Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman o Kvitové: Zrušit jí občanství? Nesouhlasím!

Autor: tp - 
12. července 2014
09:10

Časká hlava státu, Miloš Zeman (69), nesouhlasí s výrokem poslance Stanislava Humla (ČSSD) o tom, že by lidé, kteří platí daně jinde, měli přijít o české občanství. Podle prezidenta je hlavním problémem přístup EU a vůbec existence daňových rájů! Naopak by ji rád přijal na Hradě, pokud by měla zájem.

Prezident Miloš Zeman (69) nesouhlasí se Stanislavem Humlem (ČSSD), který o tenistce Petře Kvitové (24) prohlásil, že by měla přijít o občanství, jelikož má trvalé bydliště v Monaku. Svůj výrok zobecnil na všechny, kteří mají české občanství, ale přitom platí daně jinde.

Zeman mimo jiné připomněl další případy např. ve Švédsku. "Případ byl obdobný ve Švédsku, kdy tenista Björn Borg přenesl své daňové působiště jinam. Daně v jiné zemi platil i nejslavnější švédský režisér Ingmar Bergmann. Nikoho ve Švédsku by asi ani nenapadlo rušit jim občanství,“ napsal deník Právo. V severské zemi tento problém naopak vedl ke snížení daní. Nutno však připomenout, že Švédsko má vyšší daně, než Česká republika, lidé je však platí mnohem zodpovědněji. Důvodem jsou jistoty zabezpečení státem v důchodu, kterými je země tří korun pověstná.

Nicméně problém daní není typický jen pro několik států, ale napříč celou Evropskou unií. „Petře Kvitové nikdo nemůže zabránit, aby platila nižší daně v Monaku, na druhé straně by bylo v zájmu EU, a ona ten zájem už deklarovala, aby daňové ráje byly omezeny,“ řekl dále a doplnil, že kdyby měla zájem, rád by ji přijal na Hradě. 

„Nepozval jsem ji jen proto, že by to vypadalo, že se chci chlubit cizím peřím. Ale kdyby sama projevila zájem, tak bych ji rád přijal. Tak jako jsem přijal ve Španělském sále všechny olympioniky, zatímco dříve se přijímali jen ti, kdo získali nějaké medaile,“ řekl Zeman. Kvitová se přestěhovala do "daňového ráje" v Monaku na přelomu října a listopadu minulého roku. Po jejím letošním úspěchu se však mnohým nelíbilo, že neplatí daně v České republice, ačkoli má státní občanství. Podle Humla by o něj měla dokonce i přijít.

ivoadler ( 24. července 2014 17:05 )

Neskutečný případ - prezident, který radím jak obcházet naše daňové zákony! Začínám byt na Zemana alergický.

czrus ( 13. července 2014 21:41 )

NATO: O prodeji Mistralu do Ruska musí rozhodnout sama Francie http://czech.ruvr.ru/news/2014_05_30/NATO-O-prodeji-Mistralu-do-Ruska-musi-rozhodnout-sam a-Francie-8790/

czrus ( 13. července 2014 21:00 )

Jak obnovit Donbas ? USA http://czech.ruvr.ru/2014_07_13/Jak-obnovit-Donbas-5264/

czrus ( 13. července 2014 20:32 )

Znak ruského rublu se objevil v standardu Unicode http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_11/Znak-ruskeho-rublu-se-objevil-v-standardu-Unicode-77 85/

czrus ( 13. července 2014 20:19 )

Letadlo ukrajinských vzdušných sil narušilo vzdušný prostor Russii http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_13/Letadlo-ukrajinskych-vzdusnych-sil-narusilo-vzdusny-p rostor-RF-2398/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa