Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Slzy sestřičky Nadiji v Praze a strach o tchána: „Rusové naši bratři nebyli nikdy, Češi pomáhají“

Autor: Andrea Ulagová - 
3. března 2022
05:00

Paní Nadija (54) pochází ze Zakarpatské Ukrajiny. Od roku 1999 žije a pracuje v Česku s manželem a dcerou. Nedávno se navíc Nadija stala hrdou babičkou.  Ona i její rodina v první den útoku na jejich rodnou zemi nespala celou noc. Nyní neustále sledují zprávy, obávají se o příbuzné a doufají, že válka skončí. Blesk Zprávám Nadija prozradila, jak vnímá českou solidaritu vůči Ukrajině a poslala Putinovi jasný vzkaz.

Nadija pracuje jako praktická sestra ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. S manželem a dcerou tu žije od roku 1999, Česko je jejich domovem, i když podle jejích slov odchod z rodné země nebyl lehký.

Nyní má Nadija slzy v očích, kdykoliv má mluvit o tom, co se nyní na Ukrajině děje. Pochází sice ze Zakarpatské Ukrajiny, oblasti poblíž slovenských hranic, kam boje ještě nedorazily, ale sama říká, že celá její rodina je v šoku.

„Já o tom nemohu ani mluvit, mám okamžitě pak zvýšený tlak. Já už rodiče nemám, ale manžel tam má téměř osmdesátiletého otce, útok přišel právě v den jeho narozenin. Chtěli bychom vzít tatínka sem, ale jak se říká “starý strom nepřesadíte". Tatínek řekl, že zůstane do poslední chvíle a pak se uvidí. Vlastně ani nevím, jak bychom ho sem přes hranice dostali,“ uvažuje Nadija.

Nadija: První den útoku jsme nespali

Popisuje, jak první den útoku celá rodina nespala a nyní stále sledují zprávy a doufají, že se konečně dozví něco pozitivního. „Vyjednávali o takzvaném míru a stejně stříleli. Když se přece jednalo o míru např. v arabských státech, tak nastala příměří, ale oni snad útočili ještě více, jsme z toho neustále v šoku,“ svěřuje se žena.

Že Vladimir Putin nakonec na Ukrajinu zaútočí, prý nečekala. „Projevoval se sice jako arogantní vůdce, neustále zbrojil, zatímco Ukrajina ne. Když posloucháte, jak mluví, tak vyhrožuje skoro všem, arogance z něj čiší, ale že opravdu zaútočí - to snad překvapilo každého,“ říká Nadija.

Zároveň dodává, že problém je v tom, že Ukrajina chce být nezávislá, demokratická a připojit se k Západu. A to podle ní Putinovi zřejmě vadí. „V Rusku totiž není demokracie,“ říká Nadija a pokračuje: „Ne všichni Rusové jsou pro válku, protestují. Jenže když se podíváte na záběry z jiných protestů, tak jenom v Rusku jsou demonstrace potlačovány a účastníci mláceni.“

Rusové Putinovi věří

Na Ukrajině má Nadija kromě tchána dva bratry, kteří mají rodiny. Ti mají strach a muži čekají, že je povolají do armády. „Včera jsem mluvila se svojí kamarádkou a mluvila úplně jinak než první den, kdy válka propukla. Mám strach, že místní ztrácejí naději,“ myslí si Nadija a vysvětluje: „Celý svět pomáhá, jenže pokud někdo pomůže, myslí si, že ta pomoc dorazí na Ukrajinu hned. Není to tak. A já doufám, že Ukrajinci neztrácí naději, že jim někdo pomůže.“

Nadija má v Rusku sestřenici. „Je to špatná komunikace. Ona věří svému vůdci. Dokonce mi říká: Vždyť co je Ukrajina? Nic. A já jí odpovídám: Dyť jsi tam vyrůstala. Nebyla s ní řeč,“ říká smutně Nadija. Podle ní ne všichni Rusové jsou proti válce na Ukrajině. „Jenže oni nepoznali demokracii, narozdíl od nás. Stačí se u nich podívat na zprávy  - všechno je jedna velká lež,“ popisuje zdravotní sestra atmosféru v Rusku.

Češi jako bratři

Slova chvály má pro prezidenta Volodymyra Zelenskyho. A nejen pro něj, ale také pro Česko, český národ i českou vládu.

„Rusové vždy říkali, že jsou naši bratři. Nebyli nikdy. Vždy se snažili být výše než my. Ale český národ pomáhá, staví se k tomu bratrsky a já se dívám na záběry z Česka, říkám si, panebože, to není možné, skutečně - jako naši bratři,“ říká. 

Na Ukrajinu posílá rodina Nadiji finanční dary, sledovali i koncert pro Ukrajinu. Zmiňuje, když jako zdravotní sestra vidí fotografie dětí, které se narodily v krytech, nebo když Rusové odstřelují školy a školky,  pláče a vyslovuje i slovo „genocida“.

Vzkaz pro Putina i Ukrajinu

Chci vzkázat Putinovi, aby přestal, aby si opět stanovil hranice tak, jak byly, a aby v tom obrovském Rusku zařídil život takový, jaký by měl být. Ve vzdálených vesnicích např. udělal asfaltové silnice, aby se staral o svoji zemi a nepotlačoval demonstrace. Je demokracie, lidé mají právo na svůj názor,“ posílá ruskému prezidentovi svůj vzkaz.

„A ukrajinskému národu chci vzkázat, že jim strašně fandím, držím palce,“ uzavírá Nadija rozhovor a ve své rodné řeči dodává: „Sláva Ukrajině a sláva ukrajinským hrdinům.“

Video  Ukrajinští uprchlíci v Brně  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa