Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rázná odpověď Zelenského na anexi: Přijměte nás rychle do NATO

Aktualizováno -
30. září 2022
19:21
Autor: ČTK - 
30. září 2022
16:27

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes uvedl, že jeho země podává žádost o urychlené přijetí do Severoatlantické aliance, informují tiskové agentury. Zelenskyj se tak vyjádřil krátce poté, co ruský prezident Vladimir Putin v Kremlu oznámil anexi čtyř Moskvou okupovaných ukrajinských regionů a s jejich proruskými vůdci podepsal smlouvy o připojení těchto ukrajinských území k Ruské federaci. Západ anexi odmítá.

Podepsáním žádosti Ukrajiny o urychlený vstup do NATO činíme rozhodující krok,„ uvedl Zelenskyj. „De facto jsme svou cestu do NATO už prošli. De facto jsme již prokázali kompatibilitu s aliančními normami. Pro Ukrajinu jsou reálné - reálné na bojišti a ve všech aspektech naší interakce,“ napsal Zelenskyj na platformě telegram. „Ukrajina dnes podává žádost, aby tak učinila de iure,“ dodal.

Zelenskyj rovněž zopakoval svůj slib, že sjednotí celé ukrajinské území včetně toho, které nyní okupuje Rusko. „Území celé naší země bude osvobozeno od tohoto nepřítele - nejen nepřítele Ukrajiny, ale také samotného života, lidskosti, práva a pravdy,“ uvedl. Na dnešní Putinovu výzvu k jednání ukrajinský prezident uvedl, že Kyjev je připraven k dialogu s Ruskem, ale jen pokud ho povede jiná hlava státu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová o ukrajinské žádosti o přijetí do NATO na svém účtu na sociální síti telegram napsala, že „dnes si každý vybral svoji cestu; krvaví řezníci, kteří zabíjejí ženy a děti, na smetiště NATO; a my - do budoucnosti“.

NATO: Putinovy hrozby dokazují slabost

Ruské hrozby a mobilizace dokazují slabost Moskvy i Putinovy strategie, řekl šéf NATO Jens Stoltenberg a odsoudil vyhlášení anexe části Ukrajiny Ruskem.

Proti anexi vystupují i další západní politikové. Anexe ukrajinského území Ruskem je nelegální a porušuje právo na nezávislost; Rusko ohrožuje globální bezpečnost, uvedla v prohlášení Evropská rada.

Video  Proslov Vladimíra Putina po anexi území Ukrajiny  - Reuters
Video se připravuje ...

Japonsko v reakci na ruskou anexi ukrajinských oblastí zváží další sankce proti Rusku a bude pokračovat v podpoře Ukrajiny, řekl premiér Fumio Kišida Zelenskému. 

USA v reakci na ruskou anexi ukrajinských oblastí uvalily sankce na více než 1000 ruských firem i osob včetně vysokých zástupců státních institucí.

Spojené státy dále uvedly, že neuznají ruské anektování ukrajinských oblastí. Bílý dům hlasování v okupovaných částech Ukrajiny označil za „nezákonná a nelegitimní“. „Podle našich informací byl každý aspekt tohoto procesu referenda předem zinscenován a zorganizován Kremlem,“ řekla novinářům mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová a dodala, že Washington bude proti uznání anektovaných území vystupovat „i na půdě OSN“. „Bez ohledu na ruské nároky zůstává toto území ukrajinským,“ řekla a dodala, že důsledky ruské anexe budou mimořádné.

„Putinův režim pokračuje v eskalaci, a to i dnes po podvodných referendech z tohoto týdne ohlášením anexe čtyř ukrajinských oblastí, Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské. Tyto domnělé výsledky a tyto změny hranic nikde nepřijmeme,“ uvedl v dnešním projevu u příležitosti udělování státních vyznamenání německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Dodal, že na ruskou agresi je jen jediná odpověď. „Musíme zajistit, aby naše demokracie byla obranyschopná, aby se dokázala bránit navenek i dovnitř, řekl.

„Tento krok podle unijních představitelů porušuje právo Ukrajiny na nezávislost a suverenitu a Rusko jím ohrožuje globální bezpečnost. Nizozemsko tuto anexi nikdy neuzná,“ uvedl premiér Mark Rutt.

Německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron budou o nejnovějším dění na Ukrajině osobně jednat v pondělí, oznámil Elysejský palác.

„Nelegální anexe vyhlášená Putinem nic nezmění. Všechna území nelegálně okupovaná ruskými útočníky jsou a vždy budou ukrajinskou zemí,“ napsala na twitteru předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Poslední kroky Ruska dnes odsoudilo také řecké ministerstvo zahraničí nebo vítězka italských voleb a budoucí premiérka Giorgia Meloniová.

Británie si na protest proti anexi předvolala ruského velvyslance v Londýně a na twitteru zveřejnila názvy anektovaných území v modrožlutých barvách s titulkem, že patří Ukrajině.

„Vladimir Putin opět porušuje mezinárodní právo svými hrozbami anektování větší části Ukrajiny. Nebudeme váhat podniknout další kroky, včetně uvalení dalších sankcí, abychom ochromili Putinovu válečnou mašinérii. Zajistíme, že tuto nelegální válku prohraje,“ napsala na svém twitteru premiérka Británie Liz Trussová.

Referenda na ukrajinských územích okupovaných Ruskem dnes odsoudil i český ministr zahraničí Jan Lipavský. „Zmanipulovaná pseudoreferenda na území Ukrajiny, kdy k občanům chodí ruští ozbrojenci a nutí je hlasovat proti vlastní zemi, nikdy neuznáme. A zasadíme se o to, aby i za toto popírání demokracie neslo vedení Ruska následky,“ uvedl.

Podobně se vyjádřilo také polské ministerstvo zahraničí. „Vyzýváme členy mezinárodního společenství, aby neuznávali legitimitu těchto pseudoreferend a jejich 'výsledků', které v žádném případě nemohou odrážet vůli obyvatel těchto regionů, kteří byli k hlasování často donuceni násilím,“ sdělilo ministerstvo v prohlášení. Varšava důrazně odsuzuje nelegální připojení okupovaných ukrajinských oblastí k Ruské federaci a vyzývá k posílení vojenské pomoci Kyjevu.

Francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonnaová dnes v Marseille slíbila, že Francie zachová svůj závazek vůči Ukrajině „v dlouhodobém horizontu“.

„V době, kdy Rusko obnovuje svou agresivní rétoriku, kdy pořádá falešná referenda, která se podepisují na jeho statusu vyděděného státu, a v době, kdy v Baltském moři dochází k nevysvětlitelným incidentům, říkám se vší vážností: budeme muset udržet naše závazky v čase,“ uvedla ministryně. „Agrese, kterou Rusko na Ukrajině rozpoutalo, ještě zdaleka neskončila a její stopy v podobě lidských tragédií, civilních obětí, válečných zločinů a ničení bohužel nezmizí,“ dodala.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

Válka na Ukrajině: Dívka trénuje balet v krytu poblíž Charkova (18.3.2024)
20:58
18. 3. 2024

V Charkově a nejbližším okolí sbírají technici úlomky a pozůstatky zbraní, aby mohli vyšetřovat případné válečné zločiny. 

Válka na Ukrajině: Vyšetřování válečných zločinů v Charkově pomocí úlomků a střepin ze zbraní (18.3.2024) Válka na Ukrajině: Vyšetřování válečných zločinů v Charkově pomocí úlomků a střepin ze zbraní (18.3.2024)
Zobrazit celý online

Video  Kdo je novodobý vojenský hrdina Volodymyr Zelenskyj?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa