Nejlépe chutná vánočka čerstvá, takže si její pečení nechte opravdu až na Štědrý den, nebo maximálně na večer před ním. Je už jen na vás, jestli k přípravě těsta použijete vlastní ruce, nebo domácí pekárnu. My pro vás máme oba recepty a pusťte si také video, ve kterém vám foodblogerka celou přípravu předvede.

Vánočka z domácí pekárny

Suroviny:

  • 100 g rozehřátého másla
  • 3 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 500 g polohrubé mouky
    175 g cukru krupice
  • špetku soli
  • kůru z jednoho citronu
  • 42 g droždí
  • 70 g rozinek
  • 1 vejce na potření
  • 70 g mandlí

Postup:

1. Do pekárny nejdřív nalijeme všechny tekuté suroviny – rozehřáté máslo, žloutky a mléko. Poté přidáme sypké, tedy mouku, cukr, špetku soli, citronovou kůru a rozdrobené droždí. Pekárnu nastavíme na program "Těsto" a zapneme. Ke konci hnětení přidáme ještě rozinky namočené v rumu.

2. Hotové těsto rozdělíme na 6 bochánků. Bochánky si pro jistotu převážíme, abychom se ujistili, že jsou stejně velké, a vyválíme z nich šest, přibližně stejně dlouhých válečků.

3. Válečky na jednom konci spojíme. Zkřížíme ruce a jeden krajní pramen vezmeme levou rukou a druhý krajní pramen pravou. Prameny přetočíme a položíme doprostřed ke straně. Horní pramen nepouštíme z ruky. Vezmeme další pramen z kraje, opět přetočíme a položíme doprostřed. Platí, že rukou, kterou pokládáme pramen do středu, bereme i další. Konce spojíme v jeden a zarolujeme pod vánočku.

4. Vánočku dáme na plech a necháme ještě asi 30 minut kynout. Vykynulou vánočku potřeme rozmašlovaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Pokud si nejste svým pletením jistí a bojíte se, že vánočka nebude mít pěkný tvar, stačí upletenou vánočku zpevnit třemi šplejlemi. V troubě rozpálené na 150 až 160 °C pečeme asi 45 minut.  V půlce pečení vánočku přikryjeme pečicím papírem, aby se nespálila.

Recept na tradiční vánočku

Suroviny:

  • 1/4 lžičky soli
  • 1 hrst rozinek v rumu
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 100 g másla
  • 120 g cukru krystal
  • 250 ml mléka
  • 3 vejce
  • 500 g polohrubé mouky
  • sekané mandle na ozdobu

Postup:

1. Droždí rozdrobte do velké mísy. Se lžící cukru rozmíchejte do řídké kašičky. Přilijte trochu mléka, potom přidejte jedno celé vejce a žloutek navíc. Promíchejte.

2. Postupně přidejte máslo, sádlo, sůl, mouku, zbytek cukru a teprve pak i zbylé mléko. Hmotu propracujte nejprve vařečkou. Pak vyklopte na vál a hněťte rukama asi 10 minut. Dejte si načas, chvíli trvá, než mouka absorbuje vše tak, jak má. Teprve pak se ukáže, zda těsto lepí (podsypte moukou), nebo je málo pružné (podlijte lžičkou oleje). Pokud nemusíte, nepřidávejte nic.

3. Vytvarujte bochánek, vraťte do mísy a přikryjte utěrkou. Nechte kynout na nepříliš teplém, nevětraném místě 3–4 hodiny. Pak těsto vyjměte a znovu prohněťte. Zároveň zapracujte ořechy a rozinky.

4. Potom dejte těsto do formy, nebo si hmotu rozdělte na prameny a spleťte vánočku podle návodu ve videu. Nechte vánočku ještě 30 minut kynout na plechu a mezi tím si předehřejte troubu na 220 °C.

5. Těsně předtím, než vložíte vánočku do trouby, ji potřete rozšlehaným vejcem a posypte kousky mandlí. Pečte celkem hodinu: prvních 5–10 minut na 220 °C, na dalších 25 minut stáhněte teplotu na 150 °C a po zbytek času pečte už jen při 100 °C. Po upečení nechte vánočku úplně vychladnout a pak teprve pocukrujte.