Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Gram za šest miliard. Na Zem dorazily vzorky asteroidu, teprve druhé v dějinách

Autor: ČTK, mav - 
5. prosince 2020
20:45

V jihoaustralské poušti přistála kapsle se vzorky planetky (asteroidu) Rjuga, které vyzvedla japonská sonda Hajabusa 2. Kapsle obsahuje asi gram vzorků z povrchu kosmického tělesa, japonská agentura JAXA za tuto robotickou „donášku“ zaplatila v přepočtu necelých šest a půl miliardy korun.

Kapsle se úspěšně oddělila od sondy Hajabusa 2, která bude pokračovat ve své vesmírné misi, a v sobotu SEČ přistála na poušti v jižní Austrálii, jak bylo plánováno. Vědci si od průzkumu vzorků asteroidu slibují, že jim pomůže objasnit vývoj Sluneční soustavy a vznik života na Zemi.

„Úkol přebrání kapsle na místě přistání byl dokončen,“ informovala japonská vesmírná agentura JAXA na twitteru asi čtyři hodiny po oznámení přistání. Kapsle se při svém návratu do zemské atmosféry proměnila v zářící ohnivou kouli, která byla pozorovatelná několik sekund, když se její ochranný štít rozžhavil při teplotě dosahující asi 3000 stupňů Celsia, popsali odborníci z agentury JAXA. Její bezpečné dosednutí pak zajistil padák.

Kapsle s cenným materiálem bude z Austrálie převezena do Japonska, kde bude teprve otevřena. Vědci si od průzkumu vzorků asteroidu slibují, že jim pomůže objasnit vývoj Sluneční soustavy a vznik života na Zemi.

Sonda Hajabusa 2 odstartovala z Japonska v roce 2014 a k planetce Rjuga, která je vzdálena 300 milionů kilometrů od Země a jejíž stáří se odhaduje na 4,6 miliardy let, cestovala tři a půl roku. Vzorky začala odebírat v roce 2019 a v loňském roce také zahájila cestu zpět k Zemi.

Na planetce sonda odebrala vzorky o celkové váze asi jednoho gramu. Vědci si slibují, že materiál, který není dotčen kosmickým zářením a dalšími externími vlivy, jim pomůže objasnit vývoj počátku Sluneční soustavy a možnost vzniku života na Zemi. Výzkum se zaměří především na stopy organických látek ve vzorku.

Vědci se domnívají, že původně byla Země příliš blízko Slunci, než aby se na ní mohla vyskytovat voda. Podle této hypotézy byla voda a další organické látky dodány na Zem poté, co se vzdálila od Slunce a ochladila, meteority podobnými jako Rjuga, uvedla agentura Kjódó.

Sonda má před sebou dalších deset let cesty

Po úspěšném vypuštění kapsle se sonda Hajabusa 2 vydá k malé planetce s názvem 1998KY26. Odhaduje se, že cesta potrvá deset let. Cílem výzkumu bude mimo jiné nalézt způsoby, jak se vyhnout střetům meteoritů se Zemí.

Jde o druhý takový úspěch v historii. Před deseti lety takto na Zem dorazily vzorky planetky Itokawa, z níž sonda Hajabusa 1 dovezla asi 1500 prachových částic, menších než deset mikrometrů. 

V říjnu provedla odběr vzorků planetky Bennu americká sonda OSIRIS-REx, dorazit na Zem by měly za tři roky. Už dřív (2006) dokázali Američané prostřednictvím sondy Stardust získat vzorky plynného obalu komety Wild. A výrazně víc vzorků pak máme z Měsíce, zejména zásluhou misí Apollo (382 kilogramů) a pak ruských sond Luna. Přespříští týden má na Zem dorazit lunární vzorek sebraný čínskou sondou Čchang-e 5.

Video Přistání roveru MASCOT - Živě.cz
Video se připravuje ...

Kosmický materiál se také studuje ze sebraných meteoritů, ty však byly na Zemi kontaminovány. Asteroid je anglický pojem, v české terminologii se tyto vesmírné balvany nazývají planetky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi