Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Komentář politologa: První kolo podle očekávání, prezidentem Schwarzenberg

Politolog Jiří Pehe
Politolog Jiří Pehe  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: psch - 
12. ledna 2013
15:52

První kolo přímé volby má jasné vítěze. Po sečtení všech hlasů jsou na prvních dvou příčkách jména Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg a tím pádem postupují do druhého kola volby, v závěsu pak Jan Fischer a Jiří Dienstbier. Podle politologa Jiřího Pehe to ale není žádné překvapení.

Kdo půjde od druhého kola prezidentských voleb už je jasné. Na prvních dvou místech se umístili Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg - právě tito dva kandidáti se porvou za dva týdny o Hrad.

Přestože se dlouho hovořilo spíš o dvojici Zeman - Fischer, výsledek prvního kola není žádným překvapením. „Naplnily se předpovědi – Fischer svoji kampaň nezvládl, byl spíš šedý a nevýrazný, naopak Schwarzenbergova kampaň byla mohutná a přesvědčila nakonec voliče, kteří chtěli volit spíše od středu napravo,“ řekl Blesk.cz politolog Jiří Pehe.

Největší outsideři volby jsou podle výsledků Jana Bobošíková a stranický kandidát Přemysl Sobotka (ODS). „Tohle je pro ODS obrovský důvod se chytnout za nos, jsme svědky totální porážky jejich stranického kandidáta. Sobotkův protiklad, stranický kandidát sociálních demokratů Jiří Dienstbier, se naopak umístil velice dobře (na 4. místě - pozn. red.),“ řekl Pehe.

Prezidentem Schwarzenberg?

Vyhraje bitvu Zeman nebo Schwarzenberg? „Popravdě řečeno, Karel Schwarzenberg má ve druhém kole mnohem větší šanci porazit Miloše Zemana,“ řekl Pehe Blesku. Nejspíš se tedy máme na co těšit - boj v druhém kole bude velice zajímavý.

hjezek ( 15. ledna 2013 21:46 )

hjezek ( 15. ledna 2013 21:45 )

Souhlasím, ale staří toho senilního nedoslýchavce NEVOLILI. Mladí nalítli na nečeské heslo Karel for prezident!

lennne ( 13. ledna 2013 16:30 )

wikipedie :Evropská unie Na zasedání Evropského parlamentu v Bruselu zpochybnil italský poslanec Evropského parlamentu Mario Borghezio nominaci účastníků skupiny Bilderberg a Trilaterální komise na místa předsedy EU a ministra zahraničí EU. Dne 12. listopadu 2009 uspořádala skupina schůzku během večeře na zámku ve Val Duchesse v Bruselu za účasti Hermana Van Rompuyho, který se později stal předsedou Evropské rady. Současný předseda skupiny Bilderberg se v rozhovoru pro internetové noviny EUobserver[3] pochlubil, že skupina Bilderberg hrála zásadní roli při vytváření společné evropské měny euro.

lennne ( 13. ledna 2013 16:28 )

Pehe ty zme.tku zalez ...wikipedie : 2001 ucastnik jednání skupiny Bilderberg , slinta v r.2008 a pak zalozeni TOP 09.. proto jsi ted vylez a kecac lidem diru do hlavy.

blamal ( 13. ledna 2013 11:54 )

No,odhady pana politologa byvaji nastesti tristni.Chrapajici huhnajici polosenilni figurka na Hrade je otresna predstava!!Nejdriv egomaniak a ted tohle?Lidi,proberte se,kamarad Kalouska,ktery se leta aktivne podili na vladach,ktere dostaly az na dno tuhle zemi,si zaslouzi akorat tak kriminal!!Nekdo je uplatnej prachama, nekdo moci-a tenhle megaprebehlik,ktery se necha nominovat i certovou babickou,hlavne aby mel funkci(ODA,US-DEU,Zeleni a ted zrudna TOP), si prece zaslouzi jen opovrzeni!At tahne do duchodu na jeden ze svych zamku,ktere ziskal podivnymi praktikami pri restitucich, kdy sam priznal, ze uplacel uredniky.HUMUS, Karle!!!

Zobrazit celou diskusi