Kamila si bulku nahmatala loni v únoru. „Šla jsem na pravidelnou kontrolu na gynekologii, kde mi doktor řekl, že je to stoprocentně tukový útvar a není důvod mě někam posílat. Po měsíci jsem byla i u své obvodní lékařky, která řekla to samé,“ popisuje začátky nemoci mladá žena, kterou slova odborníků nejprve uklidnila. 

Pak ji ale bulka začala bolet a od gynekologa si tedy sama vyžádala žádanku na sonografii. „Tam se v červenci zjistil útvar i ve druhém prsu. Následoval mamograf, biopsie a diagnóza,“ vzpomíná na těžké chvíle Kamila, která se léčí v Masarykově onkologickém ústavu v Brně.

16 chemoterapií-  a co dál?

Za sebou má aktuálně šestnáct chemoterapií, které právě ukončila. „Když mi dokapala poslední infuze, byl to pořádný nával emocí. Spadl mi ze srdce strašný kámen,“ přiznává.

Počátky léčby ovšem byly plné nejistoty a otázek. Zdravotnický personál ale zkušeně pomohl.  „Sestřička byla zlatá a vše mi postupně vysvětlovala. Byl to takový můj anděl strážný, který mě tím provedl. Samozřejmě v tu dobu jsem už věděla i o vedlejších účincích chemoterapií, ze kterých jsem měla opravu strach,“ vzpomíná.

Smutek ze ztráty vlasů

Třináctý den od první chemoterapie Kamile začaly padat vlasy. Tento moment byl pro ni zatím jeden z nejhorších. „Každý vám říká: neboj, vlasy dorostou, ale nikdo si to nedokáže představit, dokud se s tím nemusí potkat. Já vím, že vlasy dorostou. Ale v ten moment to pro mě byla ztráta sama sebe a najednou se objevil někdo úplně jiný! Paradoxně tuhle holku mám teď radši. I když bez vlasů, tak daleko silnější a odhodlanější, než kdy dříve,“ přemýšlí Kamila.

Silně nepříjemná byla i injekce na podporu bílých krvinek, kterou si měla aplikovat. „Tato injekce mě odrovnala daleko víc než chemo. Po aplikaci můžete mít chřipkové příznaky: bolest kloubů, horečky, zimnice, třesavku,“ vypočítává mladá žena. K dalším nepříjemným účinkům léčby patřila i kovová pachuť v ústech nebo častá únava a vyčerpání.

Přijde i o prsa

V současnosti Kamilu, kterou po celou dobu léčby velmi podporuje přítel Jirka, čeká oboustranná mastektomie, tedy odstranění ňader. V budoucnu Kamila doufá v plastiku prsou a hlavně věří, že rakovina se už nevrátí.

Blog Onkoholka

Když onemocněla, začala Kamila psát blog Onkoholka, jehož smyslem bylo pomoci další ženám. „Doufám, že můj životní příběh bude inspirací nejen pro ženy podobně postižené touto zákeřnou nemocí, ale i pro ostatní, kteří si myslí, že se jich tato nemoc netýká,“ dodává.

Podívejte se, jak správně provádět samovyšetření prsu.

Video
Video se připravuje ...

Video: Jak provádět samovyšetření prsu CNN

Fotogalerie
8 fotografií