Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Putin prolomil mlčení k explozi mostu na Krym: Z útoku obvinil ukrajinskou tajnou službu

Aktualizováno -
9. října 2022
21:47
Autor: ČTK, simao - 
9. října 2022
19:54

Za sobotní explozí na Kerčském mostě je podle ruského prezidenta Vladimira Putina ukrajinská tajná služba. Prezident dnes výbuch označil za teroristický čin, informovaly zahraniční agentury.

„Není pochyb. Jde o teroristický čin zaměřený na zničení kritické civilní infrastruktury Ruské federace,“ uvedl Putin na schůzce se šéfem ruského vyšetřovacího výboru Alexandrem Bastrykinem.

„Vymyslely to, vykonaly a objednaly ukrajinské tajné služby,“ tvrdí Putin. Kreml oznámil, že se Putin v pondělí sejde se členy ruské bezpečnostní rady. Nevylučuje se, že se tam bude jednat o reakci na sobotní výbuch.

Šéf vyšetřovatelů: Zjistili jsme trasu kamionu

Bastrykin podle RIA Novosti Putina informoval o podezřelých, kteří byli zapojeni do přípravy akce. „Zjistili jsme trasu toho kamionu. Je to Bulharsko, Gruzie, Arménie, Severní Osetie, Krasnodar. Zjistili jsme přepravce a bylo možné identifikovat podezřelé mezi těmi, kdo mohli teroristický útok připravit,“ řekl Bastrykin.

Rovněž list The New York Times už dnes dopoledne s odvoláním na nejmenovaného, vysoce postaveného ukrajinského představitele uvedl, že útok na most zorganizovaly ukrajinské tajné služby.

Rusko až dosud odpovědnost Ukrajině oficiálně nepřisoudilo. Podle ruského protiteroristického výboru oheň způsobil výbuch bomby nastražené v autě. Po výbuchu se zřítila část vozovky a začaly hořet cisterny na železniční části mostu.

V sobotu Putin podepsal dekret, který nařizuje přísnější zabezpečení mostu i infrastruktury zásobující Krym elektřinou a zemním plynem, a nařídil incident vyšetřit.

Rusko připojilo Krym ke svému území v roce 2014. Ukrajina a většina zemí světa tuto anexi neuznává. Most vedoucí z Ruska přes Kerčský průliv na Krym byl slavnostně otevřen v květnu 2018 za účasti Putina.

O terorismu mluvila i Zacharovová

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu letos v únoru se spekulovalo o možnosti ukrajinského útoku na most. Kyjev se však k současnému útoku oficiálně nepřihlásil.

„Křižník Moskva a teď Kerčský most - dva symboly ruské síly na ukrajinském Krymu - jsou zničeny. Co dál, Rusové?“ uvedl pouze na Twitteru ukrajinský rezort obrany. „Reakce kyjevského režimu na poškození civilní infrastruktury ukazuje jeho teroristickou povahu,“ kontrovala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

19:43
Dnes

Čtyřiapadesátiletý důstojník německé armády se dnes u soudu přiznal, že Rusku coby špion poskytoval vojenské informace. Přiměl ho k tomu prý strach z jaderné eskalace ve válce na Ukrajině, řekl podle agentury DPA v první den svého procesu před vrchním zemským soudem v Düsseldorfu.

19:20
Dnes

Česko s Německem sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině či bezpečnostní situaci v Izraeli a Pásmu Gazy, řekl po jednání se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem prezident Petr Pavel. Podobné pozice mají země podle něj také ve vztahu k Číně, případně africkým zemím.

„Jsem rád, že na řadu těchto problémů sdílíme velice podobné pozice,“ řekl Pavel. Těší se, že v diskusích budou pokračovat.

18:50
Dnes

Dva mrtvé si dnes v Oděse na jihu Ukrajiny vyžádal ruský útok podniknutý raketami, oznámil dnes šéf oblastní správy Oleh Kiper, který dříve informoval o osmi raněných.

Zobrazit celý online

Putinova stavba století

Vybudování mostu se pro Kreml stalo prioritou a v Rusku byl projekt označován za stavbu století. Realizace začala v únoru 2016 a trvala více než dva roky.

Most se stal nejdelším v Rusku, začíná na Tamaňském poloostrově v ruském Krasnodarském kraji a přes ostrov Tuzla směřuje na západ přes Kerčský průliv na krymský Kerčský poloostrov. Konstrukce stojí na pylonech, které jsou zavrtány do hloubky 56 metrů. Výška mostu je 35 metrů nad hladinou moře, přibližně uprostřed se nachází zvýšený oblouk, kterým může proplouvat lodní doprava.

Video  Putinova chlouba v plamenech: Výbuch na Kerčském mostě  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa