Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putin se zbavil hrozby v podobě Prigožina. Na světové úrovni ztrácí zbytky půdy pod nohama

Autor: DVL, swp - 
26. srpna 2023
17:41

Před několika málo dny došlo k havárii letadla, ve kterém měl být i Jevgenij Prigožin, šéf nechvalně proslulé Wagnerovy skupiny. Vojenský analytik ze serveru Sky News nyní popsal, co to znamená pro Putina a jaké z toho lze vyvodit závěry.

Navzdory tomu, že prezident Putin přežil dosud největší výzvu vůči své autoritě, Prigožin vzdoroval očekáváním a přežil bezprostřední popřevratové čistky. Nyní se však zdá, že Jevgenij Prigožin žil ve vypůjčeném čase.

Posílila Prigožinova smrt Putinovu moc, nebo je to naopak? Prezident Putin velmi spoléhal na žoldáky, a to jak ve válce na Ukrajině, tak i při uplatňování vlivu a generování příjmů v Africe i mimo ni.

Když Putinova válka na Ukrajině stagnovala, obrátil se na svého bývalého „šéfkuchaře“, aby využil Wagnerovu skupinu k tomu, aby ruským jednotkám v Bachmutu přinesla úspěch na bojišti.

Prigožin měl vliv

Putin věděl, že bitva o Bachmut bude velmi vyčerpávající, ale wagnerovci byli posíleni novými odsouzenci a pod Prigožinovým brutálním vedením skupina přinesla výsledky.

Ruský prezident vložil značné vládní zdroje do kontraktů wagnerovců ke vzájemnému prospěchu s vědomím, že ruské obyvatelstvo bude vděčné za to, že na brutální frontové linii zahynuli odsouzení trestanci a ne branci. 

Wagnerovci měli pod smlouvou přes 50 000 bojovníkůPrigožin byl sice bohatým oligarchou, byl ale „outsiderem“ moskevské elity, přesto mu Wagnerova skupina poskytla jedinečný vliv.  Když kritizoval špatné výkony ruské armády na bojišti, zapůsobilo to na mnoho ruských branců, což Prigožina povzbudilo. Nebyl však nepostradatelný.

Putin z Prigožina nechtěl udělat mučedníka

Ruští žoldáci dosáhli úspěchu na ukrajinských bojištích, ale jejich nedostatek profesionality a jejich naprosté ignorování zákona o ozbrojeném konfliktu přímo vedly k tomu, že byl Putin obviněn Mezinárodním trestním soudem (ICC). Po neúspěšné vzpouře Putin uznal, že je čas jednat. Nejprve si ale musel dát pozor, aby z Prigožina neudělal mučedníka.

Stále byl mocnou a vlivnou osobností a Putin si nemohl dovolit riskovat. Místo toho, navzdory riziku, že bude vypadat slabě, se ruský prezident pustil do eroze dvou pilířů Prigožinovy ​​moci: jeho obchodních zájmů a jeho žoldnéřské skupiny.

Prigožinův obchodní úspěch byl neoddělitelně spjat s Putinem - bez jeho záštity byla říše oligarchy zranitelná a rychle zbořena.

Co z toho plyne pro Putina?

S wagnerovci to bylo těžší, nicméně část žoldáků byla asimilována do ruského ministerstva obrany, část se vrátila ke svým rodinám, část byla poslána do Afriky na základě nových smluv a část byla poslána do Běloruska. Bez smluv na výplatu mezd se Prigožinova moc rozpouštěla. 

V úterý byl Prigožin viděn na propagačním videu, očividně vychvaloval kontrakty žoldáků v Africe. Došly mu možnosti. Už nebyl hrozbou. Jeho moc byla vyčerpána a nastal čas, aby Putin znovu potvrdil svou autoritu.

O několik dní později byl Jevgenij Prigožin prohlášen za mrtvého, spolu s mnoha jeho bývalými kolegy. Putinovi se muselo ulevit, když viděl konec této nebezpečné kapitoly svého prezidentství. Posílí však tento drzý a rozhodný krok Putinovu moc?

Minulý týden byl poučný. Na vysoce sledovaném summitu BRICS se Putin nemohl osobně připojit k dalším globálním vůdcům kvůli jeho obvinění Mezinárodního trestního tribunálu.

Pokus Ruska znovu prosadit svůj globální status vesmírné velmoci náhle skončil, když o několik dní později Indie ukázala, že to jde lépe. Navzdory Putinově ambici znovu potvrdit velikost Ruska, Rusko na světové scéně nadále ztrácí pevnou půdu pod nohama.

Doma je Moskva pod nočními útoky bezpilotních letounů a bez wagnerovců je ruská armáda na Ukrajině oslabena. Navíc znovu byla vidět ukrajinská vlajka vlající nad Krymem, přestože to trvalo krátce.

Prigožinova smrt řeší krátkodobý problém, pro ruského prezidenta to nebyl dobrý týden. Možná ho porazil, ale jeho odkaz žije dál, napsalo Sky News.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Zobrazit celý online

Video  Elitní ruský tank se při útěku před dronem zřítil z útesu  - Ozbrojené síly Ukrajiny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa