Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jednání o příměří na mrtvém bodě: Míč je na straně Ukrajiny? Kreml jen vytváří nátlak, zní z Kyjeva

Aktualizováno -
20. dubna 2022
17:15
Autor: ČTK - 
20. dubna 2022
15:20

Rusko předalo Ukrajině v rámci vyjednávacího procesu návrh dokumentu s jasnými formulacemi, řekl dnes podle agentury Interfax mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Dodal, že míč je nyní na ukrajinské straně a Moskva čeká odpověď. Mluvčí ruského prezidenta zároveň znovu obvinil Kyjev, že se odchyluje od dříve dohodnutých věcí, což má podle něj neblahý vliv na mírové rozhovory. Kyjev jeho slova označil za tradiční ruskou taktiku s cílem vyvíjet nátlak.

Na otázku, zda ruská strana stanovila Kyjevu pro odpověď nějakou konkrétní lhůtu, Peskov odvětil: „Záleží na ukrajinské straně.“ Peskov dále de facto zopakoval některá slova prezidenta Vladimira Putina.

Ten před necelými deseti dny prohlásil, že se jednání s Ukrajinou ocitla na mrtvém bodě; Kyjev se podle něj odchýlil od toho, na čem se obě strany dohodly při mírových hovorech v Istanbulu na konci března. Obdobně se dříve vyjádřil také šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Server Ukrajinska pravda v souvislosti s dnešními výroky kremelského mluvčího napsal, že zatím není jasné, o jaký návrh se jedná a kdy byl předán. Kancelář ukrajinského prezidenta na její dotaz sdělila, že ruské protiargumenty k ukrajinským návrhům ohledně bezpečnostních záruk pro Ukrajinu prostuduje.

„Ruská federace má velmi ráda hlasitá prohlášení, aby vyvinula tlak na ten anebo onen proces. To je jejich tradiční taktika. Podstata je vždy jednodušší. Během istanbulského kola dostali oponenti vzorový postoj ukrajinské strany. Prostudovali jej a nyní jednoduše uvedli své protiargumenty. Nic víc,“ reagoval na Peskova poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak podle agentury Unian.

Šéf ukrajinských vyjednávačů Davyd Arachamija už dříve odmítl ruská tvrzení a uvedl, že ukrajinská strana se drží istanbulského komuniké a svůj postoj nemění, podotkla agentura Unian. Podoljak nicméně dříve připustil, že jednání s Ruskem jsou zamrzlá, a nedokázal předpovědět, kdy se může konat další kolo přímých jednání. Rozhovory podle něj dále zkomplikovalo ruské obléhání Mariupolu.

„Pokračují rusko-ukrajinské rozhovory o urovnání situace na Ukrajině a zajištění jejího neutrálního, mimoblokového a bezjaderného postavení,“ řekla naopak mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová podle agentury Interfax. Na pořadu jsou podle ní „otázky demilitarizace a denacifikace, obnovení oficiálního postavení ruštiny a uznání současných územních reálií, včetně příslušnosti Krymu k Rusku a nezávislosti Doněcké a Luhanské lidové republiky“. Mluvčí obvinila ukrajinské vyjednávače, že se rozhovory snaží protahovat, že odmítají projevit konstruktivní přístup k hlavním problémům a občas prostě odmítají reagovat na ruské návrhy.

Ukrajina v současné době čelí nové rozsáhlé ofenzivě Ruska na východě země.

Video  Kde se válčí na Ukrajině: Průběh bojů a místa největších masakrů  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa