Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Další zdražování potravin v ČR: Ministr zvažuje kontroly marží! U másla, masa či pečiva

Aktualizováno -
13. dubna 2022
20:25
Autor: ČTK, simao - 
13. dubna 2022
18:01

Ministerstvo zemědělství připravuje ve spolupráci s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže kontrolu marží u některých potravin. Novinářům to dnes během jednání vlády řekl ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). O záměru hovořil i v dnešních Hospodářských novinách.

„Vážně uvažujeme o tom, že přistoupíme ke stejnému kroku, který se úspěšně realizoval v oblasti pohonných hmot, kde došlo ve výsledku ke snížení cen,“ řekl Nekula.

Ministr zemědělství avizoval, že chce sledovat ceny másla, kuřecího a vepřového masa nebo pečiva.

Kdo by měl podávat pravidelná hlášení o maržích a kdy by měly kontroly začít, je podle Nekuly zatím předmětem jednání s ÚOHS. Rozdělení zisku mezi zemědělci, potravináři a obchodníky je podle něj nerovnoměrné. Sledování marží chce cílit hlavně na obchodníky, kde jsou podle něj marže příliš vysoké.

„Uvidíme, jak zareagují jednotliví obchodníci, zejména obchodní řetězce, protože máme avízo, že by chtěli po Velikonocích zdražit,“ doplnil.

Prezident Agrární komory: Gesto k řetězcům

Prezident Agrární komory Jan Doležal vnímá připravované sledování marží jako gesto směrem k řetězcům a spotřebitelům.

„V této době bychom měli dělat všechno pro to, aby ceny potravin dále nerostly nebo alespoň nerostly tak zběsilým tempem. Dlouho upozorňujeme na to, že spotřebitel by měl mít právo vědět, kolik dostal zaplaceno dodavatel, respektive zemědělec nebo potravinář,“ uvedl.

Vyjádřil ale obavu z toho, že obchodníci se mohou přizpůsobit a budou marži vykazovat jako rozdíl mezi tím, za jakou cenu potraviny prodali a nakoupili od třetího subjektu, nikoliv od zemědělce nebo potravináře. Tím může být dceřiná společnost řetězce nebo nákupní aliance.

„Marže tak bude oficiálně nízká, ale propastný rozdíl mezi tím, co zaplatí spotřebitel, a tím, co dostane zemědělec, zůstane,“ dodal Doležal.

Prouza: Pozor na lobby zemědělských velkopodnikatelů

Pokud chce ministerstvo zemědělství kontrolovat marže u potravin, musí podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) zahrnout celý řetězec od zemědělců přes výrobce po obchod. Zároveň musí zajistit, že systém bude transparentní, spravedlivý a v souladu se zákony. ČTK to dnes sdělil prezident SOCR Tomáš Prouza. Doplnil, že ministr zemědělství Nekula by se měl zdržet komentářů o nerovnoměrném rozdělení zisku mezi zemědělci, potravináři a obchodníky.

Pokud by stát dohled nad maržemi u potravin zavedl, měl by se podle Prouzy zaručit, že bude respektovat rozložení nákladů v celém řetězci. Tíhu většiny nákladů nesou obchodníci, uvedl Prouza.

SOCR dál požaduje, aby stát kontroloval marži za celý sortiment obchodů, potravinářů a zemědělců tak, aby byl výsledek věrohodnou zpětnou vazbou pro všechny, a ne důvodem pro „lobby vybraných zemědělských velkopodnikatelů“, kteří o umělé zvyšování cen měsíce usilují.

Prouza upozornil, že v opačném případě může být ohroženo fungování celého odvětví, může se ztížit zásobování občanů potravinami, hrozí omezení sortimentu, a tedy další růst cen především u základních potravin. Ohrožen by byl i systém darování potravin.

SOCR Nekulovi doporučil, aby si zjistil fakta o podobné kontrole marží v době tzv. máselné krize v roce 2017. „Její výsledky jasně prokázaly, že marže obchodníků jsou stabilní a za tehdejším masivním nárůstem ceny stálo umělé zdražování potravinářských firem. Jsme si jisti, že férová kontrola stejné věci ukáže i dnes,“ řekl Prouza.

Jurečka: Chceme být připraveni

Místopředseda vlády a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes po jednání kabinetu řekl, že debatu o dohledu nad maržemi u potravin vedli už na poradě ekonomických ministrů.

„Jako vláda chceme být připraveni na scénáře, které třeba ani nenastanou,“ řekl. Stát musí mít podle něj nástroje, které bude moci použít v případě skokového zvýšení cen u základních potravin.

Prudký nárůst cen

Ministerstvo financí sbírá zhruba od poloviny března data od prodejců paliv. V kontrolách marží bude úřad pokračovat do 30. září. Vláda má také nejpozději do konce dubna rozhodnout, zda bude regulovat marže prodejců pohonných hmot.

V České republice v poslední době ceny prudce rostou. Inflace v březnu zrychlila meziroční růst na 12,7 procenta z únorových 11,1 procenta. Je tak nejvyšší od května 1998, kdy dosáhla 13 procent. Nejvýrazněji zdražily pohonné hmoty, které byly v březnu o polovinu dražší než před rokem. Výrazně rostly i ceny elektřiny a zemního plynu.

Video  Vláda o plánu na začlenění uprchlíků z Ukrajiny: Vyjde až na 54 miliard  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

horaIysa ( 18. dubna 2022 18:57 )

A ty jsi to zkusil?

kapka6 ( 13. dubna 2022 23:45 )

kapka6 ( 13. dubna 2022 23:38 )

jde vidět, že se z historie politici nepoučili, aš to lidé neunesou, dopadneto jako ve 1948 a zase budou vladnot komunisti!!!!

Jiri Znojil ( 13. dubna 2022 22:05 )

Hej není náhodou tržní hospodářství všichni se divíte a myslím si, 90 % babišovců a jiné ver….

pro-zmenu ( 13. dubna 2022 18:52 )

Pekarová: Nemůžeme už žít nad poměry a nezdravě zvyšovat platy.

Zkusila si někdy ta husa hloupá žít jako obyčejný člověk s obyčejným platem?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa