Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Na pomoc Ukrajině vyrazila s foťákem i Nela Moravcová: Serhij se bojí o sestru ukrytou v charkovském metru!

Autor: lc - 
4. března 2022
14:30

Nelu Moravcovou (30) většina lidí zná jako znásilněnou a málem zavražděnou ženu, která se s krutou tragédií ve svém životě dlouho nemohla vyrovnat, a proto skočila z okna. Pokus o sebevraždu přežila, skončila ale na vozíčku. Málokdo však ví, že Nela také skvěle fotí. A svými fotografiemi se teď rozhodla pomoci!

„Jako většina z nás jsem hluboce zasažena tím, co se momentálně na Ukrajině děje, a je mi z toho strašně smutno. Mám kamarády z Ukrajiny a od středy je nálada napjatá. Obdržela jsem telefonáty, jak moc se bojí,“ vypráví Nela, která se rozhodla zapojit do pomoci tak, jak umí.

„Plánuji realizaci projektu »Ukrajina srdcem«, kdy budu fotit Ukrajince žijící v Praze v jejich autentickém prostředí u nich doma,“ vysvětluje mladá žena. Vzniknou tak fotografie, které budou vystaveny ve veřejném prostoru. Jejich dražba poté poputuje na pomoc Ukrajině zasažené válkou. 

Jedním z prvních vyfocených je Ukrajinec Serhij, který žije v Česku, na Ukrajině ale má rodinu. „V Charkově bydlí moje sestřenice, už několik dní žije v metru, stresuje se a neví, co má dělat. Pořád jí píšu a snažím se zachránit náladu, aby byla v klidu," popsal Serhij.

Seš fňukna, vzkázali jí

Ačkoli se Nela po své děsivé životní zkušenosti, kdy byla napadena, znásilněna a málem ubita k smrti svým sousedem v pražských Holešovicích, snaží postavit na vlastní nohy, neustále je terčem nenávistných komentářů. Například kvůli dobročinné sbírce, která probíhá na její drahé, ale účinné rehabilitace. Právě ty by jí měly pomoci postavit se zpátky na nohy.

„Je vidět, že je ti najednou dobře…co? Na předchozích stories jsi brečela, a teď když se penízky asi sypou, tak to máš radost, co? Seš fňukna! Proto jsi skočila, co? Abys mohla žebrat na IG,“ objevil se na Nelině sociální síti nenávistný komentář, který ji velmi zranil. „Chtěla bych ukázat, že jen nestojím s nataženou rukou, ale snažím se pomáhat alespoň způsobem, který zvládnu,“ dodává Nela.

Generál Pavel pro Blesk o invazi na Ukrajinu: Západ selhal, Putin se sarkasticky směje.

Video  Generál Pavel pro Blesk o invazi na Ukrajinu: Západ selhal, Putin se sarkasticky směje  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa