Ať už chcete na Vánoce vyzkoušet něco méně tradičního, nebo si prostě jen netroufáte upéct a hlavně uplést vánočku, je štóla to pravé řešení pro vás. Chutná božsky a přitom je směšně snadná na přípravu.

Recept na ni pochází z Německa, kde se na vánočním stole podává už od 14. století. Variací na její přípravu je samozřejmě spousta. Pro každou štólu ale platí, že by se měla péci týden až čtrnáct dní dopředu, aby se stihla rozležet.

Budete potřebovat:

1 kg polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
1 vejce
150 g sádla
50 g ztuženého tuku
150 g másla
1/4 litru mléka
80 g droždí
250 g hrozinek
100 g mandlí
100 g kandovaného ovoce
1 lžíce strouhané citronové kůry
1 vanilkový cukr
trochu soli
2 lžíce rumu
máslo na potření

Štóla ve 3 krocích:

1. Droždí promněte v teplém oslazeném mléce. Mouku osolte, promíchejte s cukrem, přidejte vzešlé droždí, rozpuštěný tuk, vejce, oprané osušené hrozinky, nahrubo nakrájené oloupané mandle, drobně nakrájené mandle, drobně nakrájené kandované ovoce, citronovou kůru a vanilkový cukr a vše zpracujte dohromady na tuhé těsto. Nechte je 1 – 2 hodiny kynout.

2. Poté je znovu prohněťte a nechte další hodinu na teplém místě. Pak je vyválejte na silný obdélníkový plát, potřete jej rozpuštěným máslem, po délce přeložte napůl a znovu nechte nakynout.

3. Nakynutou štolu upečte v troubě předehřáté na 180 stupňů zhruba 45 minut. Ještě teplou ji potřete máslem a pocukrujte. Jakmile vychladne, uložte ji zabalenou ve fólii nebo v alobalu do chladna a nechte několik dnů odležet.