Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Antonina se syny dojela do Havířova: Vedle nás dopadaly rakety, nemohli jsme tam zůstat

Autor: chm - 
3. března 2022
10:55

Skoro 17 hodin strávila Antonina (36) se syny Antonem (3) a Volodymyrem (14) na ukrajinsko-slovenských hranicích. Po dlouhé cestě se rodina konečně šťastně shledala s manželem a tátou Serhijem v Havířově.

Fronta na hranici Velké Slemence se sunula pomalu. „Bylo to nekonečné. Postupně z fronty mizeli mladí muži, šli bojovat. Do busu, který nás vezl do Česka, jsme se dostali po 17 hodinách,“ vypráví Antonina.

„Na Ukrajině jsme se schovávali v krytu v Ivano-Frankivsku. Kousek od nás dopadla raketa, když Rusové ostřelovali místní letiště. Kdo mohl utéct, utekl,“ popisuje a pak se jí v očích zalesknou slzy.

„Moje těžce nemocná babička odmítla. Je tam s ní i moje máma. Nemohla jsem tam s dětmi zůstat, bylo to těžké,“ klopí zrak Antonina. Po shledání s manželem zajistila aspoň nějaké věci a oblečení pro malého Antona, pro Volodymyra a sebe shání.

VIDEO: TOP 5 ukrajinských sportovců: Žádají svět o pomoc a jsou připraveni bojovat.

Video  TOP 5 ukrajinských sportovců: Žádají svět o pomoc a jsou připraveni bojovat  - iSport TV
Video se připravuje ...

Firma pomáhá

Zedník Serhii Oliinyk (37) pracuje již několik let pro společnost Heimstaden, která chce dostat rodiny všech svých 20 ukrajinských pracovníků do Česka. Jedna, u které se to povedlo, je ta jeho.

Dosud bydlel v Havířově s kamarádem, teď dostal od zaměstnavatele volný byt. „Zatím se nám do Česka podařilo dostat tři rodiny, u dalších se to ale nedaří. Jsou v místech bojů, schovávají se, příbuzní s nimi nemají kontakt,“ řekla mluvčí Kateřina Piechowicz.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
29. 4. 2024

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
29. 4. 2024

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa