Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co přesně řekl Putin ve svém projevu? Rusko bude svoje území bránit všemi prostředky

Video se připravuje ...
Autor: Vera Renovica, amb, Darina Jíchová, ČTK - 
30. září 2022
20:06

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal smlouvy o připojení čtyř Moskvou okupovaných ukrajinských regionů k Ruské federaci. Ceremoniálu předcházel jeho proslov, za svoje slova si prezident vysloužil i potlesk ve stoje. Co přesně řekl? Blesk nabízí přepis celého projevu:

„Vážení občané Ruské federace, Doněcké lidové republiky (DNR), Luhanské lidové republiky (LNR), Chersonské a Záporožské oblasti, členové Dumy a senátoři Ruské federace. Jak víte, v DNR, LNR, Chersonské a Záporožské oblasti se konala referenda a přišly výsledky. Lidé se rozhodli a je to rozhodnutí definitivní.

Dnes podepisujeme smlouvy o připojení Doněcké lidové republiky (DNR), Luhanské lidové republiky (LNR), Chersonské oblasti a Záporožské oblasti k Ruské federaci. Věříme, že federální shromáždění ústavní zákon o připojení čtyř nových subjektů k Ruské federaci schválí, protože jde o vůli milionů lidí. A je to samozřejmě i jejich nezadatelné právo, které uvádí první článek charty OSN. Ten mluví o právu národů na sebeurčení.

Vychází z historické jednoty, kterou bránily celé generace našich předků. Předků, kteří po celá pokolení bojovali a chránili Rusko, například Suvorov (poz. red. vojevůdce 18. století Alexandr Vasiljevič) nebo Ušakov (poz. red. - Fjodor Fjodorovič, ruský námořní velitel), stejně tak Kateřina II. či Potěmkin, ale i naši dědové a pradědové, kteří se zúčastnili válek. Patří mezi ně lidi, kteří v roce 2014 nesouhlasili s vojenským pučem, položili svůj život a neztratili víru ve svou mateřštinu. Lidé z Donbasu, tyto oběti nelidských teroristických útoků spáchaných Kyjevským režimem, pokojní obyvatelé, děti, babičky, Rusové, Ukrajinci, lidé různých etnik. Je to Alexandr Zacharčenko, Žoga a další, kteří zemřeli hrdinskou smrtí. Jsou to hrdinové speciální vojenské operace, Velkého Ruska a rádi bychom za ně drželi minutu ticha. Děkuji.

Za volbou milionů lidí z DNR, LNR, Chersonské a Záporožské oblasti stojí naše společná historie. Navzdory všem těžkostem si zachovali lásku k Rusku a tento pocit jim nikdo nevezme. To je důvod, proč chtějí jednotu starší, ale i mladší generace lidí, kteří se narodili po tragickém zničení Sovětského svazu. V roce 1991 se vedoucí strana rozhodla Sovětský svaz rozpustit. To zpřetrhalo spojení mezi rozdílnými částmi naší země. Poslední vůdci Ruska jednali navzdory přání sovětských lidí a rozbili vlast na několik malých zemí. Obyvatel se na to neptali, pouze je o tom informovali. Možná nerozuměli tomu, co dělají. Neznali následky, ke kterým to povede. To už ale není podstatné, Sovětský svaz už neexistuje, minulost nevrátíme.

A Rusko to ani nepotřebuje. Důležitá je jiná věc - miliony lidí se na základě své tradice, kultury a jazyka považují za součást Ruska. Jejich předci žili v jednom státě a neexistuje nic silnějšího než jejich odhodlání vrátit se ke svým historickým kořenům.  Dlouhé roky byli lidé na Donbasu oběťmi ostřelování a genocidy. V Chersonu se kyjevský režim snažil rozpoutat nenávist proti Rusku. Dnes hrozil smrtí a dalšími represemi milionům lidí, kteří Rusko podpořili. Nicméně obyvatelé DNR, LNR, Záporoží a Chersonu dali najevo, co opravdu chtějí. Západní kyjevský režim si musí zapamatovat, že se stávají ruskými občany: Navždy.

Vyzýváme kyjevský režim, aby okamžitě přestal s veškerými válečnými akcemi, které začal roku 2014, a vrátil se k jednacímu stolu. Jsme tomu otevření, jak jsme už několikrát zopakovali. Nicméně o situaci v Doněcku, Luhansku, Chersonu a Záporoží už s nimi nebudeme diskutovat, rozhodli to lidé. A dnešní kyjevský režim by měl vůli obyvatel v těchto oblastech respektovat. To je jediná cesta k míru.

Budeme bránit naši zemi veškerými prostředky, našim obyvatelům zajistíme bezpečnost. Také obnovíme zničená města, nemocnice, školy a divadla. Budeme rozvíjet infrastrukturu, průmyslové podniky, sociální, důchodový a vzdělávací systém. Budeme pracovat na zvýšení úrovně bezpečnosti. Obyvatelé nových regionů pocítí z naší obrovské vlasti podporu.

Vážení přátelé a kolegové, dnes se chci obrátit k vojákům i k důstojníkům, kteří se účastní speciální vojenské operace. K těm, kteří po příkazu k částečné mobilizaci splní svoji vojenskou povinnost a sami přicházejí do vojenských komisariátů. Chci se obrátit k jejich manželkám, rodičům a dětem a říct jim, proti komu bojují, kdo je náš nepřítel, kdo ve světě vyvolává nové války a krize, na kterých vydělává.  Naši bratři a sestry, část našeho národa na vlastní oči viděla, co se děje, co Západ dělá. Jednoduše ukázali, jací ve skutečnosti jsou.

Západ se po rozpadu SSSR rozhodl, že se všichni budeme muset podřídit jeho diktátu. Domníval se, že se Rusko rozpadne a už se nikdy nevzpamatuje. To se skoro stalo – vzpomeňme si, co se v Rusku stalo v 90. letech. Rusko ale vstalo, nabralo síly a opět zaujalo své místo ve světě. A tak Západ hledal jiný způsob, jak nás oslabit. Nemůžou si pomoci, nelíbí se jim, že na světě existuje taková velká země s přírodními surovinami, země, která se jejich diktátu nikdy nepodřídí.

Západ se jen snaží získat z lidí čím dál víc peněz a mít z toho ještě větší prospěch. Snaží se udržet ve světě svou dominanci. Proto mají za cíl rozvrátit a oslabit všechny ostatní státy a vůči nezávislým zemím se chovají agresivně. Bojují a vystupují proti tradičním hodnotám, snaží se rozvrátit mezinárodní a integrační procesy, nová centra technologického pokroku, protože jim nevyhovují.

Hodně se snaží o to, aby se všechny země vzdaly své suverenity ve prospěch USA, které vládě celého světa dominují. Řada zemí to dělá dobrovolně, nechávají se koupit a stávají se vazaly USA. Pokud se nechtějí zaprodat, jedinou cestou je zničení celých států a v důsledku toho i ruinování životů mnoha lidí. Mohli bychom to nazvat protektoráty, koloniemi nebo půlkoloniemi. Existují skutečné příčiny pro hybridní válku, kterou Západ vede proti Rusku. Celou tu dobu chtějí, abychom se i my stali jejich kolonií. Chtějí nás okrást. Nechtějí, abychom spolupracovali, chtějí, abychom se stali jejich otroky. Proto se jim nelíbí ani naše kultura a snaží se ji zakázat.

Oni Rusko vůbec nepotřebují, Rusko potřebujeme my. Chci tím říct, že snahy o ovládnutí celého světa už budoucnost naší země ovlivnily několikrát. Rusko však bude vždy Ruskem. Budeme bránit naše hodnoty, stejně jako naši vlast. Západ si myslí, že jedná a dosud jednal beztrestně. Dohoda v oblasti strategické bezpečnosti? Hozena pod stůl. Překrucují pravidla podle toho, co zrovna potřebují. Dřív nám slíbili, že se NATO nebude rozšiřovat na východ. Ukazuje se, že tento slib nedodrželi. Podobně to dopadlo s posouváním techniky s dalekým dostřelem. Ze všech stran slyšíme, že Západ dodržuje pravidla - kde se ale vzala? Kdo je schválil? Celé je to nesmysl a podvod. Mají dvojité a trojité standardy. Myslí si, že jsme všichni hloupí.

Rusko je však mocnost s obrovskou historií, která se nebude řídit falešnými pravidly. Byl to konkrétně Západ, kdo narušil princip územní celistvosti a nyní si vybírá, kdo má právo na sebeurčení a kdo ne. Na základě čeho se takhle rozhoduje? Lidé se sami rozhodli a Západ nemá žádné morální právo hodnotit to. Západním elitám se nelíbí národní suverenita, snaží se o podmanění celých národů a států. Západní elity se nezměnily, jsou tím, kým vždy byly: Kolonizátory. Usilují o rozdělení všech ostatních národů.  

Nikdy jsme tenhle politický nacionalismus nepřijali. To vedlo k rusofobii, kterou můžeme vidět na celém světě. Tvrzení Západu, že jen jeho civilizace a neoliberální kultura představují správné uspořádání světa, je vlastně rasistické. Neuvědomují si své vlastní přestupky a přitom chtějí od dalších států respekt k něčemu, co sami neuctívají. Chtěl bych připomenout Západu, že jeho koloniální politika začala už ve středověku, následoval obchod s otroky, ožebračení Afriky a Indie, válka Anglie a Francie proti Číně, obchod s opiem a drogami. Organizovaly se úplné lovy na lidi. To je proti podstatě člověka.

My jsme hrdí na to, že ve 20. století právě naše země stála v čele protikoloniálního hnutí a snažili jsme se bojovat s hladem a nemocemi. Chci říct, že jedna z příčin zloby západních elit vůči Rusku spočívá v tom, že jsme této kolonizaci sami nikdy nepodlehli. Vždy jsme chtěli dosáhnout spravedlnosti a díky tomu jsme také žili v silném centralizovaném státě, který se rozvíjel na základě hodnot pravoslaví, islámu, judaismu a buddhismu.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Samozřejmě, že Západ často plánoval, jak se k Rusku dostat. Jako příklad můžeme uvést dobu po roce 1917, jako vždy to ale skončilo krachem. Západu se podařilo k Rusku přiblížit jen na konci 20. století, když tvrdili, že jsou naši přátelé. Přitom se k nám chovali jako ke své kolonii. Všechno si to pamatujeme.

A teď se obyvatelé 4 oblastí vyjádřili, že chtějí naši historickou jednotu obnovit. Západní země po staletí tvrdí, že přinášejí do dalších zemí svobodu a demokracii. Je to ale naopak. Místo demokracie potlačují národy, místo svobody je zotročují, vnášejí mezi ně násilí. Na světě existuje jednopolární řád, který je nedemokratický, nesvobodný a lživý. USA je jedinou zemí, která dvakrát použila jadernou zbraň. V Nagasaki a Hirošimě vytvořili precedens. USA a Velká Británie během 2. světové války zruinovaly Drážďany, Hamburk a Kolín, aniž by to bylo nutné. Neexistoval pro to vojenský důvod, snažili se jen demonstrovat sílu. Podobný důvod měli při bombardování Japonska. USA také ovlivnily národy ve Vietnamu, Koreji, používaly chemické zbraně, napalm, okupovaly Německo, Koreu, Japonsko a další země. Dnes je nazývají svými spojenci.

Tohle ale není spojenectví, když své spojence odposlouchávají nejen v jejich oficiálních sídlech, ale i doma. Není to jen vina toho, kdo to dělá, ale i toho, kdo si to nechává líbit. Na Ukrajině vyvíjejí biologické zbraně a říkají, že je to medicínský výzkum. Jejich zlodějská politika vyprovokovala migrační vlnu. Miliony lidí umírají, když se snaží dostat do Evropy. Teď také vyváží obilí z Ukrajiny. Ale kam? Chtějí prý zajistit potraviny pro nejchudší země, přitom tam směřovalo jen 5 % obilovin a zbytek šel Evropě. Další lež a klam.

Americké elity využívají lidských tragédií, aby oslabily svou konkurenci a zničily národní státy. Týká se to identit Francie, Španělska, Itálie a dalších zemí. Se souhlasem většiny evropských politiků zároveň požadují další sankce proti Rusku. Uvědomují si, že odstřižením Evropy od plynu a ropy se zastaví evropský průmysl? Tyto elity to ví, ale raději hájí cizí zájmy, zatímco podvádějí vlastní obyvatelstvo.

Anglosasové – těm nestačí jen lež. Zorganizovali výbuchy v Nord Streamu, přišli se sabotážemi, ničí energetickou infrastrukturu. Všichni vidí, pro koho je to výhodné a kdo to tedy udělal. USA svůj diktát založily na síle, na síle pěsti. Někdy to hezky zaobalí, jindy ne. Odsud vychází zřizování vojenských základen po celé Evropě a v dalších částech světa. Aktivně se pracuje na vytvoření osy Washington-Tokio.

Všechny suverénní země automaticky spadají do skupiny nepřátel. Podle toho USA a NATO vytvářejí vojenské doktríny. Chtějí totalitní dominanci. Západní elity také tvrdí, že si přejí mír a hovoří o zadržování, přitom se přetvařují a přecházejí od jedné strategie k druhé. Co to znamená? Že paralyzovali rozvoj.

 Slyšeli jsme také o dalších částech světa, například o Blízkém Východě a Asii, ale jakmile se USA a jejich spojencům nebude líbit, zavedou sankce proti dalším bankám a společnostem, takovou mají praxi a budou to dělat dál. Věří tomu, že se jim znovu podaří podmanit si celý svět. Ukázalo se však, že ne všem se tento přístup úplně líbí. Byly to jen některé země, kterým to podle všeho vyhovuje.  

Většina států tuhle dominanci odmítá a raději si vybere rozumnou spolupráci s Ruskem. USA lidi nenakrmí dolary, které si vytiskli, ani nafouklou virtuální kapitalizací. Tím si doma nezatopíte. Musíte mít zemědělskou produkci, potřebujete ropu, plyn a další energetické zdroje.

Evropští politici vedou své občany k tomu, aby méně jedli, méně topili a spíš se doma teple oblékali. A občané si říkají: Proč? Když s tím nesouhlasí, nazývají je nepřáteli a extremisty. Předpokládáme, že se západní elity nesnaží z krize vyjít. Vedla k nim jejich několikaletá politika, kdy nechtěly řešit problémy. Bojíme se, že by místo toho mohli použít jiné, pro ně tradičnější způsoby. Současné úrovně Západ dosáhl díky 2. světové válce. Následně se Západ rozhodl překonat období Velké deprese a vnutit celé planetě sílu dolaru jako světové rezervní měny.

Když se podíváme na krizi 80. let 20. století, byla velmi intenzivní. Západu se ji ale podařilo překonat díky tomu, že si přivlastnil suroviny a zdroje SSSR. Nyní se opět snaží najít východisko ze situace, která jim nevyhovuje. Snaží se ještě víc rozkrást cizí bohatství, kterým by zalátal rozpočtové díry. Pokud se jim to nepodaří, systém zkolabuje a oni se to opět pokusí hodit na Rusko. Rusko si uvědomuje svou odpovědnost před světovým společenstvím a uděláme, co můžeme, abychom situaci napravili. Současný nekoloniální model je odsouzen k zániku a stávající systémy se ho budou držet jen proto, že nemají náhradu.

Chci se obrátit ke všem občanům, nejen k těm v sále. Chceme, aby byl v Rusku místo mámy a táty rodič číslo 1 a rodič číslo 2? Chceme, aby naše školy vedly děti od prvních tříd k principům degradace a vymírání? Aby jim tvrdili, že existují nějaké generové bytosti, které si mohou operativně změnit pohlaví? To je pro nás absolutně nepřijatelné, máme svou vlastní budoucnost. Diktatura západních elit míří proti všem společenstvím včetně národů samotných západních zemí. Takové nerespektování člověka, víry a tradičních hodnot získává rysy otevřeného satanismu. Ve své zpovědi Ježíš Kristus říká, že to poznáte podle jejich ovoce. To ovoce vidíme nejen u nás, ale i na Západě.

Svět se dostal do období revolučních transformací, vznikají nová centra rozvoje, která jsou připravena hájit a posilovat své zájmy. Jejich cílem bude získat skutečnou svobodu, důležité je také jejich právo na sebeurčení a harmonický rozvoj. V Evropě i v USA máme řadu lidí s podobným smýšlením, jejich podporu cítíme. A vidíme, jak se v různých zemích rozvíjí osvobozující antikoloniální hnutí proti světové dominanci Západu. Tohle hnutí bude nadále sílit a určovat geopolitickou situaci.

Dnes bojujeme za spravedlivou cestu pro Rusko. Za to, aby diktatura a despotismus navždy zůstaly v minulosti. Aby si národy uvědomily, že politika založená na jedinečnosti jiných národů nebude fungovat. Je potřeba zničit západní hegemonii. Už nebude existovat tak jako neexistovala ani dřív. Doba, ve které se nacházíme, je obdobím boje za náš národ, za velké historické Rusko, za budoucí generace, naše děti, vnuky a pravnuky. Dnes bojujeme za to, aby si nikdo ani nemyslel, že naše kultura a náš jazyk můžou zmizet, že je můžou škrtnout.

Naše hodnoty jsou milosrdenství, láska ke člověku, soucit. Pokud za svoji vlast považuji Rusko, to znamená, že miluji jako Rus, myslím a mluvím a zpívám jako Rus, věřím v duchovní sílu ruského národa. Duch tohoto národa je mým duchem, jeho osud je mým osudem, jeho utrpení je moje hoře, jeho radost je i mojí radostí. Za těmito slovy je velká duchovní volba. Tímto směrem šli naši předci, dnes tuto volbu činíme my. Udělali to i obyvatelé 4 oblastí, rozhodli se být se svou vlastí, se kterou chtějí zvítězit. Pravda a Rusko jsou s námi.“

Video  Projev Vladimira Putina z 30. září 2022  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa