Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Protest proti invazi: Praha nechala zábradlí u ruské ambasády natřít v barvách ukrajinské vlajky

Autor: pom, ČTK - 
3. března 2022
10:51

„Zlepšit výhled“ ruské ambasádě se rozhodla Praha ve spolupráci s Technickou správou komunikací (TSK)  - zábradlí na mostě v Korunovační ulici v pražské Bubenči, kam jde z ruského velvyslanectví vidět, nechala jako gesto solidarity s válkou zmítanou Ukrajinou a na protest proti ruské invazi přemalovat do barev ukrajinské vlajky. 

Na mostek, který stojí v Korunovační ulici v Praze 6 a vede nad Buštěhradskou dráhou, jde z oken ruské ambasády přímo vidět. „Na místě je podle pracantů úžasná atmosféra a něco takového prý ještě nezažili. Řidičky a řidiči přibržďují a z okna volají, že to je skvělé. Nebo zvedají palce z otevřených okýnek a troubí. Pěší si to fotí a říkají kolegům slova díků a chválí jejich práci,“ popsal atmosféru na místě náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) s tím, že se jedná o symbolické gesto, stejně jako vlaječky na tramvajích a autobusech, s nimiž v současných dnech jezdí vozy pražského Dopravního podniku.

Ukrajinci mají také od pondělí v Praze MHD zdarma, stačí, když se prokážou ukrajinským pasem. „S TSK vytipováváme okrajová méně obsazená parkoviště pro parkování zdarma. Dali jsme Ukrajincům a Ukrajinkám v DPP mimořádné odměny a zadali jsme vedení, aby se připravili na poválečnou pomoc sesterským dopravním podnikům na Ukrajině. Už teď hledáme autobusy a tramvaje, které tam pošleme,“ dodal Scheinherr. 

Radnice Prahy 6 v pondělí navrhla magistrátu přejmenovat část Korunovační ulice na svém území na Ukrajinských hrdinů a mostu přes železnici po ukrajinském ženistovi Vitalii Skakunovi. Místní názvy schvaluje magistrátní místopisná komise a následně rada hlavního města. Vedení Prahy před dvěma lety přejmenovalo náměstí Pod Kaštany před ruskou ambasádou na náměstí Borise Němcova. Rozhodnutí pojmenovat prostranství po zavražděném ruském opozičním politikovi byla podle radních politickým gestem vůči Moskvě a vyjádřením solidarity s ruskou opozicí a hnutím za lidská práva.

Video  Invaze sílí, firmy hlásí Rusku konec a Čečenci zneškodněni  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters, ČTK
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa