Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Kam s nimi? Zoufalé kraje nápor uprchlíků už nezvládají a žádají vládu: Zvyšte pomoc!

  • Autor: M. Nový,T. Belica,ČT - 
    15. 3. 2022
    16:53

    Už přes 200 tisíc Ukrajinců, kteří uprchli před válkou do Česka, se snaží najít místo, kde složit hlavu. Jejich počty ale vysoce přesahují krajské ubytovací kapacity. Hejtmani proto vyzývají vládu, ať zvedne přispěvek ubytovatelům. Mohlo by to zajistit další místa.

    O kritické situaci s uprchlíky včera jednal Ústřední krizový štáb. A večer znovu měla zasednou rada hejtmanů. Na nedělní schůzce šefové krajů jednali se zástupci vlády o náhradách za ubytování uprchlíků a jejich evidenci.

    A jak zjistil Blesk v jednotlivých krajích, právě výše těchto náhrad může rozhodnout o tom, jak moc ochotní budou Češi poskytovat nebohým Ukrajincům svá přístřeší. Shoda mezi hejtmany je zatím asi jen v tom, že příspěvek 180 korun na osobu za den, který hoteliérům zatím nabízí vláda, je málo.

    „Ale nechceme se jako kraje dohadovat jen o těch 180 krunách. Ta debata musí být mnohem komplexnější a znovu opakuji, že požadujeme od státu systémové řešení celé situace,“ uvedl včera před schůzkou šéf asociace hejtmanů, jihočeský hejtman Martin Kuba (48, ODS). Příspěvek pro soukromé ubytovatele by kabinet měl řešit až ve středu, podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se zvýší zřejmě na 250 korun.

    Ptali jsme se v krajích: Máte ještě volná místa?

  • 1.Karlovarský kraj

    Od 1. března prošlo krajským asistenčním centrem 5737 uprchlíků, celkem 1161 bylo ubytováno. „Ubytovací kapacity máme, ale jsme již na hraně, proto kraj neustále aktivně hledá další možnosti. Stát by aktuálně měl pomoci tím, že stanoví dostatečnou výši kompenzace nákladů spojených s ubytováním uprchlíků,“ sdělila mluvčí Jana Pavlíková.

  • 2.Ústecký kraj

    „K dnešnímu dni bylo celkem registrováno 4677 Ukrajinců, ubytováno bylo 794. Maximální ubytovací kapacity jsou cca 3000 míst, ale nabídek vzhledem k nejasnostem s financováním spíše ubývá,“ řekla mluvčí Magdalena Fraňková. 

  • 3.Kraj Vysočina

    „Od začátku března bylo zaregistrováno téměř 4,6 tisíce migrantů, ubytování si vyžádalo kolem 135 osob. Kraj ve své režii o víkendu připravil 100 lůžek ve svém zařízení Háj,“ sdělila mluvčí Jitka Svatošová.

  • 4.Plzeňský kraj

    „Od začátku naším centrem prošlo 8 tisíc lidí, je to 600 až 800 denně,“ řekla mluvčí úřadu Eva Mertlová. Deset procent příchozích požadovalo zajištění ubytování od kraje, zbytek si o jej hledá po vlastní ose. Kraj momentálně mapuje možnosti zajištění nouzového ubytování.

  • 5.Jihomoravský kraj

    Registrovalo se 13 400 lidí. Kraj ubytoval 3000 uprchlíků, kapacita je až 15 800 ubytovacích míst. „Hodláme ji navýšit zařizováním míst v tělocvičnách a podobných zařízeních. Každá taková tělocvična by měla podle předpokladů obytovat ke stovce běženců,“ řekla mluvčí Alena Knotková.

  • 6.Středočeský kraj

    „Ubytovací kapacity byly téměř vyčerpány, aktuálně jsou již částěčně využívány nouzové kapacity v Praze. Hledáme další volné kapacity, které by bylo možné v budoucnu pro nouzové bydlení využít. Tělocvičky a uprchlické tábory budou vždy až tou poslední možností,“ sdělil Blesku mluvčí David Šíma. Potvrdil 21 tisíc zaregistrovaných uprchlíků, 1500 jich bylo ubytováno prostřednictvím Krajských asistenčních center pomoci Ukrajině.

  • 7.Pardubický kraj

    Kromě bytů a ubytoven Pardubický kraj připravuje pro uprchlíky i prázdný areál zámku v Bystrém nedaleko Poličky a areál bývalého diagnostického ústavu v Králikách, kde by se mohlo ubytovat na sto osob. Do pátku zatím nabídku bydlení v kraji využilo kolem 2500 osob. Pomoc též nabízí Univerzita Pardubice, která může poskytnout lůžka pro dalších 250 lidí.

  • 8.Liberecký kraj

    Zaevidovalo se 5200 osob. „Ubytovací kapacity máme, i když se prudce tenčí. Stát by např. mohl nabídnout ubytovací kapacity, které sám nebo prostřednictvím jiných oganizací vlastní. Stavění nouzového ubytování by mělo být poslední možností,“ napsala Blesku Andrea Fulková z tiskového odboru. 

  • 9.Olomoucký kraj

    „Ubytovací kapacitu stále navyšujeme. Momentálně se jedná v Olomouckém kraji o cca 5000 lůžek,“ napsala mluvčí kraje Eva Knajblová. Odhaduje se, že v kraji se nachází 8000 uprchlíků. Část z nich si ale ubytování našla u známých a příbuzných. 

  • 10.Hlavní město Praha

    Volné kapacity docházejí. První uprchlíky tak o víkendu ubytovali na žíněnkách a lehátkách v tělocvičnách, kulturních centrech nebo hasičských zbrojnicích. Od otevření asistenčního centra v Praze jím prošlo okolo 33 tisíc uprchlíků, což je při porovnáním s nejpočetnějším Středočeským krajem o 22 tisíc osob víc.

  • 11.Jihočeský kraj

    „Zbývá zhruba nějakých pět set míst,“ řekl hejtman Martin Kuba Radiožurnálu. Předpovídá, že o pomoc bude potřeba žádat i hoteliéry. Je nutné k nim ale mluvit otevřeně. „Aby počítali s tím, že je to třeba na půl roku nebo na rok.“

    Video  Uprchlické centrum v Brně  - Jiří Nováček
    Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa