Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Začalo to Krymem, skončí to Krymem: Rusové včetně velitelů ve strachu opouštějí anektovaný poloostrov

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. září 2022
05:25

Na Krymu, který Rusko anektovalo v roce 2014, žije mnoho kremelských velitelů, jejich rodin a Rusů, kteří na zabraný poloostrov přesídlili. Nyní to vypadá, že se okupanti narychlo balí, prodávají domy a odjíždějí. Velitelé – vojenští i příslušníci ruské tajné služby FSB – posílají domů své rodiny. Mluví se také o obnovení mírových hovorů mezi Ruskem a Ukrajinou. Kyjev a jeho protiofenziva slaví velké úspěchy a vytlačují okupující Rusy. Prezident Volodymyr Zelenskyj slíbil osvobození Ukrajiny v plném rozsahu, myslel tím i Krym?

Ukrajinské úřady prozradily, že se Moskva pokouší znovu otevřít mírová vyjednávání. Téměř totožně s touto informací ukrajinská rozvědka s odkazem na svoje agenty uvedla, že se Rusové snaží opustit Krym, informoval list Daily Mail. Rusy podle všeho mělo vyděsit protitažení Ukrajiny, zvláště pak vyhnání ruských vojsk z Melitopolu a okolí. Melitopol se nachází jen 112 kilometrů od krymských měst.

Mírové hovory? Možná za pár měsíců

Ukrajinská vicepremiérka pro euroatlantickou integraci Olha Stefanišynová v rozhovoru pro stanici France24 potvrdila, že se Moskva snaží obnovit mírová jednání. „Ukrajina nikdy jednání neodmítala. Ale vzhledem k těžkým zločinům, které Rusko v naší zemi spáchalo a dál páchá, je motivace k rozhovorům jiná, než byla v únoru,“ řekla pro francouzskou televizi. Vicepremiérka se domnívá, že této situace je potřeba využít k osvobození dalších ukrajinských území. „Potom budeme připraveni na rozhovory, které se nebudou zakládat na ruských ultimátech, ale na něčem, co nejenom pomůže ukončit válku, ale také odvrátit další válku v naší zemi,“ shrnula Stefanišynová.

Experti neočekávají okamžité obnovení mírových hovorů, ke společnému stolu by Kyjev a Moskva mohly zasednout nejdřív za pár měsíců. S tím souhlasí i Stefanišynová a doplnila, že je cílem získat pod ukrajinskou kontrolu celý Donbas a právě i Krym. Prezident Zelenskyj znovu získání Krymu považuje za jednu z priorit. I to snad živí strach tamních ruských rezidentů.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
29. 4. 2024

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
29. 4. 2024

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

Odchod z Krymu

„Úspěšné akce našich obránců nutí samozvané ruské autority na dočasně okupovaném Krymu a ty na jihu naší země urychleně přemisťovat svoje rodiny na území Ruské federace,“ komentoval pro tisk mluvčí ukrajinského rozvědky. „Zástupci okupační správy Krymu a zaměstnanci FSB a vojenští velitelé umístěných vojenských jednotek se potajmu na Krymu pokoušejí prodat své domovy a evakuovat příbuzné z poloostrova,“ objasnil situaci na Krymu.

K pokusům o prodej domů na Krymu dochází, i když to Rusko zakázalo, stejně tak omezilo pohyb svých občanů přes hranice. Navíc se Kreml snaží cenzurovat zprávy o ukrajinských vítězstvích, to, co se děje na Krymu, svědčí o tom, že se mu to nedaří, poukázali zástupci ukrajinské rozvědky. Moskva mezitím zlehčuje nebezpečí, která mohou hrozit poloostrovu, to ruští vojáci jsou si jich vědomi. Zisk Krymu je pro obě strany symbolický. Poloostrov rovněž nabízí snadný přístup k Azovskému moři a kontrolu nad částí Černého moře. V Sevastopolu je obří námořní základna.

Krym zatím nebyl přímo ohrožen, s tím jak ruské jednotky prchají a stahují se a ukrajinská fronta se posouvá, se však situace může brzy změnit. Zvláště pokud Ukrajinci získají Melitopol. Přiblížením ke Krymu by se Kyjevu podařilo přerušit „most“ mezi Krymem a Donbasem, tím by Rusku odřízli jednoduché a přímé zásobovací cesty. Ruští vojáci na Krymu by měli jen jeden zásobovací kanál, a to skutečný most přes Kerčský průliv. Tento spojovací most by se okamžitě stal cílem – poměrně snadným – ukrajinských jednotek.

Pád Krymu by nepřežil Putinův režim

Pokud by Ukrajina získala kontrolu nad Krymem, zasadila by tak fatální ránu ruské invazi a tím i režimu Vladimira Putina, tohle by jeho vláda nemohla přežit. „Začalo to Krymem, skončí to Krymem,“ prohlásil několikrát Zelenskyj.

Video  Až nyní končí příběh Sovětského svazu. Putin tuto válku nepřežije, říká analytik Svárovský  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa