Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

NASA prý objevila důkaz paralelního vesmíru! Čas v něm běží pozpátku

Autor: ran - 
20. května 2020
09:59

Vědci možná v Antarktidě experimentálně narazili na důkaz toho, že při Velkém třesku vznikl společně s naším vesmírem ještě jeden paralelní, v němž všechno probíhá přesně naopak než v tom našem. S popisem bizarního fenoménu přišel vedoucí antarktického výzkumu Peter Gorham.

Fanoušci sci-fi znají pojem „paralelní vesmír“ už dobře od 60. let. Vědci se o tzv. „multiverzu“ a tom, zda skutečně žijeme v jednom z mnoha vesmírů, přou od roku 1952, kdy na toto téma pronesl slavnou přednášku neméně slavný teoretický fyzik Erwin Schrödinger.

Objev má co do činění s vysokoenergetickými částicemi z kosmu. Ty zachytává nad ledovými pláněmi v Antarktidě létající observatoř ANITA. Zavěšena na balonu vylétává při výzkumech do výšky 37 km, kde svými vysoce citlivými elektronickými rádiovými anténami zachytává kosmické záření všeho druhu. Částice, jež v tomto neustálém přívalu každým okamžikem „dorážejí“ na naši planetu z vesmíru, zkoumá již od roku 2006.

Objev týmu experimentálního částicového fyzika Petera Gorhama se týká speciálně jedné vysokoenergetické částice, tauonového neutrina. Na rozdíl od nízkoenergetických částic, jež jsou schopné projít celou Zemí, aniž by při tom interagovaly s jakýmikoliv jinými částicemi, tauonová neutrina masa Země zastaví, a tak je mohou měřicí přistroje zachytit jedině ze směru „shora“, tedy z vesmíru. Což naznačuje, že tyto částice se pohybují proti směru času.

A zde je ten kámen úrazu, nebo spíše jádro objevu. Přístroje totiž několikrát zachytily tyto vysokoenergetické částice ze směru opačného, tedy od Země. Vědci pro to mají jediná dvě možná vysvětlení. První je, že se daná částice před průchodem Zemí na druhé straně změnila v něco jiného a při výstupu ze země se „složila“ zpět.

Jenže pravděpodobnost, že se něco takového může stát, činí jedna ku miliardě. Což je příliš málo na to, aby takovýchto „vysoce nepravděpodobných“ událostí vědci detekovali hned několik jen za dobu fungování observatoře ANITA. Proto vědecký tým Petera Gorhama musel připustit druhou možnost, která zní mnohem jednodušeji. Nikoli však nepravděpodobněji, protože jak vědci vědí, elegantní a jednoduchá řešení bývají pravdě často nejblíže. Tou možností je, že zachycené částice pocházejí z vesmíru, který je k tomu našemu přesně „zrcadlový“, a kde se tedy věci dějí opačně než u nás.

Sami vědci z NASA jsou daleci toho, aby o novém objevu hovořili jako o korunním důkazu, který by potvrzoval existenci paralelních vesmíru či jednoho z paralelních vesmírů. „Náš návrh řešení tohoto problému samozřejmě ne každému voní,“ přiznává Peter Gorham pro server New Scientist.

Vědí ale, že kápli na něco zcela nového. „Vysvětlení tohoto naprosto bizarního chování částice může být buď jen naprosto nudné – pokud by se například jednalo o nějakou neodhalenou chybu v měření, a nebo naopak naprosto strhující,“ podotkl k fascinujícímu objevu jiný člen výzkumného týmu Ibrahim Safa. 

krapotkin ( 20. května 2020 17:06 )

Kdyby taky tady běžel čas pozpátku, rozmyslel bych zvonit klíčema v roce 1989, protože bych věděl jaké sebranka se zmocní vlády.

cesky_novinar_ ( 20. května 2020 11:50 )

Když se dělaly první pokusy s tím LHC, tak to vypadalo, že neutrina se mohou pohybovat nadsvětelnou rychlostí. Bomba. Potom se přišlo na to, že to byla chyba měření a bublina splaskla.

Zobrazit celou diskusi