Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Rusové zatkli na Krymu bývalého šéfa separatistů. Oholil si knírek a s falešným pasem mířil na frontu

Autor: ČTK - 
14. srpna 2022
14:41

Na Krymu byl zadržen bývalý velitel ruských separatistů na Donbasu Igor Girkin, známý též jako Strelkov. O zadržení informovala některá ruská a ukrajinská média, oficiálně ho ale nikdo nepotvrdil. Girkin si údajně oholil svůj typický knírek a snažil se na falešný pas pod jménem Sergej Runov dostat na frontu do Chersonské oblasti, kde chtěl bojovat proti Ukrajině. Proč ho Rusové zadrželi, není jasné.

V reakci na informace o svém zadržení Girkin na sociálních sítích uvedl, že ve vazbě nebyl a dříve nebo později se na frontě objeví. Podle některých zpráv na sociálních sítích byl propuštěn a vrácen zpátky do Ruska. Tyto informace ale nebylo možné nezávisle ověřit.

Bývalý důstojník ruské tajné služby FSB Strelkov je jedním z obžalovaných ze sestřelení malajsijského letadla MH17 nad východní Ukrajinou v roce 2014. V době neštěstí působil v povstaleckém Donbasu jako „ministr obrany“. Později se ale patrně Moskvě znelíbil a byl povolán zpět do Ruska.

V posledních měsících Girkin na sociálních sítích několikrát ostře kritizoval Kreml za postup v invazi na Ukrajinu.

 
5:56
20. 4. 2024

Dobré ráno, vážení čtenáři. Hlásíme se zpět s online reportáží o válečném dění na Ukrajině. 

Ukrajina v posledních týdnech zintenzivnila své útoky na Rusko a zaměřila se zejména na energetickou infrastrukturu. Při ukrajinském dronovém útoku v západoruské Bělgorodské oblasti zemřeli dva lidé. Informoval o tom dnes podle agentury AFP gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov. Uvedl, že v důsledku útoku došlo k požáru obytného domu a zemřeli dva civilisté, a to muž a žena. 

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

Kompletní online

Video  Rusy na Krymu vyděsily exploze: Utíkali z pláží pryč  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa