Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kaplického pomník: Rejnok v Budějovicích?

Autor: jho, red - 
15. ledna 2009
12:24

FOTOGALERIE: Úmrtí architekta Jana Kaplického (+71) je pro Jihočeskou společnost přátel hudby závazkem dokončit jeho dílo a postavit podle jeho návrhu unikátní koncertní síň, která už získala přezdívku rejnok.

Dokončená studie pro České Budějovice je Kaplického nejdopracovanějším dílem v tuzemsku. Projekt za téměř dvě miliardy má stále velkou šanci, aby se na jaře roku 2010 mohl začít stavět.

Koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka by mělo vyrůst ve čtvrti Čtyři Dvory na místě bývalých kasáren. Budova připomínající rejnoka má mít dva koncertní sály určené pro celkem 1400 lidí. Díky spolupráci s odborníky v oblasti hudby se centrum pochlubí skvělou akustikou.

Koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka přezdívané ´rejnok´ Koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka přezdívané ´rejnok´ | abl a archiv Jana Kaplického

Světoznámý Kaplický, který který loni v Česku nepochodil s nárhem Národní knihovny ve tvaru ´chobotnice´ na Letné, navrhnul za svůj život celou řadu unikátních staveb. Tady jsou!



Modena: Muzeum Maserati

Letos by se mělo v italském městě Modena dokončit muzeum automobilky Maserati. Muzeum bude po dokončení jako by objímat sousední historický dům Enzo Ferrari a díky tomu vynikne kontrast mezi starou a moderní architekturou. Spojení muzea a automobilky se odrazí především na střeše připomínající kapotu a na předním vchodu, který se nápadně podobá čelním maskám vozidel Maserati.

Modena: Muzeum Maserati Modena: Muzeum Maserati | abl a archiv Jana Kaplického

Londýn: Floating Bridge
V roce 1996 se v Londýně dokončil most nazvaný Floating Bridge, což v překladu znamená plovoucí most. Toto jméno nedostal náhodou. Díky jeho neobvyklé konstrukci a malé tloušťce totiž můžou lidé přecházející most doslova cítit pohupování hladiny. Most je 80 metrů dlouhý a spojuje komerční novodobé stavby se skladišti postavenými v 19. století.

Londýn: Floating Bridge Londýn: Floating Bridge | abl a archiv Jana Kaplického

Londýn: Hauer-King House
Tento soukromý dům byl postaven v roce 1994 v Londýně. Jedinečný je tím, že jeho velká část je postavena ze skla. Sklo na přední části domu je však husté (připomíná luxfery) a dovnitř budovy přes něj není skoro vidět. Stoprocentní soukromí pak obyvatelům domu zajišťují hlavně listnaté stromy, které celou stavbu obklopují. Druhá strana budovy je už postavená z obyčejného skla. Skleněná je i část střechy, která slouží jako pasivní zdroj energie.

Londýn: Hauer-King House Londýn: Hauer-King House | abl a archiv Jana Kaplického

Pembrokeshire: Dům ve Walesu
Další soukromý dům podle návrhu Jana Kaplického vznikl na pobřeží ve Walesu v roce 1996. Je zasazen do přírodní krajiny a na první pohled to vypadá, jako by byl její součástí. Z druhé strany je dům dokonale maskovaný, a to hlavně díky tomu, že má na střeše trávník. Čelo budovy je opět celé ze skla. Z vnitřku domu je krásný výhled na širé moře. Obyvatelé tohoto unikátního domu si mohou užívat bydlení na ploše o rozloze 150 metrů čtverečních.

Tohle proslavilo Kaplického nejvíc:

LONDÝN: LORD’S MEDIA CENTRE
Stavba na kriketovém hřišti v Londýně, odkud novináři a komentátoři sledují zápasy. Místa na pozorování mají dost. Plocha uvnitř stavby dosahuje 650 metrů čtverečních. Lord’s Media Centre bylo dokončeno v roce 1999.

Londýn: Lord’s Media Centre Londýn: Lord’s Media Centre | abl a archiv Jana Kaplického


BIRMINGHAM: SELFRIDGES
Na základě návrhu Jana Kaplického vznikl v roce 2003 v anglickém Birminghamu jedinečný obchodní dům Selfridges.
Díky němu dostalo panorama města mnohem větší šmrnc. Místní lidé dali paláci přezdívku úl. Můžou za to dvě desítky tisíc hliníkových disků, ze kterých je složena fasáda budovy.

Birmingham: Selfridges Birmingham: Selfridges | abl a archiv Jana Kaplického

A připomeňme si ´chobotnici´, která vyvolala mezi odborníky i českou veřejností velké diskuze:

275008:gallery:true:true

Více o úmtí Jana Kaplického čtěte zde.