Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Zvířata děsí exploze, šest zaměstnanců odešlo do války.“ Zoo Praha pomáhá spřáteleným zoo na Ukrajině

Autor: pom - 
3. března 2022
10:28

Pražská zoologická zahrada pomáhá svým spřáteleným zoo na Ukrajině, které se ze dne na den ocitly ve válce. Vytvořila speciální podúčet sbírkového konta, na nějž mohou lidé přispívat právě na pomoc zoologickým zahradám na Ukrajině. Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek také pravidelně informuje o situaci v tamních zoo. „Naše zoologická zahrada funguje, i když podmínky se velmi ztížily. Máme rezervu píce, ale nejsložitější situace je s masem. Máme maso na čtyři dny. Šest našich zaměstnanců odešlo do války,“ uvedla ve čtvrtek ráno zoologická zahrada v Mykolajivu, jež leží nedaleko okupovaného Chersonu na jihu země.

„Ukrajinské zoologické zahrady budou dříve nebo později potřebovat finanční podporu. Proto jsme se v Zoo Praha rozhodli vytvořit speciální podúčet našeho sbírkového konta ,Pomáháme jim přežít',“ uvedl Miroslav Bobek v pondělí na facebooku.

Ředitel zároveň informuje o situaci v zoologických zahrádach ve válkou zmítaných ukrajinských městech. „Každým dnem je situace stále napjatější, ozývají se výbuchy, je vyhlášen letecký poplach. Ale mykolajivská zoo funguje, o zvířata se staráme, jsou krmena. Vydržíme až do konce,“ uvedla mykolajevská zoo ve středu. O den později informovala, že nejsložitější je situace s masem. „Máme maso na čtyři dny. Šest našich zaměstnanců odešlo do války.“ Mykolajiv leží na jihu země jen 70 km od přístavního města Cherson, které podle jeho starosty padlo v uplynulých hodinách do rukou Rusů.

„Zvířata jsou vyděšená“

Drží se i kyjevská zoo. „Zvířata jsou z hlasitých zvuků explozí vyděšená, ale veterináři jejich stav neustále monitorují. Hodně se nás ptáte na Tonyho - jedinou gorilu na Ukrajině. Je teď ve vnitřním výběhu Ostrova zvířat. Snažíme se s ním komunikovat co nejvíc to jde, protože mu chybějí návštěvníci. Jeho fyzická kondice je v normálu,“ informovala zoo v pondělí.

„Prosíme, nešiřte fake news o kyjevské zoo. Kyjevská zoo v současnosti nepotřebuje pomoc od občanů. Personál je na svém místě a pracuje 24 hodin denně. Zvířata dostávají krmení i nezbytnou péči. Máme elektřinu, teplo i vodu. Děkujeme všem, kteří se o nás zajímají,“ uvedl ve středu na fqacebooku její ředitel Kyrylo Trantin. 

Vstup za korunu

Zoo Praha nabídla ukrajinským ženám i dětem vstup za symbolickou jednu korunu. Stačí jim prokázat se ukrajinským pasem nebo občanským průkazem. Tímto krokem chce přispět k tomu, aby mohly alespoň na chvíli pozapomenout na hrůzy války ve své vlasti. Zoo na sociálních sítích zveřejnila také výzvu, v níž hledá průvodce schopné výkladu v ukrajinštině.

„Dále Zoo Praha připravuje pomoc pro rodiny ukrajinských zaměstnanců firem, které působí v jejím areálu. Až to bude možné, podpoří rovněž ukrajinské zoologické zahrady postižené ruskou agresí,“ informoval na twitteru primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti).

Pražská zoologická zahrada už také minulý čtvrtek, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu, pozastavila členství v Euroasijské regionální asociaci zoo a akvárií (EARAZA). V Moskvě sídlící organizace funguje jako sdružení zařízení tohoto typu z někdejšího východního bloku.

„Jsme součástí Evropy a za nynější situace nevidíme smysl ve spolupráci v rámci organizace, která je pod ruským vlivem,“ vysvětlil toto rozhodnutí ředitel Bobek. EARAZA, která byla založena v roce 1994, má podle údajů na svém webu přes stovku členů, zejména ze zemí někdejšího Sovětského svazu. Pražská zoo je členem Světové asociace zoologických zahrad a akvárií.

Video  Invaze sílí, firmy hlásí Rusku konec a Čečenci zneškodněni  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters, ČTK
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa