Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Putinův spojenec a poradce: Jediná šance na výhru? Jaderné zbraně, tvrdí Rogozin

Autor: Darina Jíchová, swp - 
6. května 2023
05:00

Ruská žoldnéřská Wagnerova skupina hlásí stažení z Bachmutu, Rusové kopou zákopy a staví obranné pozice, Kyjev chystá protiútok se záměrem osvobodit okupovaná území. To je nástin posledního dění války na Ukrajině, kterou Moskva rozpoutala loni v únoru. Kremlu v čele s Vladimirem Putinem se nedaří dosáhnout svých cílů. Jeden z jeho spojenců a poradců Dmitrij Rogozin, někdejší šéf ruské kosmické agentury Roskosmos, se domnívá, že jediným řešením je jaderná zbraň, uvedl web Newsweek.

Rogozin o užití ruského jaderného arzenálu mluvil na videu publikovaném na prokremelském kanálu na sociální síti Telegram. Podle něj je to „jediný způsob, jak porazit očekávanou ukrajinskou protiofenzivu“. Navrhoval užití taktické jaderné střely.

V posledních týdnech se množí spekulace o tom, kdy Ukrajina zahájí tak očekávanou jarní fázi protiofenzívy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu během tiskové konference v Helsinkách potvrdil, že jeho armáda „brzy“ operaci zahájí. To šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin věří, že ukrajinská protiofenziva již probíhá s tím, že do plně aktivní fáze přejde v řádu dnů.

„Ukrajina má teď nad Ruskem výhodu, a to i v rámci vojenské techniky a zbraní,“ podotkl Rogozin na záběrech, následovalo doporučení užití jaderné hlavice. „V souladu s naší doktrínou jsme plně oprávněni používat taktické jaderné zbraně, protože právě proto existují,“ prohlásil mimo jiné Rogozin. „Jsou skvělým vyrovnávačem pro okamžik, kdy existuje jasný nepoměr v konvenčních silách a technice ve prospěch nepřítele,“ objasnil.

„Takže nejlepší metodou, jak zneškodnit jejich protiofenzivu, je použití taktických jaderných zbraní... S jasnými důsledky, samozřejmě,“ podotkl Rogozin. „V současné době si nemyslím, že existuje jiná možnost.“ Během své kariéry působil Rogozin jako ruský velvyslanec při NATO, pak byl náměstkem premiéra a měl na starost obranný průmysl, do loňského července stál v čele Roskosmosu.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov loni oznámil, že Rogozin dostane pozici v Kremlu. V posledních měsících se Putinův muž na svých sociálních sítích chlubil snímky z Ukrajiny, kde pózoval ve své vojenské uniformě, tvrdil, že vede skupinu vojenských poradců, kteří si říkají „Carovi vlci“. V prosinci byl podle dostupných informací zraněn šrapnelem při výbuchu na Donbasu.

15:44
Dnes

Ruské ministerstvo obrany ohlásilo likvidaci dvacítky ukrajinských raket, dvou desítek bezpilotních letounů a pěti menších balonů nad několika západoruskými oblastmi. Ruské zprávy uvádějí, že ukrajinské balony jsou vybaveny modulem GPS, nesou výbušniny a údajně jsou hůře odhalitelné. Modul GPS pravděpodobně slouží ke koordinaci vypouštění výbušnin, pokud se balon vznáší nad určitou oblastí s cílem vyvolat na zemi paniku a odpoutat pozornost ruské protivzdušné obrany.

Dva balony ruská protivzdušná obrana zničila nad Belgorodskou oblastí a tři nad Voroněžskou oblastí, napsala agentura TASS. O dva dny dříve informovala o likvidaci menších balonů nad Kurskou oblastí. Ruské ministerstvo obrany v obou případech uvedlo, že se tímto způsobem pokusila na ruské území zaútočit ukrajinská armáda.

Ve středu gubernátor Brjanské oblasti Alexandr Bogomaz informoval o likvidaci tří ukrajinských meteorologických balonů ruskou protivzdušnou obranou a nález jiného balonu vyvolal ten samý den poplach v Kalužské oblasti, kde evakuovali část obyvatel jednoho z okresů. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

15:02
Dnes

Německé ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance kvůli případu zatčení dvou Rusů podezřelých ze špionáže a přípravy sabotáže na území spolkové republiky.

„Víme, že ruský mocenský aparát se zaměřuje i na naši zemi,“ poznamenal německý ministr spravedlnosti Marco Buschmann, podle něhož musí Berlín na tuto hrozbu reagovat rázně.

Ruské velvyslanectví v Německu uvedlo, že zatím nebylo o zatčení svých občanů podezřelých ze špionáže informováno.

14:22
Dnes

Evropská unie zřizuje dočasnou pracovní skupinu pro boj proti zahraničnímu vměšování do unijních voleb. Plán na summitu v Bruselu v noci na dnešek představil premiér předsednické Belgie Alexander De Croo. Krátce před summitem český premiér Petr Fiala a De Croo informovali lídry členských zemí i unijních institucí o závěrech vyšetřování ruských pokusů vměšovat se do chodu Evropského parlamentu a do voleb.

„Chceme velmi často vyhodnocovat zaznamenané dezinformační kampaně, sdílet tyto informace se členskými státy a spolupracovat s národními justičními orgány na přijetí opatření,“ uvedl De Croo citovaný agenturou Reuters. Slíbil také, že spolupráci bude koordinovat Belgie jako předsednická země a začne fungovat okamžitě, aby byla efektivní v době červnových voleb do Evropského parlamentu.

Zobrazit celý online

Video  Moskva viní Kyjev z pokusu o útok na Putinovu rezidenci v Kremlu  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa