Tradiční štědrovečerní polévkou je samozřejmě ta, kterou připravujeme z kapří hlavy, vnitřností a odřezků, ale u toho rozhodně zůstat nemusíte! Překvapit blízké můžete třeba jednou z těchto polévek podle slavných šéfkuchařů.

Tradiční rybí polévka

Bez čeho se tradiční rybí polévka neobejde? Samozřejmě bez kapří hlavy, právě ta dodá polévce nejvíce vůně a chuti. Aroma rybiny se ale můžete jednoduše zbavit, stačí když necháte kapří hlavu a maso přes noc namočené v mléce.

Budete potřebovat:

  • hlavu a odřezky z kapra
  • 2 l vody
  • jikry a mlíčí
  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • cibuli
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl, pepř
  • máslové krutony k podávání
  • hladkolistou petrželovou nať

Postup:

1. Hlavu a odřezky dáme do hrnce s vodou, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a necháme vařit. Zatímco se vývar bude vařit, připravíme si cibulovou jíšku. Máslo necháme rozpustit, přisypeme mouku a teprve až když je mouka s máslem zarestovaná, přidáme cibuli.

2. Asi po 45 minutách máme hotový vývar a připravíme si vložky do polévky. Syrovou mrkev, petržel a celer očistíme, oloupeme a nastrouháme, usmažíme na másle a obereme maso z ryby. Mlíčí a jikry zarestujeme na pánvi.

3. Rybím vývarem zalijeme cibulovou jíšku a necháme 15 až 20 minut provařit.

4. Do provařené jíšky s vývarem přidáme připravené vložky - kořenovou zeleninu smaženou na másle, obrané maso, mlíčí a jikry. Polévku necháme chvilku vařit, aby se chutě spojily. Nakonec přidáme petrželku a servírujeme s máslovými krutony.

Rybí polévka z hlavy podle Dity P.

Také tradiční rybí polévka podle populární televizní kuchařky Dity P. má všechno, co má mít. Základem jsou samozřejmě kapří hlavy a kořenová zelenina. Pak už ji jen zjemníte a zahustíte bílou jíškou a začnete podávat, zasypanou máslovými krutony.

Lososový krém podle Karolíny Kamberské

Vadí-li vám chuť ryb, určitě už jste objevili, že chuť lososa je úplně jiná. Není proto důvod, proč jeho lahodné, růžové maso nevyužít na polévku. Smetanový lososový krém televizní kuchařky Karolíny Kamberské si určitě zamilujete nejen na Vánoce.

Polévka z uzené tresky podle Gordona Ramsayho

Uzenou tresku sice nekoupíte v každém supermarketu, ale když na ni narazíte, rozhodně neváhejte! Protože právě ona je základem naprosto fantastické rybí polévky nekompromisního britského šéfkuchaře Gordona Ramsayho. Smetana, brambory a cibule ji zde skvěle doplňují. Hodí se nejen na Vánoce, ale také na všechny chladné zimní večery.

Dietní polévka z kapra podle Petra Havlíčka

Pokud dbáte na figuru i na Štědrý den, vyzkoušejte odlehčenou rybí polévku podle populárního výživového poradce Petra Havlíčka. Na chuti nic netratí, zato kalorií má podstatně méně než klasická porce vánoční rybí polévky.

Rybí vývar se smetanou podle Radka Davida

Pokud vám z jakéhokoliv důvodu vadí vařit a obírat rybí hlavy, nabízíme vám tradiční rybí polévku v podání Radka Davida, šéfkuchaře restaurací La Veranda a Babiččina zahrada. Její základ tvoří vývar z rybích kostí, kořenová zelenina a zjemněná je smetanou. Jistě si ji zamilujete.

Jemná rybí polévka s rajčaty podle Koko

Velmi svěží a neobvyklá je také rybí polévka foodblogerky Veroniky Kokešové alias Koko. Možná se vám zdá, že kombinace bílého vína a rajčat se na štědrovečerní stůl nehodí, ale opak je pravdou. Tato polévka totiž vypadá i chutná luxusně a je sváteční. Kdy jindy si ji dopřát než o Vánocích?