Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z Prigožinovy smrti vytěží všichni jen ne Putin: Začíná boj o post šéfa wagnerovců

Autor: DVL, swp - 
28. srpna 2023
05:00

Reputace šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina jako patriota, mučedníka nebo zrádce bude záviset na dvou propojených faktorech - na Putinovi a na výsledku války, píše deník The Guardian. A co bude s Wagnerovou skupinou? Kdo se stane jejich novým vůdcem? Putin navíc chce, aby mu žoldáci přísahali věrnost.

V dokumentu z roku 2018 Vladimir Putin okamžitě odpověděl na otázku, zda je něco, co nemůže odpustit. „Zrada,“ řekl bez zaváhání.

Podobnou víru zastával i šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který byl minulý týden zabit pravděpodobně při atentátu na palubě svého soukromého tryskáče Embraer. Jednou z taktik jeho bojovníků jak potrestat dezertéry bylo, připevnit jim hlavy na betonový blok a pak je utlouct k smrti palicí. Jejich symbolem se stalo kladivo.

Prigožin léta dělal špinavou práci Kremlu a snažil se šířit ruský vliv a rozsévat neshody mezi jeho nepřátele po celém světě. Putin Prigožina po jeho smrti trochu pochválil a označil ho za „talentovaného obchodníka“, který „významně přispěl“ k válce na Ukrajině.

Ale Prigožinův odkaz v Rusku bude záviset na tom, zda bývalý spojenec ruského prezidenta ponese označení zrádce, což je slovo, které Putin použil během červnového povstání wagnerovců. 

Prigožin řekl, že jeho ozbrojená vzpoura měla zachránit Putina před armádou, o které tvrdil, že skrývá pravdu o konfliktu a zpronevěřuje peníze. Prigožin však také jasně překročil linii, odsoudil Putinovu invazi na Ukrajinu a na sociálních sítích prohlásil, že „válka nebyla za demilitarizaci nebo denacifikaci Ukrajiny. Bylo potřeba, aby ministr obrany Sergej Šojgu dostal hvězdu navíc."

Alexander Baunov, vedoucí pracovník střediska Carnegie Russia Eurasia, minulý týden ve Wall Street Journal napsal, že od chvíle, kdy bylo Prigožinovo povstání nazváno zradou, byl označeným mužem. „Popsat Prigožina jako zrádce znamenalo nevyhnutelné důsledky,“ řekl. „V opačném případě by systém postavený na neformálních principech a postupech spíše než na formálních institucích riskoval, že se stane neovladatelným.“

Zdroj blízký ministerstvu obrany uvedl, že další přežití šéfa wagnerovců mohlo pro Kreml představovat ještě větší nebezpečí. „Odstranili vůdce potenciální armády nebo ozbrojené opozice v budoucnu,“ řekl muž.

„Nebyl zrádce"

Alexej Djumin, bývalý Putinův bodyguard a nyní regionální guvernér, označil Prigožina za „skutečného patriota“. „Truchlíme za všechny, kteří zemřeli při katastrofě, za všechny bojovníky Wagnerovy skupiny, kteří zemřeli během války,“ řekl. „Člověk může odpustit chyby, a dokonce i zbabělost, ale nikdy ne zradu. Nebyli to zrádci."

Andrej Soldatov, novinář a expert na ruské bezpečnostní služby, řekl: „Když se na celou situaci podíváte pozorněji, Prigožin Putina nezradil, nebyl skutečným zrádcem, protože nešel k Ukrajincům a NATO. Nebyl skutečným zrádcem, byl politickým problémem.“

„Myslel jsem, že Prigožin a Putin mohli uzavřít novou dohodu a že Prigožin ještě mohl přežít, protože našel něco, čím by pro Putina mohl být užitečný,“ řekl Soldatov. „Ale zdá se mi, že Putin si dával na čas, aby zhodnotil škody a zhodnotil všechno.“

Práce propagandy

V ruské televizi minulý týden Prigožinovu smrt do značné míry zastínila Putinova virtuální účast na summitu pěti zemí Brics v Jižní Africe a válečné zprávy z Ukrajiny, uvedla Maša Borzunová, ruská novinářka specializující se na státní propagandu. „Ruští propagandisté ​​dokazují, že Prigožinova smrt je prospěšná pro všechny kromě Putina,“ řekla. „Diskutují o všech možných verzích, kromě té nejviditelnější.“

„O tom, že Prigožin byl po povstání nazván ‚zrádcem‘ a že mu Putin slíbil nevyhnutelný trest, se sotva diskutuje,“ řekla. „Hlavně probírají jeho úspěchy během války. A jak jeho smrt není příznivá pro ruskou vládu."

Vůdce wagnerovců zůstává populární mezi malou skupinou nacionalistů a válečných jestřábů a jeho charismatické využívání sociálních sítí z něj udělalo něco jako lidového hrdinu v Rusku, kde uchvacoval v groteskním duchu podobném Donaldu Trumpovi.

„Pokud Ukrajina bude nabývat zisků, Prigožinův mýtus bude jen růst,“ řekl Marat Gelman, ruský sběratel umění a opoziční politik, který kdysi radil Putinovi. „Budou tu síly, které budou Prigožinovu osobu mystifikovat a prezentovat ho jako mučedníka. Ostatní budou vytvářet příběhy, že je stále naživu.“

Nyní se mluví o jeho pohřbu, který se údajně bude konat v Petrohradu v nadcházejících týdnech. Dmitrij Peskov, mluvčí Kremlu, řekl, že je „nemožné říci“, zda se Putin pohřbu zúčastní, nebo ne, protože datum zatím nebylo stanoveno. Moc povzbudivý ale nebyl. „Jediné, co mohu říci, je, že prezident má nyní poměrně nabitý pracovní program,“ dodal.

Kdo bude nyní velet wagnerovcům?

„Smrt Prigožina by měla téměř jistě hluboce destabilizující účinek na Wagnerovu skupinu,“ uvedla britská vojenská rozvědka ve svém pátečním hodnocení. Upoznilo na to americké zpravodajství NBC News.

Prigožinovo nadšení a extrémní brutalita pronikly do Wagnerovy skupiny, uvedlo hodnocení, a „je nepravděpodobné, že by se tomu vyrovnal nějaký jiný nástupce". 

Po Prigožinově krátké vzpouře proti vojenskému vedení země už bylo jasné, že ruské ministerstvo obrany má v úmyslu absorbovat žoldnéřské síly a umožnit vzbouřeným bojovníkům podepsat smlouvy s klasickou armádou jako součást dohody, která rovněž umožňovala Prigožinovi a jeho bojovníkům odejít do exilu v sousedním Bělorusku. 

Vypadalo to, že by si spousta wagnerovců vybrala raději kohokoli jiného než ruského ministra obrany Sergeje Šojgua. 

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov by mohl být ten, kdo by byl vhodný pro tuto práci. Na začátku roku řekl, že chce vytvořit vlastní žoldáckou sílu ve stylu Wagnerovy skupiny. Kadyrov si ve čtvrtečním prohlášení na telegramu, kdy byl jedním z mála nejvyšších ruských představitelů, kteří se po havárii vyjádřili, posteskl nad Prigožinovou ztrátou a „železným charakterem“, ale vytkl mu, že upřednostnil osobní zájmy před „záležitostmi prvořadého národního významu“. Na rozdíl od něj si Kadyrov zachoval absolutní loajalitu vůči Putinovi.

Objevují se také otázky ohledně osudu wagnerovců, kteří odešli do exilu do Běloruska, kde jejich přítomnost blízko východních hranic NATO uvedla spojence USA do nejvyšší pohotovosti. Není ale jasné, kolik bojovníků je tam stále umístěno a kdo by nad nimi mohl převzít velení. 

Jejich „hrdinství“ na Ukrajině nebude zapomenuto, řekl v pátek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, zatímco se vyhýbal otázkám o budoucnosti wagnerovců. 

Vzhledem k tomu, že se ruská armáda snaží zadržet novou ukrajinskou protiofenzívu, Moskva zoufale touží po posilách a může chtít přidat do ozbrojených sil většinu wagnerovců, uvedli analytici.  

Nejpravděpodobnějším výsledkem bude, že se Wagnerova skupina rozštěpí na dvě části, přičemž zbývající uskupení bez vůdce v Bělorusku se rozpustí a druhá frakce aktivní v zahraničí se podle Emily Ferrisové z Royal United Services přemění v něco jiného, ​​co může být nástrojem ruské zahraniční politiky. „Kreml se pravděpodobně poučí, že osobnosti jako Prigožin s vlastními nebezpečnými ambicemi jsou divokou kartou a každý nový vůdce by byl pravděpodobně někdo, koho by vybral Kreml,“ dodala. 

Putin chce přísahu

Prezident Vladimir Putin vyzval všechny zaměstnance Wagnerovy skupiny a dalších ruských soukromých vojenských uskupení, aby složili přísahu věrnosti ruskému státu. Vyhláška se vztahuje na každého, kdo se účastní vojenských aktivit na Ukrajině, pomáhá armádě a slouží v jednotkách územní obrany. Dekret podepsal v pátek s okamžitou platností, píše BBC.

Analytici naznačují, že Putinův dekret je součástí pokusů o opětovné potvrzení jeho autority po červnové vzpouře. „Putin chce mít nad Wagnerovou skupinopu přísnější kontrolu, aby se ujistil, že v budoucnu nebude čelit další krizi,“ řekla BBC Natia Seskuriová z londýnského think-tanku Royal United Services Institute.

„Je to skrytá zpráva pro vojenskou rozvědku, aby našla a stíhala wagnerovce,“ řekl BBC Petro Burkovskyj, který vede nadaci Democratic Initiatives Foundation, což je think-tank se sídlem na Ukrajině.

A je to jasný vzkaz i bojovníkům: „Buď složte přísahu a držte se zbraní, nebo se odzbrojte. Poslechněte, nebo půjdete do vězení.“

Expert si myslí, že jako zkušení vojáci jsou pro ruskou armádu dobrým přínosem. „Pokud se jim dostane zvláštního zacházení na Putinův rozkaz, myslím, že je nezajímá, kde, s kým a za koho budou bojovat," uvedl.

Seskuriová se domnívá, že existují věrní stoupenci Prigožina, kteří přísahu nesloží. „To může pro Putina potenciálně způsobit problémy v dlouhodobější perspektivě,“ řekla.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa