Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Iryna popsala krutou smrt své dcerky Lizy (†4) po ruském útoku: Viděla její roztrhané tělo!

Autor: rix, ČTK - 
17. srpna 2022
09:43

Při ruském bombardování ukrajinského města Vinnycja zemřelo čtyřiadvacet lidí, mezi nimi i teprve čtyřletá dívenka Liza. Její maminka se po pobytu v nemocnici opět vypravila na místo tragické události. Hrůzný zážitek už z hlavy nikdy nevymaže. Svou dcerku viděla krátce po raketovém útoku roztrhanou vedle jejího kočárku. 

Liza, která měla Downův syndrom, šla ve čtvrtek zrovna se svojí matkou Irynou Dmytrijevovou k logopedovi, když na město dopadly ruské rakety. Krátce před explozí Iryna zveřejnila na sociálních sítích video, na němž její dcera po cestě s námahou tlačí svůj vlastní kočárek.

Lizina třiatřicetiletá matka utrpěla při útoku těžká zranění a byla ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Nezúčastnila se tak ani pohřbu své milované dcerky v pravoslavném kostele ve Vinnycji. Po rehabilitaci se alespoň vydala na místo, kde její dcerka zemřela. Hrůzný zážitek už z hlavy nikdy nedostane. 

„Pamatuji si, že jsem slyšela hlasitý řev. Pomyslela jsem si, že to rozhodně není letadlo. Zvedly jsme s Lisou zároveň hlavy a přímo nad námi letěla raketa,“ popsala Iryna na Instagramu poslední vteřiny před hororem. Na poslední chvíli se obě stačily pouze sklonit. „Pak došlo k silnému výbuchu a země se otřásla,“ uvedla matka.

Pohled, který se jí naskytl jen krátce poté, byl strašný. Všude zavládlo naprosté ticho. „Pak jsem se ohlédla a uviděla její roztrhané tělo,“ vzpomínala se slzami v očích na svou zesnulou dcerku. „Můj mozek tomu odmítal uvěřit,“ svěřila se s tím, že jen křičela beznadějí a po chvíli pocítila ostrou bolest. To o sobě začala dávat vědět její vlastní poranění. 

Rusům Iryna nikdy neodpustí. „Ruští teroristé, tito tvorové, zabili mé dítě,“ zoufala si. „Kolik ještě svět potřebuje důkazů k zastavení masových vražd ukrajinských civilistů?“ ptala se.

„Lizu jsem neznal, ale tohle nikoho nemůže nechat chladným,“ pronesl duchovní k smutečním hostům v chrámu Proměnění Páně z 18. století. Lizino tělo zatím spočívalo v otevřené rakvi s květinami a plyšáky u nohou.

Na Lizu zavzpomínala ukrajinská první dáma Olena Zelenská, která se s ní setkala při natáčení vánočního videa. Zveřejněný videozáznam i fotografie obletěly internet a přispěly k rozhořčení světa nad brutalitou války na Ukrajině.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Zobrazit celý online

Video  Rusy na Krymu vyděsily exploze: Utíkali z pláží pryč  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa