Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dosud největší výměna zajatců: Ukrajina a Rusko si předaly 172 osob, podmínkou byly ženy

Autor: ČTK - 
1. dubna 2022
19:22

Ukrajina a Rusko uskutečnily další výměnu zajatců, uvedla místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková. Každá ze stran propustila 86 vojáků, píše web Ukrajinska pravda.

„Z nařízení prezidenta (Volodymyra) Zelenského se právě udála druhá výměna vězňů. Vezeme domů 86 našich vojáků! Patnáct z nich jsou ženy!“ napsala Vereščuková na facebooku. Vicepremiérka upřesnila, že právě zahrnutí 15 žen do výměny bylo hlavní podmínkou ukrajinské strany.

Kyrylo Tymošenko z ukrajinské prezidentské kanceláře doplnil, že vyměnění ukrajinští zajatci jsou již v bezpečí na území, které je pod kontrolou Kyjeva. Agentura Unian upřesnila, že výměna se odehrála v Záporožské oblasti, kde se Rusové zmocnili například měst Berďansk, Enerhodar nebo Melitopol.

Minulý týden předala ruská strana té ukrajinské deset ukrajinských zajatců výměnou za deset ruských vojáků. Dříve také Ukrajina vyměnila devět ruských branců za uneseného starostu Melitopolu Ivana Fjodorova. Úřady ukrajinské Sumské oblasti také propustily ruského velitele a od ruské strany získaly pět členů ukrajinské teritoriální obrany, připomněla Ukrajinska pravda.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Ozáření ruští vojáci míří do Běloruska. Utne Rusko plyn? A Mynářova záhadná cesta do Kataru  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa