Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Putin je po smrti! Fámu podle Kyjeva rozšířili ruští politici. Co se o zvěsti ví?

Autor: Darina Jíchová, swp - 
3. listopadu 2023
05:00

Zdravotní stav ruského prezidenta Vladimira Putina je ostře sledováné téma a do popředí se dostalo poté, co v únoru 2022 rozpoutal válku na Ukrajině. Na platformě Telegram se tak pravidelně objevují spekulace o tom, jakou nemocí pravděpodobně Putin trpí – nejčastěji je zmiňována rakovina nebo Parkinsonova choroba. V posledních týdnech však převládala zpráva o tom, že Putin je mrtvý. Podle zástupců ukrajinské rozvědky to však byli samotní kremelští úředníci, kteří tuto spekulaci rozšířili, uvedl server Newsweek.

V minulém týdnu nespočet telegramových kanálů přineslo klamavou zprávu o Putinově smrti doplněnou o to, že v Kremlu po „vůdcově“ skonu nastal boj o moc. A jak už to tak u fám bývá, zvěst se rychle rozšířila a začala trendovat na sociálních sítích. Reagoval dokonce i samotný Kreml, který rychle přišel s prohlášením, že jde o hoax a i Putin se od té doby ukázal několikrát na veřejnosti.

Mluvčí rozvědky GUR Andrij Jusov uvedl, že za spekulací a jejím šířením stojí „ruští státní představitelé“, jejichž úmyslem bylo pozorovat reakci ruské veřejnosti na „takovou novinu o Putinově smrti“. Jusov zmínil, že „pravdivá“ zpráva o Putinově smrti by pro Ukrajinu byla „velmi dobrá zpráva“, nicméně vypuštěná spekulace byla podle něj jen „klasickou ukázkou ruských dezinformačních stanov“.

„Byla by to výjimečně sladce znějící zpráva pro Ukrajince,“ komentoval spekulaci o Putinově domnělé smrti. „Ale šlo o interní kampaň zaměřenou na ruského čtenáře,“ vysvětlil. „Na druhou stranu takováhle poplašná zpráva neprospěje ani Putinovi, protože v Rusku je mnoho konspirátorů a šiřitelů konspiračních teorií,“ vysvětlil také, proč věří, že s falešnou zprávou přišlo samo Rusko.

Anketa

Měly by se tresty za znásilnění zpřísnit?

Ano
Ne

Zkoumala se reakce běžných Rusů?

„Základním úkolem této falešné zprávy bylo zhodnotit, jak by společnost reagovala. Zkoumali hned několik faktorů – jestli by tomu lidé na první dobrou věřili, jaká by byla první reakce, ale zaměřovali se i na to, jestli je na takovou událost vůbec ruská společnost připravena. Další hledisko bylo sledování jednotlivců – jak reagovali zástupci elity, jak média samotná, jak provládní kanály,“ vyjmenoval Jusov.

„Takhle se říše, která je založená na práci tajných služeb, účí, jak pokračovat ve své vládě,“ dodal. Jusov rovněž poznamenal, že dezinformace tohoto ražení mají dopad na Putina a například i na kremelského mluvčího Dmitrije Peskova. „Vlastně mohlo jít o instrument schopný Putina, nebo někoho jako on, ovlivnit. Musel nějak reagovat, stejně tak Peskov musel prokázat, že jde o nepravdu. Tudíž někdo mu předem vytyčil cestu, kterou musí následovat, jako by postupoval podle nějakých předem daných pravidel – ergo podle stanov dezinformační ruské strategie,“ objasnil Jusov.

Jak přesně ruská společnost reagovala na zprávy o Putinově smrti je nejasné, zřejmé ale je, že po přečtení noviny si urychleně vyhledávali informace o svém prezidentovi. Podle ruského investigativního webu Agenstvo se spojení „mrtvý Putin“, „umírající Putin“ či „Putin zemřel“ v ruském vyhledávači Yandex za poslední měsíc objevila na 417 tisíckrát, zvláště pak mezi 23. a 29. říjnem, tedy v době, kdy se spekulace rozšířila na telegramu.

16:57
Dnes

Podle Zelenského začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, ale dodávky musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se snaží využít nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj. Opět zdůraznil, že na rychlosti západní vojenské pomoci závisí stabilizace situace na frontě ve chvíli, kdy Rusové připravují další ofenzívu. Za nejnaléhavější označil dodávky dělostřeleckých nábojů ráže 155 milimetrů a protileteckých zbraní, jako je systém Patriot.

14:55
Dnes
!

Rusko ohlásilo dobytí vesnice Semenivka, která se nachází nedaleko města Avdijivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany také sdělilo, že jeho jednotky obsadily výhodnější pozice na některých místech frontové linie. 

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj ale o víkendu řekl, že operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se zhoršuje. Připustil také, že Rusku se místy daří postupovat.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly obsadily výhodnější pozice a zasadily údery ukrajinským ozbrojeným silám na několika místech frontové linie – v Doněcké, Charkovské a Luhanské oblasti. Na dalších místech podle sdělení rezortu odrazily útoky ukrajinských jednotek.

14:16
Dnes

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině bránící se už třetím rokem ruské ozbrojené agresi.

Zelenskyj na tiskové konferenci se šéfem NATO zdůraznil, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice. Podle něj začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, avšak tento proces musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně snaží využít. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj.

Stoltenberg, který je na návštěvě Ukrajiny potřetí po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu, připustil, že Rusko mělo nad Ukrajinou v posledních měsících převahu co do dostupnosti zbraní. Ujistil však, že další pomoc je „na cestě“.

Zobrazit celý online

Video  Opuštěný Putin: Egyptský prezident ho nechal dlouze čekat.  - reprofoto Twitter @Gerashchenko_en
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa