Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svatba ve vesmíru skoro pro každého? Kosmická společnost odhalila odvážný projekt!

Autor: jžk - 
24. června 2020
17:49

Přiblížit zkušenost kosmonautů co nejvíce a učinit ji dostupnou i pro oddané nadšence si klade za cíl soukromá společnost, která odhalila odvážný projekt. Pravda je, že její budoucí klienti se sice do vesmíru nedostanou, ale pořád ještě můžou být velice, velice vysoko. A koneckonců, třeba si tam říct i své ano.

Speciální balon, který zájemce dostane až do výšky 45 km nad zemí, plánuje uvést do provozu soukromá společnost v USA. Ve zvláštní hermetické kabině budou tak zájemci moci zakusit skutečnou blízkost vesmíru.

Zařízení jménem Neptune má přepravit naráz až osm cestujících a cesta přitom potrvá šest hodin. Kabina pro cestující, která je nadnášena obrovským vodíkem napuštěným balonem, nejprve vystoupá a poté začne pomalu klesat nad Atlantický oceán k záchranné lodi, která zajistí kabinu i posádku. 

První zkušební lety by měly začít již v roce 2021, přičemž první lety s cestujícími by měly přijít na řadu asi o 3,5 roku později. Cena za takový vesmírný výlet bude podle představitelů společnosti v přepočtu zhruba 3 000 000 korun za jednoho cestujícího, což je poloviční cena na rozdíl od suborbitálních letů do vesmíru, které připravuje konkurenční společnost Virgin Galactic.

Rozdíl ovšem není jenom v cenovce, ale také v dosažené výšce. Podle obecně přijímaných pravidel odděluje Zemi od vesmíru tzv. Karmánova hranice. Ta se nachází 100 km nad zemským povrchem. Posádka balonu tak sice do vesmíru nedoletí, i tak ale bude pořádně vysoko. A pobude si tam také déle.

Na rozdíl od suborbitálních letů, které nabízí jen několik minut, strávených ovšem ve výšce 75 kilometrů, si pasažéři na Neptunu budou moci užívat přes dvě hodiny, přičemž se jim přes obrovská okna naskytne výhled na naši planetu. Na palubě bude k dispozici bar i toaleta. To jediné, co možná trochu kazí kosmický zážitek, je fakt, že na Neptunu cestující nezažijí stav beztíže. 

Generální ředitelé společnosti Taber MacCallum a Jane Poynterová uvedli, že rozsáhlý průzkum trhu prokázal existenci širokého spektra zájemců, kteří by novou službu mohli chtít využít. „Chceme, aby všichni zainteresovaní měli možnost zažít to, o čem mluví kosmonauti: vidět Zemi z výšky, a přitom jim zajistit komfort,“ řekla Poynterová.

„Najednou tam bude osm lidí a člen posádky a samozřejmostí jsou i skvělé komunikační systémy, díky kterým se budete moci spojit se svými blízkými na Zemi,“ slibují zástupci společnosti.

„To vše, abychom mohli pořádat celou řadu společenských událostí. Celá kapsle byla navržena velice flexibilně, aby vyhovovala všemožným potřebám ve vesmíru,“ dodala Poynterová s tím, že pokud jde o svatby, poskytne Neptun nejlepší místo, kde si snoubenci mohou říct své ano. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi