Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak je to s Prigožinem? Starší video spustilo další spekulace, že by mohl být naživu

Autor: ČTK, swp - 
27. srpna 2023
17:08

Záplavu spikleneckých teorií na ruském internetu dnes vyvolal čtyřicetivteřinový úryvek ze staršího rozhovoru, ve kterém šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin říká, že by byl raději zabit, než aby své zemi lhal. Mluví také o letadle, které se ve vzduchu rozpadne. Upozornila na to agentura Reuters.

Ruské úřady uvedly, že Prigožin byl spolu s devíti dalšími lidmi v soukromém letadle, které se ve středu zřítilo severozápadně od Moskvy. Nikdo nepřežil. Prigožinovu smrt dnes s odvoláním na testy DNA potvrdili ruští vyšetřovatelé.

Letadlo se zřítilo přesně dva měsíce poté, co Prigožin vedl neúspěšnou vzpouru proti armádnímu velení. Kreml jako „absolutní lež“ popřel tvrzení Západu, že Prigožin byl zabit na příkaz z Kremlu.

V klipu, který byl převzat z rozhovoru s ruským vojenským blogerem Semjonem Pegovem a původně zveřejněn 29. dubna, Prigožin řekl, že Rusko je na pokraji katastrofy, protože vedení resortu obrany postupně vyhazuje lidi, kteří mluví pravdu a odmítají podlézat nadřízeným.

„Dnes jsme dosáhli bodu varu,“ řekl Prigožin v klipu zveřejněném na kanálu Grey Zone, který patří žoldnéřské Wagnerově skupině. „Proč mluvím tak upřímně? Protože nemám právo (lhát) lidem, kteří budou žít v této zemi. Teď se jim lže. Raději mě zabijte,“ dodal. „Ale nebudu lhát, musím upřímně říci, že Rusko je na pokraji katastrofy. A pokud se dnes tyto šroubky neseřídí, pak se letadlo ve vzduchu rozpadne,“ prohlásil.

Během několika hodin se objevily stovky reakcí. „Ale věděl,“ napsal v první reakci jeden z uživatelů.

Některé příspěvky spekulovaly, že Prigožin zůstal naživu. „Brzy vyskočí z tabatěrky a přiměje čerty mluvit,“ předpověděl jeden. Další uvedl, že by bylo skvělé, kdyby Prigožin a generál Sergej Surovikin, odvolaný z funkce velitele ruského letectva v den pádu Prigožinova letadla, „se vyvalovali na Jamajce, popíjeli koktejly a hulili obrovský jointy“.

Některé příspěvky ukazovaly prstem na Kreml. Jeden z komentátorů tvrdil, že havárie byla dílem prezidenta Vladimira Putina: „Abyste to nepochopili, musíte být améba,“ napsal.

Některé příspěvky obviňovaly Francii, jiné Ukrajinu. Podle jednoho příspěvku Prigožina zabili Ukrajinci na rozkaz amerických tajných služeb a Anglosasů. „Je pro nás nevýhodné ztratit takového hrdinu,“ tvrdil, na což kdosi odpověděl třemi plačícími a smějícími se smajlíky.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Zobrazit celý online
Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa