Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin podepsal anexi čtyř ukrajinských území! Lavrov slzel, Medveděv usnul, zazněl i satanismus

Aktualizováno -
30. září 2022
18:57
Autor: ČTK, Mii, Darina Jíchová - 
30. září 2022
15:08

V Kremlu se s více než čtvrthodinovým zpožděním odehrál ceremoniál, při kterém ruský prezident Vladimir Putin podepsal smlouvy o připojení čtyř ukrajinských regionů k Ruské federaci. Putin promluvil před oběma komorami ruského parlamentu a oficiálně oznámil anexi okupovaných ukrajinských území. V publiku seděl exprezident Dmitrij Medveděv, šéf diplomacie Sergej Lavrov, ministr obrany Sergej Šojgu i Putinův velký spojenec čečenský lídr Ramzan Kadyrov. Putin se dotkl vícero témat, kromě anexe zmínil i satanismus a komunitu LGBTQ+.

„Lidé svoji volbu udělali, jednoznačně si vybrali,“ prohlásil Putin v narážce na výsledky referend ve zmíněných regionech, které Kyjev i Západ považují za zmanipulované a neplatné. „Je to vůle milionů lidí,“ zdůraznil ruský vůdce, který se odvolával na právo na sebeurčení zakotvené v Chartě OSN i na ruské dějiny, výsledky válek a bitev.

Video  Proslov Vladimíra Putina po anexi území Ukrajiny  - Reuters
Video se připravuje ...

Putin vyzval Kyjev k jednáním. Anektovaných území se ale Moskva nevzdá a bude je hájit všemi dostupnými prostředky, zdůraznil ruský prezident.

Popové se křižovali

Putin si za svá slova vysloužil několik potlesků, dokonce i ve stoje. Za padlé vojáky ve „speciální vojenské operace“, jak kremelská rétorika nazývá válku na Ukrajině, se držela minuta ticha. Ruský prezident označil padlé za hrdiny. Zajímavý byl i pohled do publika, kdy Lavrov nestačil otírat čelo i slzy, popové se křižovali při zmínce o homosexuálním partnerství, změně pohlaví a satanismu. Zato exprezident Dmitrij Medveděv podstatnou část projevu prospal - ostatně jeho usínání během projevů je už slavné a ruský exprezident tak dodržel tradici.

Putin, na jehož rozkaz ruská vojska vpadla na konci února na Ukrajinu, obvinil „kolektivní Západ“, že vede proti Rusku hybridní válku a snaží se podřídit si všechny země světa. Ale Rusko nebude žít podle falešných pravidel, prohlásil šéf Kremlu, podle něhož Západ nemá žádné morální právo hodnotit počínání Ruska. „Nikdy jsme nepřijali a nepřijmeme takový politický rasismus, nenávist proti Rusku,“ řekl.

Putin: USA dodnes okupují Německo a Japonsko

Putin mimo jiné vyčetl Spojeným státům bombardování Drážďan, Hirošimy a Nagasaki za druhé světové války, i to, že podle jeho slov „fakticky dodnes okupují“ Německo a Japonsko. Evropští politici se podle Putina pokorně podřizují požadavkům Spojených států na zavádění dalších sankcí proti Rusku, přestože tyto sankce v zásadě vedou ke zničení evropského průmyslu a odporují zájmům evropských zemí.

Po dnešním ceremoniálu prezident předá podepsané dokumenty ruskému ústavnímu soudu; pokud ten nevznese námitky, bude se smlouvami zabývat ruský parlament. Podle ruské televize by to mělo být již příští týden. Televize připomněla, že v případě Krymu, který Rusko anektovalo na jaře 2014, ratifikace příslušné smlouvy zabrala tři dny.

Hurá, znělo na Rudém náměstí

„Stali jsme se silnějšími ... Vítězství bude naše,“ prohlásil Putin večer na popovém koncertu konaném na Rudém náměstí na oslavu připojení ukrajinských oblastí. Vystoupil na scéně v barvách ruské státní vlajky, kterou zdobilo „Doněck, Luhansk, Záporoží, Cherson - Rusko“. Šéf Kremlu slíbil, že „uděláme všechno pro to, abychom podpořili naše bratry a sestry v nových oblastech“ a přivítal je „doma“. Putin a dav spolu s ním pak třikrát zvolali „Hurá!“.

Ve čtvrtek večer Putin podepsal dekrety, kterými uznal nezávislost Chersonské a Záporožské oblasti. Rusko již na jaře 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo povstání separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny, kde vznikly mezinárodně neuznávané Doněcká a Luhanská lidová republika (DNR a LNR). Ty Moskva oficiálně uznala až v předvečer invaze na Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek varoval, že Ukrajina zareaguje „velmi tvrdě“ na pokus Ruska anektovat další části jejího území, a na pátek svolal mimořádné zasedání ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany.

Video  Blesk Podcast: Putin hraje o všechno. Mobilizace je riziko pro jeho režim, říká odbornice  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

20:58
18. 3. 2024

V Charkově a nejbližším okolí sbírají technici úlomky a pozůstatky zbraní, aby mohli vyšetřovat případné válečné zločiny. 

Zobrazit celý online

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa