Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Svědectví o unášení dětí z Ukrajiny: Chlapci zešedivěly vlasy, děti navlékli do ruských uniforem

Autor: DVL, swp - 
4. června 2023
05:00

Jsou to příběhy, které berou za srdce. Objevila se další svědectví o unesených dětech, které Rusové přepravili do okupovaných částí Ukrajiny, případně přímo do Ruska. Matky dvou z nich popsaly redakci BBC, jak k tomu došlo a co všechno musely udělat, aby své potomky získaly nazpátek. Ve škole v okupovaném Perevalsku oblékli děti, odebrané jejich ukrajinským rodinám, do ruských vojenských uniforem a snažili se jim vtlouct do hlavy ruské osnovy, upozorňuje BBC.

Když si Ukrajinec Saša Krajnjuk (15) prohlížel fotografii, kterou mu dali ukrajinští vyšetřovatelé, ihned poznal chlapce v ruské vojenské uniformě. Chlapec měl na rukávě znak Z v ruských barvách. Jmenuje se Artěm a i on je z Ukrajiny. Saša a Artěm byli mezi 13 dětmi sebranými Rusy ze školy v Kupjansku. Stalo se tak v září minulého roku.

Ozbrojení ruští vojáci v kuklách je zavedli do autobusu a řvali na ně, ať si pohnou. Poté chlapci zmizeli a týdny za sebou nezanechali žádné stopy. Děti, které všechny mají speciální vzdělávací potřeby, mohly konečně zavolat domů, když se nacházely již hluboko na území, ovládaném aktuálně Rusy - tedy na okupovaných částech Ukrajiny.

Aby je jejich příbuzní dostali zpátky, byli nuceni učinit vyčerpávající a tisíce kilometrů dlouhé cesty do země, která jim vyhlásila válku. Z Perevalsku se zatím vrátilo osm dětí a Artěm byl jedním z posledních, jeho matka ho zachránila letos na jaře.

„Nejenom Putin, ale všichni jeho hlavní lidé – všichni velitelé – by měli být souzeni za to, co dětem provedli,“ řekla Sašova matka Taťjana Krajnjuková. „Jakým právem je unesli? Jak je máme dostat zpátky? Je jim to jedno.“

Chlapci zešedivěly vlasy

Násilné odloučení od rodiny by bylo zneklidňující pro každé dítě. Ale pro někoho tak zranitelného, jako je Saša, to bylo velmi zneklidňující. Jeho matka Taťjana BBC řekla, že je chlapec stále uzavřený do sebe - měsíce od doby, co se znovu spatřili. Vedle toho mu ze všeho toho stresu zešedivěly vlasy.

Nyní žijí v Německu ve městě Dinklage jako uprchlíci. Saša po škole obvykle leží v posteli a hraje si na mobilu. Ale na moment, kdy ho sebrali ruští vojáci, si vzpomíná velice dobře. „Mám-li být upřímný, bylo to děsivé,“ přiznal Saša a pokračuje: „Nevěděl jsem, kam by nás mohli vzít.“

Před válkou chodil Saša na speciální školu v Kupjansku na severovýchodě Ukrajiny. Přes týden zůstával na intru a na víkendy se vracel domů. Když ale Rusko zahájilo svou invazi v únoru 2022, většina Charkovského regionu byla okamžitě obsazena a Taťjana se rozhodla svého syna nechat doma.

V září ruské úřady na okupovaném území začaly požadovat, aby se všechny děti vrátily do školy, ovšem za ruských podmínek. Začaly vytvářet tlak a nahradily ukrajinské učitele, kteří odmítali kolaborovat, učiteli ruskými. 

Taťjana nechtěla Sašu posílat zpátky, ale chlapec byl za sedm měsíců doma znuděný, a tak ho 3. září zavezla do Kupjansku. O pár dnů později zahájily ukrajinské síly bleskovou operaci, aby vrátily území nazpátek.

„Slyšeli jsme ten hluk na míle daleko. Výbuchy. Pak vrtulníky a střelbu. Byl to hrozný hluk. Potom jsem uviděla tanky a ukrajinskou vlajku,“ vzpomíná Taťjana na protiofenzivu. Syna zkontaktovat nemohla, byla vyděšená. „Když jsme došli do školy, zůstal jenom školník. Řekl, že děti sebrali a nikdo neví kam,“ řekla matka.

Učitel: Sebrali děti do autobusu a odjeli

Ten den viděl, co se stalo, učitel Mykola Sezonov. Deset těžce ozbrojených ruských vojáků školu „přepadlo“. „Nestarali se o to, že by měli zkontaktovat rodiče nebo si vzít nějaké dokumenty,“ sdělil učitel a pokračuje: „Jen sebrali děti do autobusu a odjeli.“

Šest týdnů se o dětech nic nevědělo. „Brečela jsem každý den, volala na horkou linku a říkala jim, že jsem ztratila syna, napsala jsem na policii. Snažili jsme se ho najít přes dobrovolníky,“ řekla Taťjana.

Po nějaké době dostala Taťjana zprávu, že se Saša nachází ve speciální škole v Perevalsku, a že mu může zavolat. „Měl radost, že mě slyší. Ale velmi plakal,“ popsala moment, kdy se im podařilo zkontaktovat se.

Rusové mu řekli, že je jeho domov zničený

„Řekli mu, že je jeho domov zničený a on se bál, že jsme také pryč,“ pokračuje matka. Zjistilo se, že děti z Kupjanska prošli třemi zařízeními, než mohli znovu mluvit se svými rodiči. „Žádný kontakt. Jenom z Perevalsku a to také nebylo hned. Myslím, že to udělali schválně,“ řekla Sašova matka.  

Musela se však potýkat s dalšími problémy. Aby mohla syna vrátit domů, musela by ho vyzvednout osobně a překročit tak frontovou linii. Místo toho se přepravila z Ukrajiny do Polska a Pobaltí, než překročila hranice s Ruskem, kde ji vyslýchaly ruské tajné služby ohledně pohybů ukrajinské armády.

Neměla jim však co říct. „Byla úplná tma, byla tam stanoviště, stáli tam muži v kuklách a byli ozbrojeni. Byla jsem tak vyděšená, že jsem si musela vzít prášky na uklidnění,“ řekla Taťjana.

Bála se, že odvezou syna do ruské rodiny

A to nebylo všechno. V té době totiž Rusko otevřeně hovořilo o tom, že děti z pečovatelských domů v okupovaných oblastech rozmisťují mezi ruské rodiny. „Bála jsem se, že jestli vezmou Sašu do Ruska, tak už ho nikdy nenajdu,“ svěřila se Taťjana. „Co s tím mají naše děti společného? Proč nám to dělají? Možná se nám jen snaží způsobit bolest, tak jako se vším ostatním.“

Když konečně dorazila do Perevalsku, po náročné pětidenní cestě, objala se se svým synem. Saša nic neřekl. Brečel radostí.

6:02
Dnes

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

Válka na Ukrajině: Dívka trénuje balet v krytu poblíž Charkova (18.3.2024)
Zobrazit celý online

Video  Analytik Stulík: Rusko tahá za kratší konec, jeho požadavky jsou odtržené od reality  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa