Nela Moravcová se před časem odhodlala veřejně sdílet svůj bolestný příběh, kdy byla v roce 2017 v pražských Holešovicích znásilněna a málem ubita k smrti sousedem. „Říkala jsem si, že když jsem přežila tuto událost, už mě nic nezlomí. Ale opak byl pravdou. Dostavil se posttraumatický syndrom, který se přehoupl v těžkou mentální anorexii. Nejen kvůli zanedbané psychoterapii jsem o dva roky později skočila ze čtvrtého patra,“ vysvětluje Nela, která přežila, pro její tělo a pánev byl ale skok naprosto devastační.

„Byla jsem hospitalizovaná dlouhé měsíce na Septické ortopedii, lékaři se však zaměřovali výhradně na podávaná antibiotika a dle jiných odborníků na nevhodně řešenou stabilizaci pánve. Naprosto opomenuta ale byla jakákoliv fyzioterapie, což bohužel vedlo k tomu, že rozhýbat tělo je nyní těžší, než kdyby se s ním po celou dobu pracovalo,“ popisuje Nela.

Hrozí operace achillovek

Pro mladou ženu před několika měsíci vznikla sbírka, která pomohla k vysněnému bezbariérovému bydlení. To už Nela má, a tak se teď rozhodla posunout o další krok dál. Už loni začala s intenzivními rehabilitacemi a bylo jí řečeno, že s aktivní a dlouhodobou fyzioterapií společně s lokomatem, což je přístroj, který simuluje pohyb chůze, se opět zhruba za rok postaví na své nohy.

„Sice s pomocí ortéz nebo chodítka, ale budu schopná být zase v jiné poloze než vleže. Vím, že se asi nevyhnu ani operaci achillových šlach, ale věřím, že se na své nohy sama postavím,“ je přesvědčena Nela, které má pomoci nová sbírka na dobročinné platformě Donio.

Bez cvičení není naděje

Podle primářky Neurorehabilitační kliniky Axon, kam Nela dochází, Jarmily Zipsterové je prognóza jasná. „Bez cvičení nemá Nela prakticky žádnou naději na chůzi. Nerehabilitovat by neznamenalo pouze zhoršení zdravotního stavu, ale také žít každý den v bolesti. Nela má potenciál, který jsem viděla už během vyšetření. Čeká nás ale dost práce. Terapie bude probíhat ve schématu: 4 týdny intenzivního cvičení, a to 4 h denně,“ popsala Zipsterová.

Takové cvičení je ovšem finančně velmi náročné. „Bohužel i na takto nutnou a zásadní věc pojišťovna nic nepřispívá a měsíc na klinice stojí cca 130 tisíc. Je to strašně moc peněz, ale bez nich není šance, ani při vší vůli, kterou mám, abych ty vytoužené kroky udělala,“ dodává Nela, která věří, že se peníze na dlouhodobé cvičení podaří vybrat.

O čem se mlčí: Domácí násilí

Video
Video se připravuje ...

O čem se mlčí - Domácí násilí Videohub

Fotogalerie
21 fotografií