Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Razie v proruské sektě: Ukrajinci udeřili na spolek vzývající i Putina! Působí také v Česku

Autor: Darina Jíchová - 
3. listopadu 2023
12:43

Ukrajinské tajné služby SBU ve spolupráci s policií eliminovaly „kriminální organizaci AllatRa, která prováděla protiukrajinskou činnost“, oznámila tento týden agentura Interfax-Ukraine. AllatRa se prezentuje jako náboženské hnutí se sídlem na Ukrajině, které působí v Rusku, slovanských zemích včetně Česka nebo i ve Spojených státech. Všeobecně je ale považováno za sektu. Ukrajinci se zaměřili hlavně na lídry organizace.

„Vícestupňová speciální operace v Kyjevě a dalších oblastech Ukrajiny vedla k zablokování podvratné aktivity více než 20 center této skupiny operující ve prospěch ruských speciálních služeb,“ uvedli ve čtvrtek zástupci SBU na platformě Telegram.

Podle SBU příslušníci sekty AllatRa pod rouškou „misijní práce“ ospravedlňovali ruskou ozbrojenou agresi a veřejně propagovali kremelskou ideu vytvoření „Svazu slovanských národů“ pod vedením Moskvy. „Obžalovaní měli své vlastní zastupitelské kanceláře v každém regionálním centru našeho státu. Tyto buňky AllatRa hromadně vyzývaly místní obyvatele, aby se připojili ke kultu a šířili myšlenky Kremlu,“ uvádí zpráva tajné služby.

SBU zdůraznila, že za účelem vyhledání podobně smýšlejících lidí a šíření proruských názorů si obžalovaní vytvořili vlastní kanál YouTube asi s půl milionem uživatelů. Podle zprávy rovněž organizátoři AllatRa spustili síť vlastních médií a internetových zdrojů, telegramových kanálů a stránek na sociální síti TikTok. „Zveřejňovali tam propagandistické ‚vzkazy‘ a videa, šířící prokremelské narativy prostřednictvím myšlenek takzvané ‚benevolentní společnosti‘,“ upřesnila ukrajinská zpravodajská služba.

Sekta mimo jiné vedla kampaň za to, aby ruští okupanti provedli masivní raketové a bombové útoky na civilní infrastrukturu ukrajinských měst. „Během vyšetřování byly získány nezvratné důkazy o vině účastníků AllatRa,“ shrnula SBU.

Sekta působí i v ČR

Podle vyšetřování lídři sekty nelegálně cestovali do zahraničí na jaře roku 2022 pomocí falešných dokladů o odhlášení z armády, v jedné z evropských zemí nadále na dálku spravovali svou zločineckou organizaci na Ukrajině. SBU nespecifikovala, o kterou evropskou zemi se jedná. Kromě Ukrajiny, Ruska či Běloruska se odnože AllatRy nacházejí i v dalších evropských státech, USA a ve střední Asii. Například jejich kanál je dostupný v České republice, na Slovensku, v USA a Kanadě, ve Španělsku, v Polsku, Japonsku, Německu, Lotyšsku, Arménii, Číně, Itálii, Francii, Moldavsku, Chorvatsku, Litvě, Uzbekistánu, Británii a samozřejmě na Ukrajině, v Rusku a Bělorusku.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Při zátahu v „buňkách“ sekty a v objektech obžalovaných v Kyjevské oblasti, dále ve Lvově, Dněpropetrovsku, Kirovohradě, Volyni, Sumské a Charkovské oblasti byly objeveny počítače, mobilní telefony, literatura, dokumenty a další důkazy o nezákonnosti této skupiny. Na vedení i členy AllatRy nyní ukrajinská prokuratura připravuje obžalobu obsahující hned několik bodů včetně vlastizrady.

Ukrajinská tajná služba SBU provedla zátah na proruskou sektu AllatRa a její protiukrajinskou činnost. Sekta působí i v Česku. Ukrajinská tajná služba SBU provedla zátah na proruskou sektu AllatRa a její protiukrajinskou činnost. Sekta působí i v Česku. | reprofoto/telegram/sbu

Tvořivá společnost

Sekta na veřejnosti vystupuje jako nepolitické hnutí a časem – dovršeno v roce 2022 – se přetransformovala v tzv. Tvořivou společnost, ta je považována za nástupce, někdy jen součást AllatRa. Společnost je založená na vědecké bázi s cílem sjednotit lidstvo. Většinou však šíří pseudovědecké konspirace a dezinformace.

  • Ideologie hnutí je katastrofický milenialismus.
  • Stoupenci hnutí věří v mesiášskou postavu Nomo, jenž se až nápadně podobá ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.
  • Hnutí kromě televizního a rozhlasového kanálu vydává i knihy. Svatou knihou je AllatRa z roku 2013.

Video se připravuje ...
Další videa