Nela Moravcová se před časem odhodlala veřejně sdílet svůj bolestný příběh, kdy byla v roce 2017 v pražských Holešovicích znásilněna a málem ubita k smrti sousedem. Na pomoc mladé ženě loni proběhla sbírka na dobročinné platformě Donio, která jí pomohla k pronájmu bezbariérového bydlení. Teď Nela otevřela druhou, která má pomoci vybrat na nákladné, ale účinné rehabilitace. Měsíc intenzivního cvičení vyjde na 130 tisíc.

Měla bys být na psychiatrii...

Mladé ženě však zavařilo přiznání na sociálních sítích, že kvůli zanedbané psychoterapii ke konci loňského roku spolykala prášky. „Nechceš začít dělat něco konstruktivního, na místo toho, aby ses pořád litovala a snažila se v lidech vyvolat lítost? Jsou lidé, kteří jsou na tom daleko hůře a jsou silní. Bohužel problém je, že ty jsi psychicky labilní člověk, co by měl být umístěn na psychiatrii,“ napsal Nele po vyhlášení další sbírky jeden komentující.

A přidala se i jiná žena: „Proč pořád chceš velké peníze, když máš invalidní důchod III. stupně jistý, peníze z interview, měla jsi skoro tři miliony z té první sbírky, tudíž máš jisté bydlení na X měsíců.“

Komentáře, které Nele na sociální sítí přicházejí.
Autor: archiv Nely Moravcové

Nefňukám a neležím jen v posteli

Nela Moravcová teď také hojně slýchává, že se jen lituje a má dělat něco smysluplného. „Myslím, že zrovna moc nefňukám, byla a jsem statečná. Sama si někdy říkám, jak jsem to všechno zvládla. A není to litování, ale hodnocení situace. Kromě vozíčkářů a handicapovaných nikdo neví, jak namáhavé je přesunout se xkrát denně z vozíku do postele, protože po nějaké době sezení vás děsně bolí zadek,“ reaguje na komentáře Nela, která ukázala i děsivé a bolestivé otlaky.

Mladá žena se snaží být činorodá podle svých možností. Znovu se vrhla na focení portrétů a módní fotografie a do malování. „Mrzí mě a vždycky bude, že si ostatní myslí, že nic nedělám a jen ležím v posteli a čekám, až mi lidi pošlou peníze,“ přemýšlí.

Vidíte jen střípky...

Sama si je ale moc dobře vědoma, že její zdravotní stav stojí a padá na pravidelných intenzivních rehabilitacích. „Já vím, že se se sbírkou opakuju, protože to za mě nikdo neudělá a nikdo za mě chodit nezačne. Bojuju a nikdy nepřestanu, ale bez fyzioterapeutů a kliniky toho silou vůle nedosáhnu,“ přiznává Nela.

Mladá žena také přidává vysvětlení, proč její cesta k uzdravení rozhodně není a nebude snadná. „Byla jsem brutálně znásilněná a málem zavražděná svým sousedem. Musím s tím žít, nikdy na to nezapomenu, to prostě nejde. Je to démon v podobě posttraumatického stresu, který mě občas dohání k slzám. Vidíte jen střípky, co sdílím, ale nikdo z vás si asi nedokáže představit, jak mi asi je," vzkazuje.

Podpora od »Rosse« z Přátel

V její snaze ji nově podporuje i herec a dabér Rosse z kultovního seriálu Přátelé Daniel Rous.  „Poznal jsem Nelu osobně. Je to velmi citlivá a empatická bytost, která poté, co zažila, prochází trnitou cestou znovunalezení sebe sama a smyslu bytí. Nikdo z nás si to asi neumíme ani pořádně představit. Můžeme se o to jen snažit a i to může být dost traumatizující. Natož to zažít na vlastní kůži. Tak jestli má v tomhle podivném, materiálním světě něco smysl, pak pomoc bližnímu,“ popsal Rous.

Sexuální predátor si hledá hodnou oběť. „Důležité je se ozvat," říká expertka na sebeobranu.

Video
Video se připravuje ...

Sexuální predátor si hledá hodnou oběť. „Důležité je se ozvat," říká expertka na sebeobranu Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
20 fotografií