Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Útok na naše peněženky: Pražská plynárenská zdražuje o 39 procent, přidá se MND. Chystají se i další?

Autor: T. Belica, J. Kopřiva - 
22. dubna 2022
05:00

Už od dubna platí zákazníci Pražské plynárenské za plyn v průměru o 15,7 procent více. Od 1. června pak společnost ceny »napálí« o dalších 39 procent a od stejného data ceny plynu o zhruba třetinu zvedne i společnost MND! Ani ostatní dodavatelé navíc nevylučují, že se ke zdražení přidají.

„Vzhledem k nadále přetrvávajícímu nepříznivému cenovému vývoji na velkoobchodních trzích, je s účinností od 1. 6. nucena Pražská plynárenská přistoupit u části zákazníků ke zvýšení prodejní ceny zemního plynu, a to celkově v průměru o 39 procent,“ oznámila včera společnost, která dodává energie 425 tisícům odběratelů. Energetická drahota trvá už od loňského roku, a teď ji ještě znásobil ruský vpád na Ukrajinu.

Stovky měsíčně

Zvýšení ceny u Pražské plynárenské se dotkne těch, kteří využívají ceník Standard, popřípadě produkty na něj navázané. Firma počítá s tím, že domácnost, která využívá zemní plyn na vaření v bytě s ročním odběrem 0,4 megawatthodin (MWh), zaplatí navíc 36 korun měsíčně. Celkem 363 korun měsíčně ale bude muset přihodit domácnost, která využívá zemní plyn na vaření a ohřev vody v bytě s ročním odběrem 4 MWh.

Přidá se i MND

U Pražské plynárenské jde o třetí zvednutí cen za posledního půl roku. Ovšem v tomto trendu nezůstane sama. Zdražit plyn i elektřinu od 1. června plánuje i společnost MND, která má skoro 118 tisíc zákazníků. „S ohledem na současnou situaci a pokračující rostoucí ceny komodit musíme reagovat a upravit ceny našich základních ceníků,“ sdělil Blesku Jan Sýkora, šéf marketingu a komunikace firmy.

Co další plynaři?

MND (117 534 zákazníků)

Cena za 1 MWh se od června zvýší u produktu »Plyn z první ruky s 6 % prémií za věrnost« z nynějších 1659 Kč na 2143 Kč (+ 484 Kč/+ 29,2 %).

Z 1765 Kč na 2280 Kč vzroste cena MWh u produktu »Plyn z první ruky«, tedy o 515 Kč, což je 29,2 %.

Innogy (téměř 1,2 milionů odběratelů)

„Innogy zvýšila ceny zemního plynu u základního produktu Standard už v březnu, a to o 19 %. Další zvyšování cen aktuálně nechystáme,“ ujišťuje mluvčí Pavel Grochál.

ČEZ (562 tisíc domácností)

„Ceníky na dobu neurčitou jsme zvedali jednou, a to na přelomu roku, a nadále je držíme na stejných úrovních,“ uvedl mluvčí Roman Gazdík.

Centropol (66 tisíc odběratelů)

„Lze očekávat, že k úpravám cen pro koncové zákazníky dojde, ale v současné době to není aktuální,“ napsala mluvčí Monika Bartošová.

E.ON (zhruba 250 tisíc odběratelů)

„Další zvyšování cen (firma zdražila plyn v lednu o 16 % – pozn. red.) v tuhle chvíli neplánujeme, ale v brzké době ho nemůžeme kvůli vývoji na trhu ani vyloučit,“ uvedla mluvčí Martina Slavíková.

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor: Příští topná sezóna? Plyn za dvojnásobek!

Proč plyn už zase zdražuje?

„Velkoobchodní ceny jsou extrémně vysoké. Dodavatelé trpí tím, si musí půjčovat. Pražské plynárenské se to přímo týká, požádala Prahu o dvoumiliardovou půjčku (rada města půjčku tento týden odsouhlasila – pozn.red). Finančních prostředků je tedy málo a to vede dodavatele k tomu, že nemůžou otálet. Za normálních okolností by mohli zvolnit promítání velkoobchodních cen do těch konečných. Nicméně když jsou takové nároky na likviditu, tak se to musí promítat častěji.“

Zdraží i další dodavatelé?

„Většina dodavatelů vlastně zdražila od loňského podzimu už třikrát. Na začátku té energetické krize se to interpretovalo tak, že šlo o nezodpovědné chování jednoho dodavatele, že Bohemia Energy se nepřipravila a nenakoupila zásoby dopředu. Teď je ale vidět, že problémy s vysokými cenami se nevyhnou ani těm nejzavedenějším.“

O kolik to ještě bude?

„Před další topnou sezónou se zřejmě dočkáme toho, že cenová úroveň u zemního plynu bude ve srovnání s tím, co bylo v předchozím roce, tedy ještě před Bohemia Energy, zhruba na dvojnásobku.“

Má cenu fixovat?

„Fixace je výhodná pro odběratele ve chvíli, kdy ceny energií jsou nízko a tím se podaří oddálit to zdražování. V situaci, kdy jsou ceny permanentně vysoko, by to byla jen obrana proti velice negativnímu výhledu, že ceny budou neustále stoupat.“

Co by mohlo přinést zlom cen?

„V případě plynu jsou jasné geopolitické faktory. Pokud by se podařilo dosáhnout zastavení horké fáze konfliktu na Ukrajině, aspoň dosáhnout nějakého příměří, to by určitě byl velice citelný impuls k poklesu cen. Velká část lidí a organizací s napětím očekává první polovinu května.“

Proč?

Jednak je tam 9. květen, který může být určitý psychologický moment, kdy ruská strana vyhlásí, že jejích cílů bylo dosaženo a nyní je čas na jednání. V 1. polovině května také bude splatnost faktur pro Gazprom za duben. A tam se vlastně ukáže, jestli ten kompromisní návrh (dekret Putina, aby Západ platil za ropu dál v eurech nebo dolarech do Gazprombank a ta je převedla na ruble – pozn. red.), bude fungovat nebo ne. Ale pokud se fyzicky zastaví tok ruského plynu, už to nebude jen o ceně, která vyletí na mnohonásobky. Bude to o zajištění dodávek jako takových.“

Vláda: Pomoci má kotlíková dotace

Další cestou, jak pomoci lidem ohrožených nebo zasažených energetickou chudobou, je podle rezortů práce a životního prostředí zacílit tzv. kotlíkové dotace na nízkopříjmové domácnosti. Pokud mají příjmy do 14 242 korun na hlavu, stát jim pokryje 95 procent nákladů na výměnu. Peníze mohou využít na výměnu nevyhovujících kotlů na dřevo či uhlí za tepelné čerpadlo, kotel na biomasu či plynový kondenzační kotel. Ministerstvo práce také spolu s Úřadem práce vytipovalo zhruba 12 tisíc možných příjemců dotací, které aktivně oslovilo emailem, další lidi pak bude kontaktovat přímo pracovní úřad.

O podporu bude možné si říct do konce srpna, a to od chvíle, kdy daný kraj zveřejní výzvu k podávání žádostí. Pomoc od státu má pokrýt 95 procent nákladů spojených s pořízením nového kotle, ale i tady budou platit omezení. Dotace na pořízení kotle na biomasu bude do výše 130 tisíc korun, na tepelné čerpadlo pak z eráru žadatel dostane maximálně 180 tisíc. A kdo si objednal výměnu kotle do konce dubna, nebo už nový kondenzační kotel má, může získat podporu do 100 tisíc korun.

Video  Petr Fiala v Blesku: O základně USA, pomoci Ukrajincům i rekordním zdražování v Česku  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

verka1 ( 22. dubna 2022 10:12 )

Vafky topení mají lidé vyměnit za jaké topení? Nebo čím mají topit lidé kteří mají starý dům, nezateplený?
Lidé si koupili nový plynový kotel a teď nepoužívat a koupit krb na dřevo.
Dopadneme jak bezdomovci je zahřívá chlast.

77845454 ( 22. dubna 2022 08:56 )

17.) Pokud se jim to podaří, je už jen krůček ke zničení lidí, ke všemu co je napadne, od povinného očkování, přes čipování, pronásledování a teror obyvatelstva. Z Evropy se má stát novodobý koncentrační tábor, kde budou vládnout psychopati a devianti. To je jejich plán. Covid a nyní Ukrajina je jejich zastírací plán, kouřová clona pro to, co plánují s lidmi udělat, k zavedení NWO. Zotročení lidí, zničení národů, promíchání národů, ztráta jakéhokoli majetku, zrušení soukromého vlastnictví, totální moc nad lidmi.
18.) Celá válka na Ukrajině není ve skutečnosti válka Rusko vs. Ukrajina, ale Rusko vs. Soros, Schwab a NWO! Celý tento konflikt byl uměle vyvolán Západem, aby mohli začít naplno NWO.
19.) A kdo to bude skupovat? Ten, kdo to celé vymyslel. Ten, kdo chce zavést NWO. Přece ten, kdo má pod kontrolou 90 % vlád v Evropě. Ten, kdo financoval „sametovou revoluci“, „Majdan“ na Ukrajině. Ten, kdo financoval množství „barevných revolucí“ ve světě. Je to ten samý, kdo se přiznal k financování Čaputové, Zelenského a také Obamy či Bidena. Ten, na koho jsou všude vydány zatykače! Jeho další útoky na měny způsobily neštěstí a tragédie po celém světě. Kolik smrti, sebevražd, obětí přinesly jeho spekulace. Organizované převraty a konflikty. Tím je George Soros!!! Přes své nastrčené firmy skoupí za levný peníz majetky lidí.
Závěr: Každý normální politik pracující pro zemi, ve které žije se snaží zajistit vše pro normální, zdravý a také důstojný život lidí. Nekoná-li tak nebo zjevně jedná pro cizí státní mocnost je to vlastizrádce. Ne hlupák, nebo diletant, ale vlastizrádce!

77845454 ( 22. dubna 2022 08:56 )

10.) Mezitím přijdou statisíce migrantů. Nikdo se o ně dosud nezajímal.
11.) Uvědomte si, že když v médiích nedostává prostor skutečná opozice, nebo alespoň opozitura, je to totalitní cenzura a takovým médiím nelze věřit.
12.) V médiích se často bude uvádět slovo „ÚDAJNE“. Toto slovo se vždy používá při manipulaci při mediální propagandě!!! Slovo „údajně“ bylo nejčastější slovo, když USA a NATO napadly jiné země!
13.) Pokud se někde bude psát, že Rusové mají záměr. Nevěřte tomu. V totalitní společnosti je dopředu vše připraveno a to, co chtějí udělat, potřebují shodit na jiného. Je to vojenská strategie masírování mozků!!!
14.) Za tímto šíleným plánem zlikvidovat, zotročit a promíchat národy tak, aby vznikl nový národ a to národ evropský, bez jakékoli historické identity, jsou Globalisté v čele se Sorosem a Schwabem.
15.) Stačí se podívat na tu masovou hysterii v Německu ve 30. letech. STAČÍ ZAMĚNIT SLOVO ŽID ZA SLOVO RUS a máme to samé teď a tady.
16.) Uvědomte si, že pokud chtějí lidi zotročit, musí úplně vše odtrhnout od Ruska, které vůči tomu bojuje. Postupně chtějí odpojit veškeré energie (plyn, ropu, elektřinu), potraviny (pšenice), bankovní sektor, obchodování, internet a internetové stránky, elektronickou formu komunikace. Bude to novodobá studená válka a zda bude kolem Evropy zeď nebo plot? O tom nepochybuji! Protože koncentrační tábor musí být oplocen, aby z něj lidé nemohli utíkat za svobodou! Budou se ničit památníky, pronásledovat prorusky smýšlejících lidí, pronásledovat bojovníci za pravdu a svobodu. Postupně zruší všechny opoziční strany.

77845454 ( 22. dubna 2022 08:55 )

Proti komu jsou ve skutečnosti namířeny sankce?

1.) Pokud se odpojí elektřina, plyn a ropa nastane kolaps ekonomiky a následně i kolaps společnosti. 90% všech odvětví, včetně domácností, je totiž na elektřinu. Pokud něco z tohoto vypadne, ekonomika okamžitě zkolabuje.
2.) Když podniky nebudou vyrábět, začne velké propouštění s tím přijde obrovská nezaměstnanost.
3.) S nezaměstnaností přijdou lidé o příjem, tím pádem nebudou mít za co nakupovat a jelikož nebude výroba ani za co kupovat, když nebude elektřina a plyn, tak nebude vlastně nic. Všechno se zastaví. Od průmyslu, přes zemědělství, potravinářství, až po domácnosti.
4.) Přijde hladomor. Přijdou sociální nepokoje, rabování, anarchie a možná i občanská válka.
5.) Bez energií se nebude topit a lidé začnou mrznout, čili genocida!
6.) Dokdy se lidé budou držet? Pokud nepřijdou o úspory. Co až dojdou úspory? Začnou prodávat vše, co mají aby přežili. Zlato, domy, chaty, byty, auta. Všechno, co má hodnotu. Časem přijdou o všechno, co vlastnili, jen aby přežili a měli na jídlo.
7.) Když se zastaví výroba, ceny movitého a nemovitého majetku prudce klesnou. Stoupnou ceny potravin a všech energií. POSTUPNĚ, ABY LIDÉ VŮBEC PŘEŽILI, PŘIDOU O CELÝ SVŮJ MAJETEK! Součástí „Velkého resetu“ je, aby lidé přišli o všechen svůj majetek, aby zmizelo soukromé vlastnictví. Všechno budou vlastnit „elity“.
8.) Omezené dodávky energií prudce navýší jejich ceny. Ceny všech komodit závislých na energii zvýší jejich ceny. Čili pokud cena elektřiny půjde vzhůru, půjdou vzhůru i ceny potravin. Když se budou zvyšovat ceny energií bude menší kupní síla obyvatelstva.
9.) Jelikož kapitalistická ekonomika je ekonomika úvěrová, lidé mají úvěry, nemají ani mnoho našetřeno, většina lidí má nemovitosti a auta na úvěr, nebudou mít na splátky, tím pádem, když nebudou splácet o tohle všechno přijdou.

B615 ( 22. dubna 2022 08:36 )

Každý obyčejný Němec musí přispět svým dílem k porážce Ruska! Po vypnutí topení mu tamní politické elity a media doporučují přestat se sprchovat! Marná sláva i k ohřívání vody je potřeba ruský plyn a tak je třeba německým gojům vysvětlit, že sprchování není vlastně potřeba. Již dříve němečtí politici doporučovali Němcům snížit si teplotu v bytě na 15° a vzít si svetr. Vše podle hesla, kdo topení zapíná, podporuje Putina!
Podobné nápady ale zcela zapadají do plánu globálních finančních elit, které chtějí Evropany technologicky vrátit na úroveň 18. století. To lidé také moc netopili a málo se myli.
Pro současné samozvané vyvolené globální elity nejsou Němci, Češi, Slováci… lidé, takže je zlikvidují, aby jim neujídali zdroje.
http­s://sum­mit.new­s/2022­/04/19­/ger­mans-told-to-take-fewer-showers-as-energy-costs-bite/

Zobrazit celou diskusi