatní výrobky, které nebudou dostatečně kvalitní, případně u nich budou výrobci něco zatajovat.

Úřady členských zemí dostanou pravomoc koordinovaně pokutovat prohřešky. Pokud se věc dotkne více zemí, počítá návrh s pokutou až čtyři procenta ročního obratu v každé dotčené zemi. Státy pak mohou uložit ještě i další pokuty podle svých národních pravidel. To by u velkých firem mohlo znamenat i desítky i stovky milionů korun na pokutách.

„V globalizovaném světě mají velké firmy velkou výhodu oproti individuálním spotřebitelům. Chceme přinést více spravedlnosti pro lidi, ne další byznys pro právní firmy,“ řekla eurokomisařka Věra Jourová, která má ochranu spotřebitele na starosti. Jejím cílem je zajistit, aby podvádění nebylo snadné. I na základě stížností Česka na nekvalitní potraviny novou směrnici sepsala.

Žaloba i kvůli ošizené konzervě

Zcela novou věcí má být nový institut hromadné žaloby, který získají lidé poškození v obrovských skandálech typu dieselgate. Při něm automobilka Volkswagen prodávala auta s podvodně upravenými motory, aby vykazovaly nižší emise. A zatímco majitelé aut v USA dostali za tento podvod vysoké odškodné ve výši 220 tisíc korun, třeba Češi zatím nemají nárok na nic. A to se nyní změní, nově se budou moci lidé spojit v jedné žalobě, přičemž je bude zastupovat národní instituce nebo spotřebitelské organizace.

Video  Podřadné jídlo na pultech obchodů skončí. „Chci pro lidi odškodné,“ zuří Jourová  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Pokud dnes Češi narazili na nekvalitní výrobek, který stál pár stokorun, nebylo pro něj výhodné se soudit. Ale díky nové hromadné žalobě by se to mělo změnit. „Pokud si pan Novák koupí lunchmeat, který má o polovinu méně masa než ten, který se prodává za hranicemi, tak on to nepůjde žalovat soudu, protože škoda je 20 korun. Ale kolik těch lidí je?“ ptala se nedávno řečnicky Jourová v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Návrh Jourové by měl také zpřísnit kontroly výrobců a vymáhání práv lidí, kteří například koupí nekvalitní výrobek. Nová směrnice by měla platit co nejdříve, musí však ještě projít legislativním procesem v Evropském parlamentu a musí ho schválit členské státy včetně Česka. Podle Komise by se tak mělo stát do jara příštího roku.

Příklady, kdy nová legislativa pomůže: 

  • Rodina přijede na dovolenou do hotelu a zjistí, že kvůli rekonstrukci je zavřené wellness. Nově za to dostanou například finanční kompenzaci.
  • Uživatel je při registraci do internetové seznamky vyzván, aby ještě před využíváním služby vyplnil spoustu osobních údajů a může se zavázat i k placení určitých poplatků. Nyní bude možné do 14 dnů bezplatně a bez následků kompletně účet zrušit.
  • Zákazník si koupí mobil, u kterého výrobce láká na dlouhou výdrž baterie. Po pár měsících ale zjistí, že se výdrž rychle zkracuje a už neodpovídá tomu, co bylo inzerováno. Zákazník získá právo na finanční kompenzaci i bezplatnou výměnu baterie.

bullshit ( 11. dubna 2018 13:08 )

Pokuty nelze odečíst z daně ale možná ze základu pro výpočet daně. To je trochu rozdíl ale jinak souhlas...

agfor ( 11. dubna 2018 12:52 )

Firmám je to jedno. Šizením potravin vydělají daleko víc, než zaplatí na pokutách, nehledě na to, že si pokuty započítají do odpisu z daní a o to víc zdraží šizené potraviny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa