Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ukrajinci zasáhli základnu Putinových velitelů u Chersonu: 12 důstojníků jednou ranou!

Autor: pma - 
11. července 2022
14:01

Útok na Putinovy důstojníky? Po smrti by jich mělo být 12! Ukrajinská armáda vrací úder. Pomocí speciálních raketometů HIMARS měla armáda zaútočit na stanoviště ruských velitelů na letišti Čornobajvka poblíž okupovaného města Cherson na jihu Ukrajiny. Podle deníku Daily Mail bylo zabito nejméně dvanáct ruských důstojníků.

Na sociální síti Telegram se v pondělí ráno objevilo video, kde jsou patrné záběry explodující skládky munice na základně ruských velitelů na letišti Čornobajvka poblíž okupovaného města Cherson. Podle britského deníku Daily Mail se předpokládá, že při útoku pomocí raketometů HIMARS bylo zabito dvanáct ruských důstojníků, z toho nejméně jeden generál a plukovník.

Ukrajina chystá odvetu, chce zpět Cherson

Ruský prezident Vladimir Putin je údajně velmi rozzuřen neschopností ruských protivzdušných systémů S-400, kterým se nedaří chránit jeho ozbrojené síly. To se navíc děje v době, kdy se ukrajinská armáda připravuje na velký odvetný manévr. Ukrajinci se chtějí pokusit znovu dobýt území kolem Chersonu, které na začátku konfliktu obsadili ruští okupanti.

Informaci potvrdil i ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Podle něj dal prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj svým generálům rozkaz, aby vypracovali podrobné plány útoku na Rusko a přišli se seznamem vybavení, které budou v bojích potřebovat. „Jsme lidé ze svobodného světa a se skutečným smyslem pro spravedlnost a svobodu," sdělil Reznikov deníku The Times.

Milionová armáda bojuje dál 

Reznikov také popsal, jak je to se stavem ukrajinské armády. „Máme přibližně 700 000 lidí v ozbrojených silách. Když k tomu přidáte národní gardu, policii a pohraniční stráž, je nás kolem milionu,“ pochlubil se ministr.

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Student Vasyl o pomoci na frontě a strachu o blízké: Na Ukrajinu vozí auta i sanitku!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa