Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Útok na Ukrajinu: Budeme čekat, anebo bojovat? Hrůzy se budou stupňovat, varuje diplomat

  • Autor: Vera Renovica,pk - 
    12. 3. 2022
    05:00

    Je to odporná kreatura! Bombardovat děti může jen šílenec! Poté, co Rusové ve středu letecky zaútočili na dětskou nemocnici v Mariupolu, se západní lídři na hodnocení Vladimira Putina (69) bez rozdílu shodnou. Pořád ale ve vzduchu visí otázka: Děláme dost?

    Datum 24. února 2022 nikdy z paměti nevymažou Ukrajinci ani zbytek světa. Už jsou to více než dva týdny, co Putinovi muži vpadli na Ukrajinu, co Putinova letadla shazují bomby na špitály, co Putinovy rakety dopadají na dětská hřiště i jaderné elektrárny. Tohle řádění připravilo o život tisíce vojáků, co je ale horší, také stovky civilistů (dle mariupolského místostarosty jen v jeho městě přes 1500).

    Ukrajinský lídr Volodymyr Zelenskyj (44) pořád setrvává v Kyjevě a soustavně volá, aby Západ vytvořil nad jeho zemí bezletovou zónu, tedy aby letadla NATO zamezila letadlům z Ruské federace jakkoliv operovat nad Ukrajinou i za cenu sestřelení. Jenže to by Putin považoval za vtažení Západu do konfliktu, a de facto tedy třetí světovou válku, tentokrát rovnou jadernou.

    Zatím tedy musí stačit sankce a pomoc Ukrajině dodávkami zbraní a humanitární pomocí. Jsou však i tací, kteří by poté, co viděli nejnovější zvěrstva, zašli dál. Po jaké cestě se chtějí dál ubírat čeští i světoví politici?

    Video  Dětská nemocnice v Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny se stala terčem ruského náletu.  - reuters
    Video se připravuje ...

  • 1.Americký prezident Joe Biden

    Tisková konference amerického prezidenta Joe Bidena k situaci na Ukrajině (24.2.2022) Tisková konference amerického prezidenta Joe Bidena k situaci na Ukrajině (24.2.2022) | Reuters

     

    Hoďme na to peníze!

    „Budeme i nadále pomáhat statečným Ukrajincům, zatímco bojují za svou zemi. Vyzývám Kongres, aby schválil balíček pomoci Ukrajině za 12 miliard dolarů.

  • 2.Ministryně obrany Jana Černochová

    Mimořádná schůze o Bečvě (5. 10. 2021): Jana Černochová (ODS) Mimořádná schůze o Bečvě (5. 10. 2021): Jana Černochová (ODS) | Blesk:Jakub Poláček

     

    Sundejme si rukavičky!

    „Tečou mi slzy… Jen největší lidská zrůda může bombardovat porodnici nebo dětskou nemocnici a vraždit nevinné mámy a děti. Příští týden máme ministeriádu ministrů obrany NATO. Tak už si ty rukavičky sundejme. Vrah Putin patří do pekla a před tribunál v Haagu.

  • 3.Premiér Petr Fiala

    Petr Fiala na Evropské radě ve Versailles. Petr Fiala na Evropské radě ve Versailles. | Reuters

     

    Izolujme je ještě víc!

    „Ruský nálet na Mariupol, při kterém byla zasažena porodnice a dětská nemocnice, nelze nazvat jinak než válečným zločinem. Vladimir Putin zabíjí nevinné ženy a děti, což musí mít za důsledek jen hlubší mezinárodní izolaci Ruska.

  • 4.Ministr zahraničí Jan Lipavský

    Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) na tiskové konferenci k rusko-ukrajinskému konfliktu (20.2.2022) Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) na tiskové konferenci k rusko-ukrajinskému konfliktu (20.2.2022) | ČTK / Říhová Michaela

     

    Putina žeňme k soudu!

    „Útok na Mariupol je jen dalším střípkem v mozaice, která jasně ukazuje, že s Vladimirem Putinem se nedá jednat. Vladimira Putina je potřeba soudit v Haagu.

  • 5.Britský premiér Boris Johnson

    Britský premiér Boris Johnson (22. 2. 2022) Britský premiér Boris Johnson (22. 2. 2022) | Reuters

     

     

    Podpořme je ve vzduchu!

    „Je jen málo věcí víc odporných než útočit na ty nejbezbrannější z nás. Spojené království hledá způsoby, jak podpořit Ukrajinu v ochraně proti vzdušným náletům, a budeme Putina za jeho hrůzné zločiny hnát k zodpovědnosti.

  • 6.Německý kancléř Olaf Scholz

    Německý kancléř Olaf Scholz v Bílém domě. Německý kancléř Olaf Scholz v Bílém domě. | Reuters

     

    Vojenské řešení ne!

    „Justin Trudeau (kanadský premiér, pozn. red.) a já jsme se shodli: útoky na ukrajinská města, školy a domovy jsou neomluvitelné. Je to jasné: vojenské řešení nedává smysl. To, co nyní potřebujeme, je klid zbraní.

  • 7.Prezident ČR Miloš Zeman

    Předávání státních vyznamenání: Prezident Zeman (7.3.2022) Předávání státních vyznamenání: Prezident Zeman (7.3.2022) | Foto Blesk - Jakub Poláček

     

    Musíme se vyzbrojit!

    „Dnešní tragická válka na Ukrajině by měla představovat budíček pro západní civilizaci. Západ nebyl snad od poloviny minulého století jednotnější než právě po 24. únoru 2022. Jeho ekonomická opatření ukázala, že válka se v 21. století vede mnoha prostředky a tanky T-72 nemusí být tou nejefektivnější zbraní. Navíc se potvrzuje, jak je zároveň důležité neustále modernizovat armádu novými technologiemi v čele s vysoce efektivními útočnými drony, a v této souvislosti jsem rád, že Armáda ČR vyslyšela moje dlouholeté volání po jejich zařazení do výzbroje.“ (z projevu na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost)

  • 8.Ruská lež: Žádní pacienti tam nebyli

     

    Nacistický ministr propagandy Joseph Goebbels (†47) říkával, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. A 77 let po jeho smrti se zdá, že Rusko tomuto tvrzení celkem povážlivě přichází na chuť. Dobře to bylo vidět právě na případu zničené mariupolské nemocnice. Lživé reakce jsou k neuvěření...

    • Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová: „Jednalo se o útok na palebný systém ukrajinské armády. Vše ostatní je informační terorismus.“ 
    • Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov: „Šlo o základnu ukrajinských nacionalistů, kteří zdravotníky a pacienty poslali pryč. Neplánujeme útok na další země. Vždyť my nezaútočili ani na Ukrajinu.“
    • Ruský diplomat při OSN Dmitrij Poljanskij: „Takto se rodí fake news. Budova byla porodnicí v minulosti. Již delší dobu ji používá ukrajinská armáda.“

    Hromadný hrob v přístavním ukrajinském městě Mariupol. Hromadný hrob v přístavním ukrajinském městě Mariupol. | čtk/Evgeniy Maloletka

     

     

     

  • 9.Další jednání o ničem

    Sedí u stolu Rus a Ukrajinec...Tohle není začátek vtipu, ale další v řadě nekonečných a bezvýsledných jednání když ne o míru, tak aspoň o příměří. V Turecku se ve čtvrtek sešli ministr zahraničí Ukrajiny Dmytro Kuleba (40) a jeho ruský protějšek a vlastně i protivník Sergej Lavrov (71). Šlo o mítink zatím na nejvyšší politické úrovni.

    Pokrok? Nula. A to ani, když už se poněkolikáté mělo rozhodnout o humanitárním koridoru pro civilisty z obléhaného Mariupolu. „Jsem připraven pokračovat v těchto snahách s cílem ukončit válku na Ukrajině, zastavit utrpení civilistů a osvobodit naše území od ruských okupačních sil,“ řekl Kuleba a dodal, že o těchto věcech evidentně rozhoduje někdo jiný.

    Lavrov zase trval na tom, že Ukrajina musí kapitulovat a že za válku může Západ, protože ji donutil si vybírat mezi jím a Rusy. Nyní se čeká, jestli dojde v nejbližší době ke schůzce mezi Vladimirem Putinem a Volodymyrem Zelenským.

  • 10.Diplomat: Hrůzy se budou jenom stupňovat!

    Blesku na pár otázek k současnému dění na válkou zdevastované Ukrajině odpovídal Petr Kolář, někdejší velvyslanec v Rusku i USA.

    Máme se připravit na další válečné zločiny po vzoru bombardování Mariupolu?

    Nepochybně. Tím, že Putinovi vše nevyšlo tak, jak chtěl, že se mu nepodařil ten jeho blitzkrieg (bojová strategie nečekaného, silného a rychlého útoku, tzv. blesková válka, pozn. red.), se bude jeho brutalita jen stupňovat. Jemu se nedaří dosáhnout cíle, který měla ta jeho »mírová operace«, jeho armáda není v dobrém stavu. Zjednodušeně: když mu to nejde kvalitou, půjde na to kvantitou.

    Bývalý velvyslanec Petr Kolář Bývalý velvyslanec Petr Kolář | Evropské hodnoty - Ondřej Veselý

    Kam může ještě Putin zajít, aniž by Západ mohutněji reagoval?

    To opravdu nevím. Chápu, že tu není žádný úmysl útočit na Rusko, přímo napadnout Rusko, ale měli bychom pomáhat bránit Ukrajinu. Máme-li co do činění s šílencem, který nechá své vojáky střílet na nemocnice a školky, jak máme mít jistotu, že nepoužije nejhorší zbraně, které má, proti nám, a že nezmáčkne ten jaderný knoflík?

    Právě strach z jaderného konfliktu ale drží NATO zpátky… 

    Já jsem jednoznačně pro, abychom Ukrajině pomohli chránit její vzdušný prostor, což je téměř naše povinnost. Ukrajina má nejvyšší stupeň partnerství s NATO, které mají třeba Finové a Švédové. Má ho mimochodem i Gruzie. A my bychom měli svému partnerovi pomoci.

    Co by podle vás mohlo zlomit tuhle pasivitu?

    Ono to je kolektivní rozhodnutí. Na tom se musí dohodnout 30 členů NATO. Myslím, že máme jít tou cestou, kterou se vydali Poláci: nabídnout Ukrajincům letadla, protiletadlové systémy, pomáhat jim takto. My tady máme stíhačky a bitevníky, které se dají použít. Bohužel to nejde bez souhlasu Američanů, protože jsou tam jejich systémy. Ale my máme hledat ty způsoby a jednat o nich.

    Nestane se podle vás spíš dřív, že vůči všemu otupíme? Že to přestaneme prožívat a že akceptujeme, že to je nějaký konflikt, který probíhá, a my žijeme dál?

    Já se obávám, že se už to stalo, protože nechápu, že už nás ta situace nevyprovokovala k důraznějšímu postupu. Jsem rád za ty tvrdé sankce, za to, že dodáváme Ukrajině zbraně a pomáháme uprchlíkům a poskytujeme humanitární pomoc přímo na místě. I ta semknutost je skvělá, až na to, že Německo pořád odebírá ruský plyn a odmítá s tím přestat, čímž vlastně dotuje Putinovu invazi. Jestli Ukrajina prohraje, tak proto, že nebudeme schopni poskytnout nad jejím územím pomoc.

     

Video se připravuje ...
Další videa