Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nedožité narozeniny znásilněné Nely Moravcové (†31): Přátelé ji připomenou knihou!

Autor: lc - 
17. března 2024
05:00

Když před necelými dvěma lety přišla šokující zpráva, že náhle zemřela fotografka a malířka Nela Moravcová (†31), bylo to obrovské překvapení. Jen několik měsíců před odchodem po krátké a intenzivní nemoci totiž Nela otevřeně hovořila o svém bolestném životním příběhu. Byla brutálně znásilněna, útok agresora málem nepřežila…Její přátelé teď o statečné bojovnici chystají velkou vzpomínkovou knihu!

Nela Moravcová prožila brutální utrpení, kdy ji v roce 2017 v pražských Holešovicích znásilnil a téměř umučil soused.  „Buď zticha – chci si jen popovídat,“ vzpomínala Nela na jeho slova. Přiznala, že věděla, co se stane, až se zavřou dveře do bytu. „V době, kdy mě znásilňoval pěstí do obou intimních otvorů, kde jsem měla i řezné rány nožem, kdy mě mlátil a škrtil hlava nehlava, tak jsem si stále opakovala ,Nelo, ještě ne… ještě nemůžeš odejít, ještě jsi tu nesplnila vše, co potřebuješ.' Myslela jsem na svoji mámu, na svého tehdejšího snoubence, že jim nemůžu říct sbohem a obejmout je,“ popsala veřejně dramatické chvíle z domu v pražských Holešovicích.

Z traumatické zkušenosti se nedokázala sama dostat, proto se pokusila o sebevraždu skokem z okna. Po nešťastném pokusu skončila na vozíčku. Blesk.cz její příběh dlouhodobě sledoval. Také díky němu se Nele podařilo na sbírkové platformě Donio vybrat v rámci její sbírky několik set tisíc korun na to, aby si po následcích pokusu o sebevraždu mohla dovolit nákladné rehabilitace.

Díky nim se naplno vracela do plnohodnotného života, získala i vlastní bydlení. Po všem trápení, po všech traumatech, kterými si prošla a které by si nezasloužil nikdo. Vzdor jim tu byla pro druhé, a když to bylo v jejích silách, snažila se pomáhat.

22. dubna uplynou už dva roky od její nečekané smrti. Odkaz Nely ale žije dál. Nadaná fotografka a malířka, která před svou smrtí nosila v hlavě hned několik silných projektů, se dočká vlastní knihy. O plánech na její vznik ostatně už dříve sama hovořila s Bleskem. „Každá z kapitol je zamýšlena tak, abych tím mohla tomu, kdo ji bude číst, pomoci. Pomoc druhým je prioritní," vyprávěla Nela v září v roce 2021.

Své vysněné knihy se nakonec přece jen dočká, byť vyjde posmrtně k jejím nedožitým 33. narozeninám. „Jsme skupina přátel a pozůstalých a vydáváme knihu Nely Moravcové. Chceme jí věnovat dárek, který už si sama dát nestihla. Po dvou letech třídění materiálů a textů se blížíme k cíli. Bude i kampaň na Hithitu,“ píší na instagramu příznivci zesnulé Nely. Právě platforma Hithit zřejmě bude pro vydání knihy klíčová, protože na její vznik budou moci přispět samotní fanoušci.

 

Video  Kde skončí milióny pro zneužívanou Aničku? Matka od ní dala ruce.  - Bára Holá
Video se připravuje ...

 

Uživatel_5650027 ( 17. března 2024 18:03 )

Oprava: " mají rodiny"; zajímavá"

Uživatel_5650027 ( 17. března 2024 18:02 )

Věřím, že to zrůdné cosi má vězení PEKLO! Muklové mají své zákony. Obzvláště ti, co jsou odsouzeni na doživotí! Makí rodiny, ženy a dcery...a bachaři také...tenhle bude v hierarchii na nejspodnějším patře...pokud žije... Nedávno jsem četla o knize vězně..zakímavá(což zkusit udělat rozhovor s autorem a jeho názor na tuto kauzu)

veselabublinka ( 17. března 2024 17:27 )

Nemám slov, chudák holka.

Ford Henry ( 17. března 2024 14:23 )

Podle těch čmáranic co si udělala na těle ukazuje že nebyla úplně standardní v myšlení a tak to vede k přesvědčení že jako obvykle se podává jen co se hodí.

Uživatel_5634767 ( 17. března 2024 13:40 )

A opět lidi drží hubu!! Ta zrůda co jí to udělala měla bez soudu dostat okamžitě trest smrti ale před tím ho mučit jako on jí!!!Ten kdo zrušil trest smrti, tomu přeji aby se to stalo v jeho rodině!!! A lidi dokud za vše špatné nevyrazí třeba denně stávkovat,tak se nic nemůže změnit,kdy už to češi pochopí???????? A když ho nezabít, tak alespoň uříznout genetálie aby už nemohl škodit a dát ho na těžké nucené práce!!! Jednoduché věci jsou v Česku nesplnitelné. Proč to v jiných státech jde a v Česku ne????

Zobrazit celou diskusi