Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dětem v Praze není válka lhostejná. Hodlají pomoci utrápeným Ukrajincům recitací

Autor: diz - 
2. března 2022
17:05

Ani českým dětem není válka v nedaleké Ukrajině, kterou napadla ruská vojska, lhostejná. S citlivostí, která je jim vlastní, vnímají, že je něco v nepořádku. Tím spíše, když z východu prosakují zprávy o útocích na nemocnice a školy, kterými trpí jejich ukrajinští vrstevníci. V Praze se proto v rámci příboje solidarita vzedmula také vlna podpory těch nejmenších pro ty nejmenší. V Praze 7 hodlají ve čtvrtek na dobročinné akci Veršů pro Ukrajinu recitovat známé básně.

Nápad vzešel od divadelní režisérky a herečky Radky Tesárkové (51), která je zakladatelkou divadelního souboru Ty-já-tr a zároveň lektorkou ZUŠ Praha 7 v Šimáčkově ulici. „Jako každý Čech mám známé, kteří z Ukrajiny pochází. Navíc je to slovanská země, která je nám blízká myšlenkově i kulturou,“ uvádí Radka, co ji ke spontánnímu nápadu veřejné dobročinné recitace přivedlo.

Spontánní nápad

Myšlenky na uspořádání dobročinné akce ji napadly během víkendu, kdy se svět teprve vzpamatovával z šoku, jejž ruská vojska způsobila. I Radka na zprávu o tom, že Rusové překročili hranice suverénní Ukrajiny, reagovala úlekem. „Nikdy jsem neměla ani obavy, že k takové situaci dojde. V životě by mě nenapadlo, že tohle zažiji,“ svěřila se.

Pomoc (nejen) poezií

Když viděla, jakou vlnu empatie v Čechách vzbudilo utrpení ukrajinského lidu, usmyslela se, že také přispěje. Napadlo ji veřejné dobročinné vystoupení členů divadelního souboru Ty-já-tr, který vede, jenž by recitoval básně známých českých i zahraničních autorů. Ve čtvrtek 3. března v 19:30 v holešovickém klubu Letka zazní básně či texty například Jiřího Žáčka (76), Jiřího Wolkera (†23), Emily Dickinsové (†55) nebo Václava Havla (†75). „Nebude to čistě večer jen poezie,“ uvádí Radka.

„Nejen symbolické zastoupení mezi autory, jejichž díla budeme recitovat, má i jeden z nejklasičtějších ukrajinských básníků Taras Ševčenko (†47),“ zmínila Radka básníka, který je považován za ukrajinského obroditele kultury i jazyka. Recitovat se budou i další autoři.

Do klubu se dle jejích odhadů může vejít 60 až 80 posluchačů. Celá myšlenka je pak založena na dobrovolném vstupném, které bude odevzdáno organizaci Člověk v tísni. „Pakliže se akce osvědčí, není vyloučeno její opakování s tím, že bychom chtěli pomoci třeba konkrétním školám nebo dětem,” říká Radka.

„Lidé mohou dát klidně i 10,- Kč,“ nezastírá Radka, že i nižší částky mohou pomoci. „I těch 10,- Kč může být pro někoho, například pro seniory, citelný zásah do rozpočtu. Ale samozřejmě, že čím více toho bude, tím více budeme rádi, tím větší totiž bude pomoc.“ A proč vlastně formou recitace?

„S dětmi v divadelním souboru recitujeme prakticky od začátku roku. Je to něco, co jim je nyní blízké,“ vysvětluje Radka. „Zároveň jde o pomoc, jíž jsou děti schopné. Nemůžeme od nich očekávat, tak jako od dospělých, že například darují finance, léky nebo jiné předměty, které jsou potřeba na hranicích. Nejdůležitější je, že děti samy chtějí pomoct, že jim současná situace není lhostejná.“

Děti i senioři

Když se Radka v neděli se svým nápadem svěřila formou SMS starším, už náctiletým svěřencům v souboru, reakce ji překvapily a dojaly. „Žáci odepisovali s nadšením ještě během víkendu,“ těší ji. „Ti mladší museli vyčkat, co na to řeknou jejich rodiče. I oni ale souhlasili.“

Celkem se ve sboru ve čtvrtek shromáždí 20 recitátorů včetně Radky Tesárkové. Zarazí při nich věková různorodost. „Nejmladšímu recitátorovi je 6 let, nejstaršímu pak 88,“ vysvětluje Radka. Kde se mezi dětmi vzali senioři? Jednak rovněž ze solidarity, ale zároveň také i v rámci spolupráce, která je nastavená mezi ZUŠ v Praze 7 a Akademií Kultury a umění pro seniory hl. m. Prahy.

