Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Sprostou krádež Ukrajiny neuznáme, vzkázal Lipavský. Pekarová vidí paralelu s Hitlerem

Aktualizováno -
30. září 2022
16:13
Autor: Mii, ČTK - 
30. září 2022
15:28

Silná slova odmítání vyvolalo rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina podepsat formální anexi čtyř ukrajinských území. Premiér Petr Fiala (ODS) krok označil za nepřijatelný a nelegitimní, ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) mluví o „ruské potápějící se lodi, která chce stáhnout kde dnu i nevinné lidi“. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) upozornila, že podobnou rétoriku jako dnes použil Putin v roce 1939 použil i Adolf Hitler. Anexi odsoudil také prezident Miloš Zeman.

V Kremlu se konal ceremoniál, při kterém ruský prezident Vladimir Putin podepsal smlouvy o připojení čtyř ukrajinských regionů k Ruské federaci. Mezinárodně neuznané Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika a rovněž Chersonská a Záporožská oblast dohromady představují zhruba 15 procent rozlohy celé Ukrajiny.

„Česká republika neuznává referenda o připojení čtyř ukrajinských oblastí k Rusku. Anektování těchto území ze strany Ruska je nepřijatelné a nelegitimní. ČR i nadále považuje tato území za ukrajinská,“ uvedl Fiala.

„Putin může mít proslovů, kolik chce, sprostou krádež území Ukrajiny mu neuznáme,“ poznamenal Lipavský. Ruská potápějící se loď podle něj chce stáhnout ke dnu i nevinné lidi a území suverénního státu. „To nedovolíme. Budeme se zasazovat o zřízení mezinárodního tribunálu a potrestání zločinných představitelů Ruska,“ dodal šéf české diplomacie.

Jeho resort poznamenal, že ruské vedení nesmí ujít své odpovědnosti. „Ve statečném boji proti ruské agresi, která ohrožuje i nás, budeme Ukrajincům dál pomáhat,“ napsalo ministerstvo zahraničí.

Promluvila skrze svého mluvčího i hlava státu. „Prezident republiky Miloš Zeman odsuzuje ruskou agresi proti Ukrajině, odsuzuje ruskou krádež ukrajinského území a společně s dalšími ústavními činiteli prohlašuje, že anexe ukrajinského území nesmí být a nebude uznána. Rusko se dopouští zločinů proti míru,“ napsal jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Datum stejné jako u Mnichova

Hitler 1938: Zcela jednoznačně jsem vysvětlil, co nyní považujeme za jediné řešení míru. Je to to nejpřirozenější na světě! Česko se vzdá německé oblasti a předá ji Říši. Putin 2022: Kyjevský režim by měl respektovat vyjádření vůle obyvatel, protože to je jediná cesta k míru,“ napsala šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Připomněla tím, že Putin si pro datum vyhlášení anexe vybral stejné datum, kdy došlo během druhé světové války k podpisu Mnichovské dohody. 

„V živáku vidíme, že co Rusák chce, to si ukradne. Nic jiného neumí. Zmanipulované hlasování před hlavněmi samopalů není žádné referendum,“ reagovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podle ní je anexe sprostá krádež, kterou nesmíme tolerovat. „Vytrváme v pomoci Ukrajině, dokud v boji za svobodu a celistvost nezvítězíme,“ napsala.

Česko nezákonné připojení ukrajinských území k Rusku nikdy neuzná, konstatoval ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). „Anektování okupovaných oblastí i zmanipulovaná referenda jsou porušením územní celistvosti Ukrajiny, její suverenity i mezinárodního práva,“ poznamenal. Dodal, že Česko nadále bude podporovat Ukrajinu a trvat na potrestání válečných zločinů.

Rusko se pokouší prostřednictvím účelových referend legitimizovat okupaci, míní ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Žádný demokratický stát podle něj nemůže takový výsledek uznat. „A tuzemským prokremelským šaškům vzkazuji: Pokud tohle obhajujete, je to stejné, jako kdybyste obhajovali Mnichov,“ dodal.

20:50
Dnes

Vojáci 110. ukrajinské samostatné mechanizované brigády sestřelili dnes v Doněcké oblasti ruskou stíhačku Su-25, řekl prezident Volodymyr Zelenskyj.

20:21
Dnes

Podívejte se na aktuální snímky z Charkova, kde dnes zaútočili Rusové.

19:25
Dnes

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a umístily ho na seznam hledaných osob. „Připomínáme, že na rozdíl od bezcenných ruských oznámení je zatykač ICC na ruského diktátora Vladimira Putina pro podezření z válečných zločinů zcela reálný a platný ve 123 zemích světa,“ doplnila v reakci na krok ruských úřadů ukrajinská diplomacie.

Zobrazit celý online

Video  Generál Šedivý pro Blesk o ukrajinské protiofenzivě: Přichází velký válečný obrat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa