Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Google jde na ruku Putinovi: Zablokoval svobodné rádio, smazal tisíce příspěvků o invazi

Aktualizováno -
2. března 2022
14:47
Autor: ČTK, red - 
2. března 2022
11:30

Společnost Google včetně dceřinného Youtube zablokovala vysílání liberální rozhlasové stanice Echo Moskvy. Internetový gigant tak kopíruje kroky ruského Kremlu - ten zablokoval stránky Echa v úterý večer. Google navíc smazal tisíce recenzí u ruských podniků z posledního týdne. Lidé z celého světa se jimi snažili informovat běžné Rusy o dění na Ukrajině. Příspěvky doprovázeli fotkami. Firma ale přestala své službě Google News zobrazovat i některá prokremelská média.

Ruská generální prokuratura uvedla, že Echo Moskvy a televize Dožď na svých internetových stránkách zveřejnily „materiály s výzvami k extremistickým aktivitám a lživé zprávy o postupu ruské armády“ na Ukrajině. Venediktov uvedl, že obvinění prokuratury „nevycházejí z žádných příkladů, z žádných důkazů, jsou neopodstatněná a znamenají urážku novinářů a občanů v Rusku“. Dodal, že stanice se proti rozhodnutí bude bránit u soudu. „Vidíme v tom... zavádění cenzury, což přímo zakazuje ruská ústava,“ řekl jeden z nejznámějších ruských žurnalistů.

12:42
Dnes

Toto jsou orientační odhady bojových ztrát Ruska k dnešnímu dni, uvedly Ozbrojené síly Ukrajiny.

11:22
Dnes
!

Královéhradecká policie s ukrajinskými kolegy zlikvidovala česko-ukrajinský gang falešných bankéřů, který je podezřelý ze stovek telefonických podvodů se škodou v desítkách milionů korun. V Česku a na Ukrajině policisté minulý týden zadrželi 40 lidí.

11:21
Dnes

K útoku ve Smolenské oblasti se dnes přihlásila ukrajinská tajná služba SBU. Zdroje médií uvedly, že firma Rosněfť přišla o dvě skladovací a čerpací základny, ve kterých se nacházelo 26.000 metrů krychlových paliva. Útok podle nich způsobil rozsáhlý požár, kvůli kterému se museli evakuovat zaměstnanci.

„Tato zařízení jsou a zůstanou našimi legitimními cíli,“ citovala agentura Reuters zdroje z SBU, podle kterých tato infrastruktura zajišťuje palivo pro ruskou armádu na Ukrajině.

Zobrazit celý online

Putinovi nahrává i Google. Firma včetně dceřinného Youtube zablokovala právě i Echo Moskvy. „Včera, když nás ruská generální prokuratura odpojila od vysílání a webu, Google současně zablokoval náš kanál YouTube v Evropě jako spojený s Gazpromem,” řekl její šéfredaktor Aleksey Venediktov.

Asociace online vydavatelů v Česku Google vyzvala, aby obsah Echo Moskva přestala blokovat.

Za neakceptovatelnou označil blokaci také předseda správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu a místopředsedou správní rady Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Michal Klíma.

Stopka i pro některá státní média

Firma přestala ve své službě Google News (Zprávy Google) zobrazovat weby médií financované ruským státem. Platí to mimo jiné pro televizi RT, zpravodajský server Sputnik nebo pro tiskovou agenturu TASS.  Odstranění ruských zdrojů informací platí globálně i pro další platformy, ve kterých se zobrazuje zpravodajství. V úterý také Google zablokoval na videoserveru YouTube v Evropě kanály spojené s televizí RT nebo webem Sputnik, označovaným za dezinformační. Blokuje také mobilní aplikace spojené s RT a Sputnikem z obchodu Google Play v celé Evropě.

Google také podle vyjádření prezidenta pro světové záležitosti Kenta Walkera pracuje na tom, aby omezil doporučování, pozastavil možnost zpeněžování a omezil i dosah takového obsahu, který produkují média financovaná ruským státem.

Ruské vedení a oficiální ruská média nazývají ruský útok na západního souseda „speciální vojenskou operací“ na Ukrajině. AP podotýká, že nezávislá média čelí v Rusku stále většímu tlaku, který se ještě vystupňoval po čtvrtečním útoku ruských vojsk na Ukrajinu. Ruské úřady vyhrožují nezávislým médiím uzavřením, pokud nebudou dodržovat oficiální zpravodajskou linii a budou o ruském útoku informovat jako o „invazi“ nebo „válce“.

Google smazal recenze upozorňující na válku

U ruských restauračních podniků se na serverech Googlu v minulých dnech objevovaly nové a nové „recenze“. Skrz ty se lidé ze západních zemí snažili informovat ruské občany, kteří se často jinak nemohou dostat k nezmanipulovaným informacím, o válce na Ukrajině. K příspěvkům připojovali také fotografie z válkou zmítaných měst. Všechny nové recenze z posledního týdne ale společnost Google smazala.

Ve svém příspěvku na to upozornil uživatel twitteru.

Google, který je spolu s Facebookem označován za největší světové šiřitele dezinformací, se do centra pozornosti v uplynulých letech dostává i v Česku. Především kvůli dlouhodobé kritice, že tu neodvádí žádné daně. Oficiálně přiznává tržby kolem 300 milionů korun, do státní kasy pak odvádí v průměru necelých deset milionů. Většina finančních transakcí totiž putuje přes Irsko.

Google se zároveň angažuje v mnoha mediálních projektech, kontrakty s ním podle webu Mediář.cz mají uzavřeny například Echo24.cz, Forum 24, vydavatelství Economia (mj. Respekt, Hospodářské noviny, aktualne.cz) nebo Deník N. Šéfkou české pobočky Google je Taťána le Moigne, kterou Hospodářské noviny nebo Forbes ve svých žebříčcích pravidelně označují za jednu z nejvlivnějších žen Česka.

Video  Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát?  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa