Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nelu v bytě hodinu znásilňoval a trýznil psychopat Meindl: Svůj děsivý příběh vypráví včetně otřesných detailů

Autor: VaB - 
11. srpna 2021
05:00

Už jsou to čtyři roky od doby, co si Nela Moravcová prošla nezapomenutelným a extrémně děsivým „zážitkem“. Psychopat Jiří Meindl ji u ní doma více než hodinu znásilňoval, bil, trýznil a řezal. Z inferna ji zachránili až policisté. Nesly se s ní ale psychické problémy, které vyeskalovaly až do takové míry, že se rozhodla vyskočit z okna. Teď vypráví svůj děsivý příběh, a to včetně otřesných detailů.

Bylo úterý, 28. listopadu roku 2017. Do té doby ničím nerušený den, jenže to se pak jedním stisknutím zvonku u dveří změnilo. Na byt Nely Moravcové zvonil Jiří Meindl s tím, že jí jde vrátit peníze za svého partnera.

Uvěřila mu, neměla důvod ho z něčeho podezírat. Během vteřiny se vše změnilo v drama, stál jí náhle za zády a pod krkem jí tiskl 21 centimetrů dlouhý nůž. „Buď zticha – chci si jen popovídat,“ vzpomíná si Nela na jeho slova. Přiznává, že věděla, co se stane, až se zavřou dveře do bytu.

„V době, kdy mě znásilňoval pěstí do obou intimních otvorů, kde jsem měla i řezné rány nožem, kdy mě mlátil a škrtil hlava nehlava, tak jsem si stále opakovala ,Nelo, ještě ne… ještě nemůžeš odejít, ještě jsi tu nesplnila vše, co potřebuješ.' Myslela jsem na svoji mámu, na svého tehdejšího snoubence, že jim nemůžu říct sbohem a obejmout je,“ popisuje dramatické chvíle z domu v pražských Holešovicích.

Snažila se celou dobu bojovat, volala o pomoc. Pak přijelo několik hlídek policie, vykopli dveře, dívku z rukou šílence vytrhli a zachránili ji. Meindl se ještě snažil před policisty podle informací Blesku vyskočit z okna, to se mu ale nepovedlo a s patřičnou razancí byl strážci zákona zadržen. „Bojovala jsem. Až policie, která byla na místě činu, mi později sdělila, že přesně toto mi umožnilo přežít. Bezprostředně jsem byla převezena na ARO do Vojenské nemocnice, a když mě podruhé probudili z umělého spánku, napsala jsem na papír rodině ,Zůstaňte silní',“ dodává Nela, které je dnes už 30 let. Podstoupila celkem sedmnáct operací. 

Posttraumatický stres

Meindl byl na místě zatčen a k ohavnému činu se i doznal. Za sebou má už několik vážných deliktů. Českobudějovický soud ho před mnoha lety odsoudil ke čtyřletému trestu vězení za znásilnění mladistvé dívky ve vlaku, kterou si tam vyhlédl. V base byl i za to, že napadl majitele restaurace. Jako mladistvý si prošel pěstounskou péčí a výchovným ústavem. V Holešovicích pracoval načerno jako kuchař.

Odborníci čin, který spáchal na mladé ženě v Holešovicích, označili za velmi traumatický, a to i vzhledem k tomu, jak je Nela mladá a že byla po celou dobu při vědomí. Ve vězení stráví 20 let, poškozené by měl zaplatit 1,5 milionu korun. Částku ale Nela nikdy neuvidí, Meindl nic nemá a ve vězení nepracuje.

„O peníze by mi nešlo, důležité pro mě bylo se přes toto trauma dostat a žít dále svůj život. Chvíli to vypadalo, že mám vyhráno… ale posttraumatický stres mě dohnal,“ vypráví s tím, že vše vyeskalovalo v roce 2019. V prosinci ji stres dohnal k tomu, že vyskočila z okna ve 4. patře. „Nevěděla jsem, co mám jiného dělat, komu se svěřit, jak si pomoci, i když jsem se snažila a dělala jsem pro to úplně všechno. Výčet zranění byl obrovský. Lékaři dokonce tvrdili, že nepřežiji první operaci, poté druhou, třetí,“ dodává.  

Zranění byla vážná – natržené vnitřní orgány, velké krvácení do břicha, zlomená páteř na dvou místech a rozdrcená pánev. V nemocnici strávila rok, bolesti byly tak velké, že chtěla už jen spát. „Bylo to v covidové době, takže jsem byla celou dobu sama. Až jsem se jednoho dne rozhodla, že o tom napíši knížku. Že chci sdílet svůj příběh. Že chci pomoci ostatním, co se nachází v podobné nebo stejné situaci. Že chci opět žít. A plnit si sny,“ popisuje své cíle.

Potřebuje vaši pomoc

Nela bohužel nemá dostatek financí na to, aby si mohla každodenní život ulehčit, je totiž upoutána na invalidní vozík a na lůžko. Přála by si skrze Donio.cz vybrat peníze na pronájem bezbariérového bytu a jeho vybavení. „Takový, jaký jsem chtěla vždy mít. Světlý, minimalistický, s uměním od svých kamarádů na zdech, se stropem v ložnici vymalovaným jako nebe. S možností výtahu. S dostatkem místa, abych za pár let na svět mohla přivést miminko… S tím, že pokud se nám to společně podaří, bude toto místo zahrnuto láskou a pocitem naprostého vděku,“ popisuje své sny.

Skok z okna s odstupem času popisuje jako chybu, o které ví. „Ale za to, jak mi bylo ublíženo, opravdu nemohu,“ dodává.

Všechny prosí o pomoc, aby mohla najít klid v duši i přes traumatizující zážitek, kterým si prošla. Peníze ze sbírky budou použity na bezbariérový byt, nájem, fyzioterapie a psychoterapie, případně na zakoupení lepšího vozíku pro usnadnění mobility. Mladou ženu, která si prošla peklem, aniž by sama chtěla, můžete podpořit zde.