Divadelní režisérka a herčka Radka Tesárková se dlouhá léta věnuje dětem. V rámci dramatické výchovy je učí hrát, recitovat, vystupovat před obecstvem a podobně. Formou dramatického vystoupení se také rozhodla podpořit Ukrajinu, která je sužovaná ruskou invazí. Divadelní režisérka a herčka Radka Tesárková se dlouhá léta věnuje dětem. V rámci dramatické výchovy je učí hrát, recitovat, vystupovat před obecstvem a podobně. Formou dramatického vystoupení se také rozhodla podpořit Ukrajinu, která je sužovaná ruskou invazí. | Soukromý archiv Radky a Petra Tesárkových

Dopady války na pražskou mládež

Jelikož Radka působí v ZUŠ a divadelní výuce dětí se věnuje dlouhodobě, ostatně s manželem Petrem Tesárkem (47) v minulosti pořádala nejrůznější vystoupení pro nemocné nebo opuštěné děti, zrovna tak pro ty, které žijí v zahraničí, vnímá i v Praze, jaké nálady mezi dětmi válka vyvolala. „Nejde tomu uniknout,“ vnímá.

„U teenagerů se setkáváme s tím, že jsou zmatení, protože mají například kamarády mezi Rusy, kteří ale invazi vůbec neschvalují,“ uvádí Radka. „Ve 3. třídě zase došlo k tomu, že se poprali žáci ukrajinského a ruského původu. Jako učitelé se jim snažíme vysvětlit, že takhle to přece nejde. A ve 2. třídě jsem se naopak setkala s žákem, kterého válka nebývale zajímá, ale to proto, že ji vůbec nezná. Nikdy ji nezažil, neumí si jí představit, proto si o ní chce často povídat, a to přitom dětsky naivně. Takových dětí je víc,“ uzavírá.

Kde: Klub Letka – Letohradská 44 – Praha 7.
Kdy: 3. března 2022 v 19:30.
Vstupné: Dobrovolné – veškerý výtěžek pak bude předán organizaci Člověk v tísni na podporu Ukrajině.

Video  Blesk Podcast: Putin není jako Hitler. Německo má k Rusku blízko, říká historik  - Jiří Marek
Video se připravuje ...
18:43
Dnes

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.

„Nikdo je samozřejmě nebude svolávat a odvážet na Ukrajinu, to se nestane. Ale (tyto osoby je možné) omezit z hlediska sociálních dávek, pracovního povolení, dokladů. To jsou varianty, které slyším z polské strany,“ sdělil Kasčiúnas. Dodal, že zhodnotit, kolik Ukrajinců v branném věku pobývá v Litvě, je zatím těžké.

18:13
Dnes

Evropský parlament (EP) vyzval lídry Evropské unie a členské státy, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování. Takovéto ruské snahy musí mít následky, stojí v dnes schválené rezoluci. Dokument výslovně zmiňuje server Voice of Europe, který česká vláda koncem března zařadila na sankční seznam, protože ho podle českých zpravodajců provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

Europoslanci v rezoluci vyjádřili zděšení nad věrohodnými obviněními, že někteří jejich kolegové byli placeni za šíření ruské propagandy a podíleli se na činnosti Voice of Europe v době, kdy Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině.

17:36
Dnes

Náčelník běloruské tajné služby KGB dnes prohlásil, že Bělorusko zmařilo útok dronů vypuštěných z Litvy na běloruské hlavní město Minsk a okolí. Pobaltská země, která je členem Severoatlantické aliance, tvrzení Minsku popřela a označila ho za nesmysl. Informovala o tom dnes agentura Reuters a také AP, která upozornila, že běloruská KGB pro svá tvrzení neposkytla důkazy ani nesdělila detaily.

„Výbor státní bezpečnosti (KGB) ve spolupráci s kolegy z dalších bezpečnostních složek v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit úderům bojových dronů z území Litvy na objekty v Minsku a jeho předměstích,“ prohlásil šéf KGB Ivan Tertel na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění. To je orgán, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády. Tertel dále podle AP tvrdil, že „radikálové“ v Litvě a Polsku produkují drony k útoku na Bělorusko.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa