Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kerčský most: Co ukázal útok na symbol okupace Krymu? Ruskou velkohubost, míní analytik

Autor: Rostislav Fridrich, mav - 
9. října 2022
05:00

Pro Rusy stavba století, pro Ukrajince symbol ponížení a anexe Krymu. Kerčský most, který spojuje ruskou pevninu s okupovaným poloostrovem, včera poškodila silná exploze. Dálnice skončila na dně moře a železnici zahalily plameny. Analytik Milan Mikulecký pro Nedělní Blesk zhodnotil, co útok ukázal a co může přinést.

Podle ruského protiteroristického výboru na mostě v časných ranních hodinách explodovalo nákladní auto. Výbuch navíc vedl k tomu, že vzplálo i několik cisteren s naftou ve vedle projíždějícím vlaku. Mohutný požár se podařilo uhasit až po několika hodinách. Exploze si podle ruské strany vyžádala nejméně tři mrtvé.

Zatím není jisté, kdo za ní stojí, Kyjev zatím žádné oficiální prohlášení nevydal, ale někteří jeho představitelé se k útoku už vyjádřili. „Vše nelegální musí být zničeno, vše ukradené musí být vráceno Ukrajině, všichni ruští okupanti musí být vypuzeni,“ napsal na sociální síť Mychajlo Podoljak z kanceláře ukrajinského prezidenta.

Tím ale vyprovokoval zástupce Moskvy: „Reakce kyjevského režimu na poškození civilní infrastruktury ukazuje jeho teroristickou povahu,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Mikulecký: Určitě to Rusy bude bolet

Čeká se, že bude narušeno ruské zásobování vojáků na jihu Ukrajiny. „Určitě je to bude bolet. Je teď otázka, co to udělalo s tím železničním mostem, protože ten je pro Rusy a jejich logistiku mnohem důležitější,“ komentoval pro Blesk bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

Nepřijde mu reálné oficiální vysvětlení, že explodovala výbušnina v nákladním autě: „Takový výbuch většinou směřuje nahoru a do stran, ale nemá tu sílu, kterou by směřoval pod sebe tak, aby to poškodilo železobetonovou konstrukci.“

„Způsobit to mohl dobře naplánovaný útok zespoda. S demolicemi staveb můžete vždy plánovat ‚mechanismus kolapsu‘, který nechá většinu práce na hmotnosti toho objektu,“ komentoval pro BBC vysloužilý expert na výbušniny z britské armády. „Je to mistrovské dílo tajné sabotáže.“

Podobně na Krymu zřejmě udeřily speciální jednotky nebo místní partyzáni o prázdninách: 9. srpna základnou ruského letectva Saky otřáslo šest, ne-li více velkých výbuchů. K těm se Kyjev přihlásil, podrobnosti však nesdělil. A o týden později krymští okupanti vyhlásili stav nouze po sérii výbuchů v muničním skladu u města a důležitého železničního uzlu Džankoj, poškození železnice a elektrické infrastruktury tamtéž a také incidentu na letecké základně Hvardijske.

Senátor Cetkov tvrdil: Most nelze vyhodit do povětří

Ukrajinci už dříve zmiňovali, vážně i v nadsázce, že i Kerčský most zlikvidují. Nestačilo by na to ale ani dalekonosné raketové dělostřelectvo HIMARS, Kerčská úžina je od území kontrolovaného Ukrajinou příliš daleko.

Rusové tvrdili, že ho hlídají dostatečně, proti nejrůznějším hrozbám. Ostrahu měla na starosti mj. Rosgvardija - „pretoriánská garda“ podřízená prezidentu Putinovi. Náklaďáky se kontrolovaly rentgenem, i ten konkrétní návěs, který údajně v sobotu explodoval, podle videa prohlížela uniformovaná stráž.

„Neustále vyhrožují, že ho vyhodí do vzduchu, že už nebude fungovat. Most je krytý ze všech stran, ze vzduchu, ze země i z vody, nelze ho vyhodit do povětří,“ ujišťoval v červenci senátor z Krymu Sergej Cekov.

Ruská velkohubost

„To jenom potvrzuje tu velkohubost ruských prohlášení. Rusové mají vždycky všechno největší a nejlepší, ale když to mají ukázat v praxi, tak se většinou ukáže, že to jsou prostě ruské báchorky,“ komentoval analytik Mikulecký.

Stejně tak se podle něj nedá čekat, že nějak smysluplně zareagují. „Rusové nemají moc jak eskalovat. Určitě ale budeme svědky nějakého výbuchu vzteku ze strany Vladimira Putina,“ dodal Mikuleký pro Nedělní Blesk.

Nejdelší most v Evropě

Konstrukce přes Kerčský průliv, která měří celkem 19 km, se skládala ze dvou částí. Silniční se čtyřproudou dálnicí, která byla slavnostně otevřena v roce 2018, a železniční, uvedenou do provozu v roce 2019. Pro Rusko se jednalo o prestižní projekt a prezident Vladimir Putin (70) se osobně účastnil slavnostního otevření stavby.

Video  Putinova chlouba v plamenech: Výbuch na Kerčském mostě  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa