Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Posun v kauze vězeňské vzpoury Bělušicích: Policie navrhla obžalovat dva vězně!

Autor: ČTK - 
4. května 2021
17:29

Dva muže (33, 44) z Kladna policie navrhla obžalovat kvůli vzpouře vězňů v Bělušicích na Mostecku, k níž došlo na přelomu října a listopadu 2020. Posun v případu v úterý potvrdila mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková České televizi.

Protesty vězňů tehdy údajně vyvolaly nepodložené informace o šíření nemoci covid-19 v zařízení. Mužům hrozí za trestný čin vzpoury zvýšení trestů o tři až deset let.

„V průběhu posledního dubnového týdne policie uzavřela vyšetřování a podala na státní zastupitelství návrh na obžalobu dvou obviněných,“ potvrdila Světláková.

Protestů se účastnilo nejprve 200 vězňů, další den se k nim připojily další dvě stovky. Na místě tehdy zasahovala policie, která uzavřela přístupové trasy k věznici včetně obce Bělušice. Policisté údajně do obce nepouštěli nikoho kromě místních a dozorců z věznice.

Oba obvinění muži podle policistů v areálu věznice svým jednáním porušili základní povinnosti, jež jim ukládá zákon o výkonu trestu odnětí svobody. Vězni jsou s povinnostmi seznamováni při nástupu do výkonu trestu.

Věznice Bělušice je věznice s ostrahou a její kapacita je 578 míst, uvádí se na webu Vězeňské služby ČR.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání