Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zelenského muž: Rusko je teroristický stát, za výbuchem mostu jsou sami Rusové

Aktualizováno -
9. října 2022
23:07
Autor: ČTK, simao - 
9. října 2022
08:40

Zatímco ruští potápěči se u Kerčského mostu pustili v neděli ráno do prověřování škod po sobotním výbuchu, Vladimir Putin již obvinil z útoku ukrajinské tajné služby a mluví o terorismu. Ke stejnému závěru, že půjde právě o jejich práci, předtím došel přitom i americký list The New York Times. Zelenského poradce Mychajlo Podoljak však označil Putinovo tvzení za cynické. Podle něj je v tomto případě jediným teroristický státem Rusko.

Jak moc je Kerčský most poničen? Ruští potápěči začali pracovat na místě exploze v neděli šest hodin místního času (5:00 SELČ), uvedl ruský vicepremiér Marat Chusnullin.

„Situace je zvládnutelná - je nepříjemná, ale ne fatální,“ řekl novinářům šéf ruské správy poloostrova Krym Sergej Aksjonov. „Samozřejmě se spustily emoce a je tu zdravá touha po pomstě,“ dodal.

K výbuchu se již vyjádřil i ruský prezident Putin. „Není pochyb. Je to teroristický čin, jehož cílem bylo zničit kriticky významnou civilní infrastrukturu v Ruské federaci,“ řekl Putin na videu zveřejněném na kremelském účtu na telegramu. „Vymyslely to, vykonaly a objednaly ukrajinské tajné služby,“ dodal.

Na ukrajinské tajné služby ukázali i Američané

Že explozi zorganizovaly ukrajinské tajné služby, o tom s odvoláním na nejmenovaného a vysoce postaveného ukrajinského představitele informoval i list The New York Times (NYT).

Incident podle analytiků amerického Institutu pro studium války (ISW) způsobí jen krátkodobý výpadek v zásobování, pravděpodobně však posílí logistické problémy Ruska.

Ukrajinské tajné služby podle zdroje amerického listu vyslaly na most nákladní vůz s nastraženou bombou. To odpovídá oficiální verzi událostí, kterou po explozi zveřejnily ruské úřady. A odpovídá to i nedělním slovům Putina.

Podoljak: Za útok mohou Rusové, jde o vnitřní boj

S vlastní teorií o viníkovi přišel i poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Ten nejprve na twitteru varoval, že výbuch na Kerčském mostě je teprve začátek.

Následně ale útok komentoval slovy, že exploze byla výsledkem ruského vnitřního boje o moc mezi ruským ministerstvem obrany a tajnou službou FSB. Za útok jsou podle této verze zodpovědní sami ruští vojáci.

V reakci na Putinova slova pak uvedl: „Putin obviňuje Ukrajinu z terorismu? To zní příliš cynicky i na Rusko. Před méně než 24 hodinami ruská letadla zasáhla obytnou čtvrť v Záporoží 12 raketami, zabila přitom 13 lidí a zranila více než padesát.“ 

Podoljak to uvedl s odkazem na útok ruských sil na jihoukrajinské město. „Je tu jen jeden teroristický stát a celý svět ví, kdo to je,“ dodal.

Obnova provozu

„Dokud nebude opraven, zřícený pruh silničního mostu omezí přesuny ruské armády, a některé ruské jednotky se proto budou po určitou dobu muset spoléhat na trajekty. Ruské síly budou mít pravděpodobně stále možnost přepravovat těžkou vojenskou techniku po železnici. Ruští představitelé však podle všeho posílí bezpečnostní kontroly všech vozidel cestujících přes most, což způsobí další zpoždění při přesunu ruského vojenského vybavení, personálu a zásob na Krym,“ píše v analýze ISW.

Ruské ministerstvo dopravy již podle agentury TASS oznámilo, že železniční spoje jezdí přes most podle jízdního řádu.

„Dálkové osobní a nákladní vlaky jezdí přes most podle jízdního řádu, příměstská železniční doprava měla být obnovena později dnes večer,“ uvedl TASS. Silniční provoz byl podle TASSu obnoven částečně.

Nové spekulace o výbuchu

Odborníci zatím upozorňují, že nelze s jistotou určit příčinu výbuchu. Penzionovaný expert na výbušniny z britské armády serveru BBC řekl, že exploze mohla být způsobená útokem „zpod mostu“. Objevily se i spekulace o útoku dronem s výbušninou.

Rusové se drží verze s explozí výbušniny v kamionu. „Zjistili jsme trasu toho kamionu. Je to Bulharsko, Gruzie, Arménie, Severní Osetie, Krasnodar. Zjistili jsme přepravce a bylo možné identifikovat podezřelé mezi těmi, kdo mohli teroristický útok připravit,“ uvedl šéf vyšetřovacího výboru Alexander Bastrykin.

Objevily se však pochybnosti o tom, zda by výbušnina v kamionu dokázala nadělat takovou paseku, zasáhnout nejen železniční část mostu, ale rovnou i zbortit dva pruhy sinice do moře.

„Verze s nákladním vozem dává smysl, protože řeší problém dovozu velkého množství výbušnin,“ domnívá se naopak izraelský vojenský expert David Gendelman.

Přísně střežený most

Otázkou je také, jak kamion s výbušninou překonal zabezpečení mostu. Ruskojazyčný server BBC připomněl, že most je nyní přísně střežený ze vzduchu, země i moře a je 24 hodin pod dohledem kamer a dalších bezpečnostních systémů, ruských vojáků, zpravodajských služeb i speciálních jednotek ruské Černomořské flotily.

Přísná opatření platí i pro všechna vozidla, která na most vjedou a podle BBC se by se kvůli možným výbušninám měl kontrolovat každý nákladní vůz.

Kerčský most je podle Reuters hlavní dopravní tepnou pro ruské síly, které kontrolují většinu jihoukrajinské Chersonské oblasti, a pro ruský námořní přístav Sevastopol. „Zachovejte klid. Nepropadejte panice,“ vzkázal tamní gubernátor místním obyvatelům.

Video  Putinova chlouba v plamenech: Výbuch na Kerčském mostě  - Reuters
Video se připravuje ...

Putin již v sobotu podepsal dekret, který nařizuje přísnější zabezpečení mostu i infrastruktury zásobující Krym elektřinou a zemním plynem, a nařídil incident vyšetřit.

Zpravodajský portál Meduza uvedl, že Putinova administrativa do ruských médií, včetně státních agentur, vyslala doporučení, jak o incidentu správně informovat.

Návod podle serveru zahrnuje důraz na to, že most exploze nezničila, ale jen poničila silnici a část železniční tratě, případně že už začaly práce na opravě a že spojení Ruska s Krymem zajišťuje trajekt. „Lze si představit, že Rusové most mohou obnovit, ale nemohou ho bránit, když prohrávají válku,“ konstatoval politický analytik James Nixey z britského institutu Chatham House.

22:00
30. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:43
30. 4. 2024

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že je potřeba přehodnotit způsob koordinace mezinárodní vojenské pomoci pro Ukrajinu.

20:50
30. 4. 2024

 Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc zařadila na národní sankční seznam, dostal na Slovensku dočasnou ochranu, napsal dnes Deník N. Praha přitom počítala s tím, že Marčevskému v dohledné době dočasnou ochranu, kterou v Česku získal po ruské agresi na Ukrajinu, odebere. Tím by přišel o povolení k pobytu na celém území EU. Nyní ale bude záležet na postoji slovenských úřadů.

Zobrazit celý online

 

Video  Most spojující Rusko s Krymem v plamenech  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa